İlk baskısını 1889'da yapmasından bu yana dünya ekonomi, iş dünyası ve siyasetinin nabzını tutan Wall Street Journal (WSJ), ABD dışında baskı sayısını küçültecek. Plan kapsamında medya patronu Rupert Murdoch'ın yayın kuruluşu News Corp.'a bağlı Dow Jones'a ait gazete, artık Avrupa'da basılmayacak. Otellere indirimli şekilde satılan baskılar ile bedava kopyalara da son verilecek.
Financial Times'ın iki kaynağa dayandırdığı haberine göre üyelere gönderilen nüshanın basılı mı yoksa internet üzerinden mi olması gerektiği yönetimin gündeminde.
Köklü gazete, dağıtımını üstlenmeleri için Asya'da da bir şirketle görüşürken, Avustralya'da, Wall Street Journal'ın bazı sayfalarına yer veren bir Murdoch kuruluşu The Australian yayınına aynı şekilde devam edecek.
Dow Jones konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti ancak yayınladığı bir bildiride tüketicinin dijital yayın talebinde bir artış olduğu gerekçesiyle baskı ve dijital ortam arasında bir denge kurmaya çalıştıklarını duyurdu. Açıklamada Wall Street Journal'ın Asya'daki dijital üyeliklerinin iki kattan fazla arttığı, Avrupa'da bu oranın yüzde 48 olduğu vurgulandı.
Dünya genelinde reklam gelirlerindeki sert düşüşten en çok yazılı basın darbe alıyor. Birçok büyük medya grubunda basılı reklam gelirleri 2016'da yüzde 20'den fazla düştü. Tersine dijital üyelikler ise hızla artıyor. 2017'nin ilk çeyreğinde The Wall Street 118 bin, The New York Times 308 bin yeni üye kazandı. Bu, 2011'den bu yana görülen en güçlü çeyrek rakamları.
İLK DEĞİL, SON DA OLMAYACAK
Teknoloji devrimiyle birlikte basılı yayınların içine düştüğü finansal sıkıntılar yeni değil. Son olarak, WSJ'den de eski The New York Times'ın personel azaltımına gitme kararı, Gazete'nin çalışanları tarafından bir günlük iş bırakma eylemiyle protesto edildi.
80 yılın ardından 2012'de basılı yayınına son veren Newsweek, İngiltere'nin medya efsanesi The Independent, hatta dünyanın en uzun süreli İngilizce genel kültür ansiklopedisi Britannica bile dijitalleşmeye teslim olan yayınlar arasında.