Bahar piyasalara erken geldi. Özellikle dışarıdan gelen rüzgar, içeride ise referandumun geride kalmasıyla iç piyasalara da yansıdı. Borsada çıkış, döviz kurları ve faizde ise düşüş hakim. Gündeme bakıldığında, Türkiye Merkez Bankası faiz kararı, ABD’de beklentileri çok da karşılamayan vergi reformu, Avrupa Merkez Bankası toplantısı, Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçiminin etkileri, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclis’inde Türkiye’nin denetime alınması kararı, dış borsalar, makro ekonomik veriler, hükümette revizyon olacağı yönündeki spekülasyonlar, doların iç ve dış piyasalardaki seyri izlenen gündem konuları. Merkez Bankası’nın “geç likidite penceresi” faiz oranında artırım kararı daha çok döviz kurlarında düşüş olarak kendini gösterdi. Borsa üzerindeki etkisi zayıftı. Fed faiz artırım olasılığının haziran toplantısına kayması, ABD’deki vergi reformu ya da vergi indirimi, Avrupa Merkez Bankası’nın gevşek para politikasına devam kararı, dış borsalardaki yükselişler, Fransa’daki seçim sonuçları ve doların dış piyasalarda değer kaybetmesine bağlı gelişmeler olumlu algıya neden oldu. Beklentilerden çok gündemden kaynaklanan bir rahatlama söz konusu. Yabancı yatırımcı pozisyonlarına bakıldığında seçim sonrası hafta borsada 111 milyon dolar satış yaparken tahvil bonoda 40 milyon dolar alımdalar. Önümüzdeki haftanın önemli gündemleri arasında nisan enflasyon verileri, ABD tarım dışı istihdam, hükümette bazı bakanlıklarda değişim olup olmayacağı ile 2017 ilk çeyrek bilançoları mevcut gündeme ek olarak izlenecek konu başlıkları. Son günlerde borsada çıkış hareketinin önemli direnç noktalarına, döviz kurlarındaki düşüşün de destek seviyelerine yaklaşması, piyasalarda iyimserliğe neden olan gelişmelerin belli ölçüde fiyatlandığı izlenimi veriyor. Bu açıdan borsada kâr satışı, döviz kurlarında ise tepki alım olasılıklarını dikkatte tutmakta yarar var.
KÂR SATIŞLARINA DİKKAT
Borsada çıkış trendi yeni zirve denemeleriyle sürüyor. 95.300 ilk direnç olarak görülürken bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. 95.300 seviyesinin geçilmesi durumunda ise yükselişin devamıyla sonraki dirençler 97.000 ve 100.000 seviyelerinde bulunuyor. Bir önceki zirve olması açısından 93.000 seviyesini destek olarak görmek gerekecek. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacak. Aksi takdirde sonraki destekler 91.500 ve 90.000 seviyelerinde. Çıkış hareketi sürmekle birlikte direnç seviyelerinde kâr satışları görülebilir.
DÜŞÜŞ TRENDİ SÜRÜYOR
Dolar/TL kurunda kısa dönemli düşüş devam ediyor. İlk destekler 3.55-3.53 seviyelerinde. Bu seviyelerde tepki alımları görülebilir. Aksi takdirde sonraki tutunma noktaları 3.50 ve 3.40 olarak görülüyor. Olası tepki alımlarında ilk dirençler 3.60-3.63 seviyelerinde. Tepki çıkışının devamı için 3.63 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Bu durumda sonraki direnç 3.70 seviyesinde bulunuyor. Geri çekilmeler tepki alımlarıyla karşılaşabilir.
Zeynel Balcı - Hürriyet