Fransa’nın yeni seçilen genç Başkanı Emmanuel Macron, kendisinin siyasette yeni olması ve de az sayıda üyesi olan yeni bir parti kurmuş olmasından dolayı, hem muhafazakarlar, hem de sosyalistlerden bakan adayları seçerek ekibini ve de oylarını çoğaltmaya ve destek almaya çalışıyor.
Macron’un yeni Partisi “ LaRepublique En Marche” 11 Haziran tarihinde seçime girecek. Yeni parti parlamentoda 577 koltuk olmasına rağmen, sadece 552 kişilik bir aday kadrosuyla seçime katılacak .
Macron’un yeni yeni partisi ,seçimde çoğunluğu sağlayamazsa da, muhafazakar ve sosyalist partilerden destek almaya çalışacak.
Bu çerçevede Macron, Le Havre Belediye Reisi ve “Les Republicans” adlı yumuşak konservatif Parti’nin üyesi Eduard Philippe‘i yeni başbakan adayı olarak seçmiş bulunuyor.
Diğer taraftan da, Macron şu anda Fransa’nın Savunma Bakanı olan ve Sosyalist Parti'nin üyesi Jean –Yves Le Drian’ı ise, Dışişleri Bakanı olarak görevlendirdi. Bilindiği gibi Fransa, hem Suriye hem de Ukrayna’da uluslar arası sorunlarla uğraşmak zorunda.
Macron, Lyon Belediye Reisi Gerard Collomb‘u da İçişleri Bakanı olarak seçti. Sosyalist Partili olan Collomb öncelikle Fransa’nın terörle ilgili sorunlarını ortadan kaldırmaya çalışacak.
Macron ayrıca Savunma Bakanı olarak, geçen yıldan bu yana Macron ile beraber çalışan ve Avrupa Birliği Parlamentosu üyesi de olan Bayan Sylvie Goulard’ı görevlendiriyor.
Macron bilindiği gibi Fransız Ekonomisinde köklü ekonomik reformalar yapmaya çalışacağını vurgulamıştı. Bu nedenle de aslında en önemli bakanı Ekonomi Bakanı olacak. Macron bu nedenle de konservatif Les Republicains Partisinden Bruno Le Maire’yi Ekonomi Bakanı olarak görevlendirdi.
Daha evvel Tarım Bakanı olan Bruno Le Maire, Fransa’nın bu güne kadar sıkı kurallarla yönetilen ekonomisini “silkelemek” için görevlendiriliyor. Geniş bir görev alanına sahip olacak olan yeni Ekonomi Bakanı Le Maire, geçen yıl başkanlık için seçime girmiş ve beşinci olmuştu.
Le Maire temelde Ekonomi Bakanı olarak , Avrupa Birliğinin büyük önem verdiği kamu bütçesinin toparlanması ve de sanayi sektörünün desteklenmesi konularını yönetecek. Le Maire, Kriz başlangıcı olan 2008 yılından bu yana GSYİH oranı olarak yüzde 3 üzerinde olan Fransa kamu bütçesi oranını, yüzde 3 değerinin altına çekmeye çalışacak. Tabii Macron’un işi oldukça zor. Bakalım sosyalistler ile muhafazakarların ortaklığı neler yapabilecek!