Türkiye piyasası referandum sonrasında iyileşme gösterdi. Borsa İstanbul 100 bin puana ulaştı ve turizm sektörü bu yıl yoğun turist ile başa çıkmaya çalışıyor.
Milliyet yazarı Yaman Törüner konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:
Bütçe performansımız, bütçe harcamalarındaki hızlı yükseliş ve vergi gelirlerindeki ılımlı artış sonucunda, geçen yıla göre biraz bozuldu. 2017’nin birinci çeyreğinde, bütçe açığının milli gelire oranının yaklaşık % 1.7 olması bekleniyor. Bozulmanın yıllık bazda % 1 civarında kalacağı ve alınabilirse, ek tedbirlerle yeniden düzelme sağlanabileceği anlaşılıyor.
Merkez Bankası, Hazine ve Akbank kaynaklarından alınan aşağıdaki tablo ve grafik, büyüklüklerdeki bozulma ile “Kamu Sektörü Borçlanma Gereği”ndeki (PSBR) artışı gösteriyor.
Yüksek artışın nedeni
Bütçe faiz dışı harcamalarındaki yüksek artış sosyal güvenlik kurumu harcamaları, kamu yatırım harcamaları ve kamu tüketim harcamalarındaki artıştan kaynaklanıyor. Bilindiği gibi, 2017 yılında kamunun yatırımlar yoluyla büyümeye katkı vereceği açıklanmıştı. Bu yatırım programı giderek artan bütçe açıklarına neden olabilecek.
Azalma trendinde olan “İç Borç Çevirme Oranı” da 2016 yıl sonundan itibaren yükselme eğilimine girdi.
İstikrar sağlandı
Referandum sonrası, beklendiği gibi döviz piyasasındaki oynaklık büyük ölçüde normal seviyelere indirildi. Borsa endeksinde yükselme var. Sıcak para girişi ve turizm gelirlerinde artış gözleniyor. Merkez Bankası’nın sıkı para politikasının süreceği anlaşılıyor. Merkez Bankası’nın mevduat faizlerindeki artışa paralel bir faiz yükseltmesi yapmaması çok olumlu oldu.