Yazdır

Kurşunlu'nun kabusu geri döndü

Tarih: 13 Haziran 2017 - 15:53

Çanakkale’de bulunan Kurşunlu köyündeki Skepsis antik kentinde mahkeme tarafından durdurulan ‘ÇED gerekli değildir’ kararı yeniden devreye girdi

Çanakkale Bayramiç ilçesi Kurşunlu köyünün kabusu geri dönüyor! Köyün tepesinde, Skepsis antik kentinin sınırında işletilen feldspat madeni 2013 yılında köylülerin haftalarca süren direnişinin ardından mahkemece durdurulmuştu. ‘ÇED gerekli değildir’ kararı iptal edilen şirket yeniden ÇED sürecine başladı.

Zafer Madencilik adlı şirket tarafından 2011 yılında 7.74 hektar alanda 200 bin ton/yıl üretim kapasitesi ile çalışması planlanan feldspat madeni için Çanakkale Çevre ve Orman İl müdürlüğü tarafından ‘Çed gerekli değildir’ belgesi verilmişti. Bu belgenin ardından üretime başlayan şirket 2013 yılında işletmeye 7.18 hektar daha ilave ederek üretim kapasitesini 300 bin ton/yıla çıkarmayı planlamış, Çanakkale Çevre ve Orman İl Müdürlüğü buna da ‘ÇED gerekli değildir’ onayı vermişti.

Kurşunlu köylüleri ve muhtarlık ‘ÇED gerekli değildir’ kararına yönelik dava açarken, maden alanına kurdukları çadırlarla şirketin faaliyetine engel olmuşlardı. Köylülerin ağaçlara kendilerini bağlama, ‘duran köylü’ eylemi ve açlık grevine kadar giden eylemleri sonrası mahkeme şirkete verilen izni iptal etmişti. Bu kararın ardından üretime ara veren madenci şirket, şimdi hazırladığı ÇED Proje tanıtım dosyası ile yeniden üretim için ÇED sürecini
başlattı.

BAYRAMİÇ BARAJINA 1 KİLOMETRE

Madencilik yapılmak istenen alan, yörenin içme ve sulama amaçlı kullanılan en önemli su kaynağı Bayramiç Barajına 1 kilometre uzaklıkta. Ayrıca maden alanının güneyinden Menderes Çayı geçiyor. Madenin kapasite artırım için ilave etmeyi planladığı II. Poligon Bayramiç Barajı orta mesafe koruma alanı içerisinde kalırken, DSİ 25. Bölge Müdürlüğü “Talimatlara uyulması kaydıyla ocağın açılıp işletilmesinde bir sakınca olmadığı” kararını verdi.

Bahsedilen alan Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ne göre “Hiçbir şekilde maden ocağı açılmasına ve işletilmesine izin verilmez.” hükmüne uygun bir konumda. Ancak maden işletmesi, Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümüne yaptırdığı inceleme sonrası “Faaliyetin çevre ve insan sağlığına zarar vermeyeceği” raporu ile bu durumu da aşmayı bilmiş.

Maden sahası 1. Derece Arkeolojik sit olan Skepsis antik kentine ise sadece 66 metre uzaklıkta. Madenin işletme alanı içerisinde kalan Killiktepe’deki tarihi buluntuları “çoban yerleşimler” diye küçümseyen ve burasını koruma alanı dışında gösteren Çanakkale Müze Müdürlüğünün aksine yöredeki kalıntıların Skepsis antik kentinin hinterlandına ait olduğu ileri sürülüyor.

Proje tanıtım dosyasında 14,94 hektarlık bir alanda 400 bin ton/yıl olarak planlanan maden işletmesinin antik kente zarar vermemesi için “tüm gerekli önlemler” alınacak derken, bu önlemlerin neler olacağına dair somut bir planın olmadığı dikkat çekti. Madenci şirket ÇED halkı bilgilendirme toplantısını 19 Haziran 2017 günü Kurşunlu köyünde gerçekleştireceğini duyurdu.

Kurşunlu köylüleri, yörede bulunan diğer köylüler ve Çanakkale’deki yaşam savunucuları ise 3.5 yıl önce püskürtülen bu madenci saldırısına karşı yeniden direnişi örmek için mücadele çağrısı yapıyorlar. (Evrensel.net)

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kursunlunun-kabusu-geri-dondu/1203255