Uludağ'da yapılan bir ekonomi zirvesinin kapanış konuşmasını Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya yaptı. Türkiye ekonomisinin olumlu yönde ayrışacağını söyleyen Çetinkaya, dünya ekonomisinin uzunca bir süreden sonra tekrar büyümeye başladığını dile getirdi. Buna bağlı olarak gelişmiş ülkelerdeki enflasyonun hedeflere yaklaştığını, emtia fiyatları ve enflasyonda da hareketlenmenin başladığını belirten Çetinkaya, “Bu durum faizlerde artışa yol açsa da, faizler düşük düzeyde seyrediyor. Faizlerde yükselişin yavaş ve kademeli olacağı görülüyor” dedi. Burada küresel ekonomideki canlanmanın yapısal bir iyileşme mi, döngüsel bir toparlanma mı olduğu sorusunun gündeme geleceğini kaydeden Çetinkaya, “Verileri incelediğimizde yapısal anlamda henüz bir iyileşme yok” dedi.
PARA POLİTİKASI
Destekleyici para politikalarının sürece katkısı olduğunu ancak para politikalarının yapısalların yerine geçemeyeceğini belirten Çetinkaya, “Küresel ekonomi sağlıklı bir büyüme patikasında değil” diye konuştu. Küresel ekonomi için yapısallara önem verilmesi ve şoklara karşı direncin artırılması gerektiğini vurgulayan Çetinkaya, Türkiye ekonomisindeki son duruma da değindi.
Türk ekonomisinin farklı nitelikteki şoklara karşın oldukça dirençli bir seyir izlediğini belirten Çetinkaya, bundan sonraki dönemde de para politikasını fiyat istikrarı çerçevesinde sürdüreceklerini ve yapısallar konusunda da farkındalık oluşturacaklarını belirtti. Merkez Bankası’nın bütüncül yaklaşımının süreceğini kaydeden Çetinkaya, “Atılacak adımlarla birlikte ekonomimizin temelleri güçlü kalmaya devam edecek” diye konuştu.