Adil Öksüz'ün Türkiye'de birileri tarafından saklandığını düşündüğünü söyleyen Bozdağ, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanmasına ilişkin olarak da "Siyasi bir operasyon" değerlendirmesinde bulundu
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ABD Büyükelçiliği'nin Adil Öksüz'ün ABD Başkonsolosluğu tarafından aranmasına ilişkin açıklamasının tatmin edici olmadığını söyledi.
A Haber'de soruları yanıtlayan Bakan Bozdağ, Adil Öksüz'ün Türkiye sınırları içinde olduğunu düşündüğünü söyledi. Bozdağ, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanmasına ilişkin olarak da "Siyasi bir operasyon" değerlendirmesinde bulundu. Bozdağ'ın açıklamaları:
"YÜZLERCE FETÖ'CÜ ABD'DE, VİZELERİNİ NİYE İPTAL ETMEDİLER?"
ABD Büyükelçiliği'nin açıklamasını tatmin edici bulmadığımı ifade etmek isterim. Ortada bir gerçek var. Türkiye'deki darbe teşebüsünün en kritik isimlerinden biri olan Adil Öksüz'ün aranmış olması ve bunun kabul edilmiş olması. Gerekçesi de Türk polisi ile devleti ile iyi ilişkilerin somut örneği olarak gösteriliyor. Samimi bir değerlendirme değil. Türk devleti ile samimi bir işbirliği içinde olmak istiyorlarsa şu anda yüzlerce FETÖ mensubu ABD'de, onların vizelerini, oturma izinlerini niye iptal etmediler?
"TERÖRİST GÜLEN ABD'DE FAALİYETLERİNE DEVAM EDİYOR"
Şu anda terörist Gülen Pensilvanya'da ikamet ediyor. Hiçbir kısıtlamaya tabi tutulmadan orada terör faaliyetlerine devam ediyor. Türkiye samimi bir işbirliği beklerken hassasiyetin h'si yok. Orada her türlü faaliyetlerine devam ediyor. Vizelerin iptal edilmesi, geçici tutuklama talebinin karşılanması lazım.
"ADİL ÖKSÜZ TÜRKİYE'DE BİRİLERİ TARAFINDAN SAKLANIYOR"
Ben Adil Öksüz'ün Türkiye dışına çıkarılması teşebbüsünün başarılı olduğuna inanmıyorum. Adil Öksüz bana göre Türkiye içinde birileri tarafından saklanıyor diye düşünüyorum. FETÖ, Adil Öksüz'ü infaz etmiş olabilir mi, onu bilemiyorum. Elimizde bir şey yok. Adil Öksüz yakalandığı takdirde sorulara cevap verebilecek bir isim. Onun yargının eline geçmesi ve konuşması elbette bu teşebbüsü yapanlar ve onları kullananlar bakımından son derece tehlikeli bir tehdit oluşturuyor. Ama elimizde bu konuda bir bilgi yok. Ama benim şahsi kanaatim infazdan öte Türkiye içinde birileri tarafından saklandığı şeklindedir. Yakalanması biraz zaman alabilir ama eninde sonunda yargının önüne çıkacaktır.
"TRUMP YÖNETİMİ İLE FETÖ'YE KARŞI ÜSLÜP DEĞİŞTİ AMA..."
Trump'ın göreve başlamasıyla terörist Gülen endişeye kapıldı. ABD'deki günlerinin sıkıntılı olacağını düşünerek arayışlara başladılar. En son Kanada'da çok büyük bir çiftlik arazisi satın aldı örgüt. Ve orada hummalı bir çalışma yürütülüyor. Biz satın alınan arazinin bulunduğu şehri ve bütün verileri ABD Adalet Bakanlığı'na bizzat ulaştırdık ve Türkiye'nin kaygılarını, geçici tutuklanmaması halinde kaçabileceği endişelerini ilettik. Şu anda örgüt orada büyük bir çaba içinde ve çalışmalarını sürdürüyor. ABD henüz bir cevap vermedi. Trump yönetimi ile Obama dönemi arasında fark var ama adli işlemler açısından bir fark yok. Olumlu değişimin üslup konusunda olduğunu söyleyebilirim.
"HALKBANK YÖNETİCİSİNİN TUTUKLANMASI SİYASİ OPERASYON"
(Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın tutuklanması) Tamamıyla siyasi bir operasyon. Rıza Sarraf (Reza Zarrab) ile ilgili açılan dava çok net bir şekilde söyleyeyim FETÖ ve Savcı Bharara ortaklığında 17 Aralık'ta yapılamayan yargılamanın ABD'de yapılmasından ibarettir.Dosyanın içinde delil yok, sadece iddialar var. İddialar da 17 Aralık'ta olan iddiaların tekrarı. Bu iddialar ile ilgili bilgi, belge, rapor vs. bahsediliyor. Dosyada rapor varsa altında imza yok. Rapor varsa resmi belge olması gerekir, ona dair kayıt da yok. Türkiye'den o dönemde istenmiş adli yardım talebi de yok.
"ABD'DEKİ TUTUKLAMA İLE TÜRKİYE İTİBARSIZLAŞTIRILMAK İSTENDİ"
17 Aralık'ı FETÖ adına yürüten savcılar ve polis içindeki FETÖ'cüler resmi olmayan şeyleri alıp ABD'ye verdiler. Dosyanın içinde Türkiye'yi suçlayacak, Sarraf'ı suçlayacak bir delil yok. İtham ediyorlar ama ispat edecek bir delil yok. Savcı Bharara'nın yorumu var. O davanın hakimi Türkiye'ye getirildi ve 17-25 Aralık'ı destekleyen açıklamalar yapıldı, Türkiye'yi suçlayan değerlendirmeler yapıldı. Şimdi ne gariptir ki o hakim Rıza Sarraf ile ilgili dosyanın yargılanmasını yapıyor. Davanın açıldığı tarih 2016, darbe teşebbüsünden önce. Rıza Sarraf'ın gözaltına alınmasında Türkiye'yi itibarsızlaştırma hedefi var.
"ABD DÖNÜŞÜNDE GÖZALTINA ALINMASI FETÖ ÇALIŞMASININ GÖSTERGESİ"
(Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla) Türkiye'den gidiyor, bazı toplantılara katılıyor, dönüş sırasında gözaltına alınıp tutuklanıyor. Yakalama kararı varsa ABD sınır kapısında gözaltı yapılması gerekmez mi? Türkiye'ye gelirken havaalanında işlem yapılıyor. Çok net bir şekilde FETÖ'nün ÂBD'ye bu kişinin yaptırdığı şikayetler ya da çalışmalar sonucu onların dikkatine sunulmasından sonra olduğunu düşünüyorum. Bharara gitti ama ekibinin bir kısmı orada görevde duruyor.