Yazdır

Enflasyonda yaz rahat ama sonrası?

Tarih: 08 Ağustos 2017 - 09:12

Akşam yazarı Deniz Gökçe, yıllık enflasyona katkıları, yıllık yükseliş ve düşüş oranlarını harcama grubunun payı ile çarparak hesaplıyoruz. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Yıllık enflasyon oranı altı ay sonra yüzde 10’un altına indi. Aylık fiyatlar temmuz ayında sadece yüzde 0,1 oranında arttı. Geçen yılın aynı ayında bu oran yüzde 1,2 olduğundan yıllık enflasyonda bir puandan fazla bir düşüş gerçekleşti. Tüketici fiyat endeksinin detaylarına baktığımızda, enflasyonda temmuz ayında görülen düşüş büyük oranda gıda ve alkolsüz içecekler grubundan. Enflasyon endeksinde yüzde 22 ile en yüksek paya sahip olan bu harcama grubunda fiyatlar son üç ayda yüzde 2.3 oranında düşmüş. Oysa geçen yılın aynı üç aylık döneminde yüzde 2,6 artış görülmüştü. Gıda fiyatlarının geçen seneye göre daha düşük olması, bu grubun yıllık enflasyona katkısını da 2,2 puana çekmiş. Bu grubun yıllık enflasyona katkısı mayısta 3,7 puana kadar yükselmişti.

Tabloda, yıllık enflasyona katkıları, yıllık yükseliş ve düşüş oranlarını harcama grubunun payı ile çarparak hesaplıyoruz!

Tabloda da görüldüğü üzere enflasyonda temmuzda görülen 1,1 puanlık düşüşün 0,9 puanı gıdadan gelmiş. Ulaştırma, turizm ve hizmetler (otel, lokanta ve kafe), ev eşyası, kültür ve eğlence ve de eğitim gibi çoğunlukla hizmet harcamalarına ilişkin gruplarda enflasyonda yükselme eğilimi var. Buna karşılık alkol ve tütün mamulleri grubunda yıllık enflasyon yüzde 21,7’den yüzde 14,1’e gerilemiş. Bu da enflasyondaki düşüşe 0,5 puan yardım etmiş.

Gıda fiyatlarındaki yaz etkisi geçtikten sonra, ağustostan itibaren enflasyonun yeniden çift hanelere yükseldiğini görebiliriz. Zaten, mevsimlik ürün fiyatları çıkarıldığında da tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 10,6 olarak hesaplanıyor. Ayrıca, üretici fiyat endeksinde enflasyon Temmuz ayında yüzde 15,5’e yükseldi.

Orta ve uzun vadeli beklentileri etkileyen, para politikası kapsamında yakından izlenen çekirdek enflasyon göstergelerinde ibre yukarı doğru. Büyük ihtimalle, 2017’nin kalan beş ayını çift basamaklı enflasyonla geçireceğiz.(Deniz GÖKÇE-AKŞAM)

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/enflasyonda-yaz-rahat-ama-sonrasi/1219679