Rusya, ABD’nin Irak işgalinde kullandığı paralı ordusu ‘Blackwater’ benzeri güvenlik şirketi Wagner’i, Ukrayna’nın ardından Suriye’de devreye soktu. Rus lejyonerlerin, Washington ile Moskova arasında imzalanan ‘ateşkes bölgeleri’ mutabakatı sonrası Suriye’de daha etkin olması bekleniyor. 2014 yılından buyana Suriye’de gayriresmi faaliyet gösteren ve sıcak çatışmalara da katılan Wagner, özel güvenlik şirketlerinin Suriye’de resmi faaliyet göstermesinin Rus parlamentosu tarafından kabul edilmesiyle birlikte operasyonlardaki giz perdesini de kaldırdı.
MÜSLÜMANLAR DA VAR
Bu ayın başında Rusya pasaportu taşıyan Wagner’e bağlı 2 bin lejyonerin daha Suriye’ye girdiği iddia ediliyor. Böylece şirketin Suriye’deki paralı asker sayısı 5 bine ulaştı. Gelenler arasında İnguş ve Çeçen kökenli Rusya vatandaşı Müslüman savaşçılar da bulunuyor. Wagner üyeleri, ‘ateşkes garantörlüğü’ yanında Rusya’nın göz diktiği doğalgaz ve petrol havzalarının da ‘güvenliğini’ sağlayacak.
TAMAMI ESKİ ASKER
Wagner şirketi ilginç özelliklere sahip. Ukrayna’da Rusya yanlısı ayrılıkçı milisleri desteklemek için çatışmalara dahil olan Wagner milisleri, Suriye’nin Palmira bölgesinde de DEAŞ’la savaştı. Gizlilik içinde hareket eden şirket personeli, 35 ile 55 yaş arası emekli ordu mensuplarından oluşuyor. İddiaya göre eğitim yeri olarak Rusya’nın güneyindeki Krasnodar’a bağlı Molkino kasabasını seçen Wagner, ismini komutanlarının telsiz çağrı kodundan alıyor.
GİZLİLİK ANA KURAL
Wagner’in finansmanının nasıl sağlandığına yönelik net bir bilgi bulunmuyor. Ancak her gün onlarca kornet füzesiyle zırhlı araç eğitimi dahi yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda ciddi bir finans desteğinin şart olduğu anlaşılıyor. Wagner’e bağlı askerlere eğitimleri sırasında aylık 1100 dolar ödeniyor. Savaşa gönderilmeleri için bu eğitimlerden başarıyla geçmeleri şart. Askerlerin sosyal medya kullanmamaları ve yapılan faaliyetler hakkında en az 10 yıl boyunca konuşmamaları, Moskova yönetiminin getirdiği kesin kurallardan bazıları.
- MAAŞLARI BİNLERCE DOLAR
- Ukrayna’da savaşan Wagner askerlerine 1700 ile 3 bin 350 dolar arasında maaş ödemesi yapıldı. Komutan düzeyinde olanların maaşı ise 4 bin 250 dolara kadar çıktı. Şam yönetimiyle de gizli bir anlaşma yapan Wagner, Suriye içindeki çatışmalarda çok sayıda üyesini kaybetti. Wagner’in yönetimi ise Dmitri Utkin adında eski bir teğmenin elinde. Hakkında çok fazla bilgi olmayan Utkin’in, Wagner’in başında ‘göstermelik’ olarak bulunduğu, asıl yöneticinin başkası olduğu söyleniyor.