Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Akademi tarafından düzenlenen, ihracatçı şehirlerle hedef ülkeleri buluşturan toplantıların 9’uncusu Ankara’da gerçekleşti. Dünya Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünü yaptığı, ‘Ankara’da Hedef Ülke Çin’ konulu toplantıda, Çin pazarının riskleri tartışıldı. Toplantıda konuşan TİM Genel Sekreteri Dr. H. Bader Arslan, Türkiye’nin Çin’e olan ihracatında öz eleştiri yapılması gerektiğini belirterek, Çin’e olan ihracatta hammadde payının azaltılarak, işlenmiş madde ihracatının yapılması gerektiğini söyledi. Çin ihracatındaki dengelerin çok sık ve sert değiştiğini aktaran Arslan, “Çin’e karşı oynak bir ihracatımız var. Nedeni ise Çin’e yaptığımız ihracatımız da çoğunluk hammadde. Çin’e 2.3 milyar dolar ihracatımız bu sene yüzde 50 artış gösterdi ancak düşüş de yükseliş de yüksek. Yükselişler de düşüşlerde ılımlı olmalı” dedi.
“Moda ve trendi takip ettiğiniz ölçüde alıcı bulabilirsiniz”
Çin’in sektörel kümelenmeden dolayı başarılı olduğunu aktaran Ekonomi Bakanlığı Guanco önceki Ticaret Ataşesi Hasan Köse, Çin ekonomisinde ithalata dayalı bir büyüme politikası izlendiğini belirtti. Köse, “Çin’e lüksü ya da hammaddeyi satabiliyorsunuz. Moda ve trendiniz varsa alıcı alıyor. Makine halısından 30 milyon dolarlık ihracat söz konusu. Birim maliyetleri düşürebildiğimiz için böyle bir ihracatımız var” dedi.
“Kanal İstanbul’u Türkiye ile birlikte yapmak istiyoruz"
Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Ticari Konsolosu Mr. Huang Songfen konuşmasında Türkiye ile Çin’in ticaret potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirtti. Çin’in Türkiye’de yaptığı 18 milyar dolar anlaşmanın 13 milyar dolarının tamamlandığını ifade eden Songfeng, “Çok önemli projeler için de görüşmeye devam ediyoruz. Kanal İstanbul’u da Türkiye ile birlikte yapmak istiyoruz” dedi. 2015’te Türkiye’ye 300 bin Çinli turistin geldiğini hatırlatan Songfeng, önümüzdeki süreçte 1 milyon turistin geleceğine inandığını aktardı.
“TÜSİAD’ın tavsiye mektubu ile Çin vizesi almak kolaylaşabilir” Türkiye Çin Sanayi İş Adamları Derneği Başkanı Mr. Zhou Yan Quan, Türk işadamlarının Çin vizesi alırken zorluklarla karşılaşmasına ilişkin, Büyükelçiliğin TÜSİAD Başkanı ile görüşmeleri sonucu TÜSİAD’a üye olan firmaların tavsiye mektubuyla kolaylıkla vize alabileceğini söyledi.
“Türk yemek kültürünü Çin’e tanıtmalı ve bu alanda ilerlemeliyiz”
DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı ise konuşmasında, Türk iş adamlarının Çin’de gıda sektörüne yönelmesi tavsiyesinde bulundu. Çin’de tüketicinin odaklandığı 7 tane alan olduğunu belirten Kolbaşı, “Yüzde 30 harcamayı yemek sektörüne yapıyorlar. Bu konuda ilerlenmesi gerek. 4 bin AVM’si olan Çin’de Türk yemek kültürünü tanıtmalıyız” dedi.
Film ve dizi pazarını değerlendirmelisiniz
Türk film ve dizilerinin çok başarı olduğunu ve Çin televizyonlarında yer alması gerektiğini belirten Genertec İş Geliştirme Direktörü Mrs. Yue Caiwen, “Türk filmlerini ve dizilerini Çin’de göremiyorum, Çin’de bu ciddi bir pazar. Değerlendirilmeli” diye konuştu. Coface Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Emre Özer ise Çin’de iyi giden ve Türk iş adamlarının yönelmesi gereken sektörlerle ilgili değerlendirmede bulundu. Özer, Çin’de otomotiv, gıda, hizmet sektörlerinin çok iyi ilerlediğini ve güvenle ticaret yapılacağını söyledi.
Konuşmasında görünürlük ve iletişim eksikliğini gidermek için iyi bir lojistik firmasıyla çalışılması gerektiğini belirten UPS Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Caner Tek, doküman harici gönderilerde fatura hazırlanırken alıcı bilgilerinin eksiksiz girilmesi gerektiğini vurguladı.
Vodafone, Çin ihracat yapan firmaların dijitalleşme haritasını çıkardı
Paneller öncesinde sunum gerçekleştiren Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı M. Sinan Kızıldağ, Vodafone Türkiye olarak, TİM ile yapılan iş birliği sonucunda Çin pazarına ihracat yapan firmaların dijitalleşme haritasını Yarına Hazırım Platformumuz ile ortaya çıkardıklarını söyledi. Kızıldağ, dijitalleşme haritasına göre bugün Çin’e ihracat yapan her 10 işletmeden 6’sının Türkiye’de üretim yaptığını, bu şirketlerin yüzde 35’inin üretimini teknolojiyle takip edip satışlarını artırdığını gözlemlediklerini belirtti. İhracatçı bu işletmelerin her 10’undan 9’unun akıllı cihaz kullandığını, yüzde 18’nin ise bilgi saklama ve paylaşımı için bulut teknolojisini kullandığını tespit ettiklerini de aktaran Kızıldağ, “Çalışmada ayrıca her 10 işletmeden 7’sinin iş seyahatleri için yurtdışına gittiğini, yüzde 15’inin ise yurt dışı mobil internet kullandığını gördük. Ayrıca bu şirketler dünyanın her yerinden bilgilerine tek tıkla ulaşabiliyor” dedi.
“Türkiye Çin’in tercih ettiği ilk 20 ülke içine girmeli”
Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu ise yaptığı sunumda, 2023 hedefl eri doğrultusunda Türkiye’nin Çin ile daha çok iş birliği içinde olması gerektiğini söyledi. Taşkesenlioğlu, Türkiye’nin Çin’in tercih ettiği ilk 20 ülke içine girmesi gerektiğini vurguladı. Taşkesenlioğlu, 2016 yılında KOBİ kredilerinin yüzde 28’ini ise Halkbank’ın karşıladığını söyledi. Ankara’da 2015’teki pazar payının 2016 sonunda yüzde 9.7’ye ulaştığını dile getiren Taşkesenlioğlu, bu rakamların ilerleyen süreçte daha da artacağını belirtti. (Dünya / Büşra Kosif)