Yazdır

Küresel ekonomide 7 yıl sonra senkronize büyüme

Tarih: 21 Mart 2017 - 03:23

Bir yandan korumacılık riski artarken, bir yandan da bahar havası yaşanıyor. 7 yıl aradan sonra hem gelişmiş, hem de gelişen ekonomilerde büyüme var

Kuzey yarım kürede kış bitiyor ve bahar geliyor. İngiliz The Economist Dergisi’ne göre dünya ekonomisinde de kış bitiyor ve havalar ısınıyor. 2010 yılından bu yana ilk kez hem gelişmiş ülkelerin hem de gelişmekte olan ekonomilerin aynı anda büyüme kaydetmesi bekleniyor. Çin’in artan borcu, euronun kurucu üyelerinde yaşanan karmaşa, ABD Başkanı Donald Trump’ın korumacı politikaları gibi ekonomide hala korkutucu nedenler var tüm bu gelişmelere karşın ekonomide canlanma filizleri görülüyor. Yaklaşık son altı aydır dünyanın birçok yerinde özellikle ihracata dayalı ekonomilerde ekonomik aktivitenin artması bunun kanıtı.

En güçlü sinyal imalat sektöründe

The Economist dergisine göre küresel ekonomide yukarı doğru senkronize bir hareket yaşanıyor. Finans krizinin üzerinden geçen 10 yılın ardından nihayet geniş çaplı bir ekonomik canlanma yaşandığına dikkat çeken dergi; Amerika, Avrupa, Asya ve gelişen piyasalarda bunun örnekleri görüldüğünü belirtiyor.

En güçlü sinyal imalat sektöründen geliyor. Amerika, Asya ve Euro Bölgesi’ndeki satın alma yöneticileri endeksi fabrikalarda yoğunluğun arttığına işaret ediyor.

Tayvan gibi küresel ticaret üsleri patlama yaşıyor. Tayvan Ulusal Kalkınma Konseyi, ekonominin gücünü izleyen kompozit bir endeks yayınlıyor. Endekste mavi zayıflığa, yeşil istikrara ve kırmızı aşırı ısınmaya işaret ediyor. Yedi aydır ekonomide yeşil ışık yanıyor ve ekonomi kırmızı bölgeye doğru yaklaşıyor. Bu durum dünyada yarı iletken talebindeki artışa işaret ediyor. Tayvan’ın şubat ayında ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artış gösterdi.

Güney Kore, Asya’da ihracatın güçlendiği bir diğer ülke. Ülkenin şubatta ihracatı 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 20 yükseldi.

Çin’in yuan bazında ihracatı 2017’nin ilk iki ayında, 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 11 arttı. Çin’in kapasite fazlası ve parasını devalüe edeceğine ilişkin kaygılar ise azalmaya başladı.

Ekipman harcamaları artıyor

Canlanmanın bir kısmı tüketici ürünlerine taleple ilgili. Ancak makine ve ekipman harcamaları da hızlanıyor. JP Morgan Chase ekonomistleri tarafından ‘sermaye malları satışları’ için yapılan bir araştırma dünya genelinde ekipman harcamalarının 2016’nın son çeyreğinde yıllık yüzde 5.25 büyüdüğünü ortaya koyuyor. The Economist’e göre imalat sektörü dışında da iyi haberler gelmeye devam ediyor.

ABD’de tarım dışı istihdam şubatta 235 bin kişi arttı. Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (Fed), ekonomik iyileşmenin yansıması olarak, son üç ayda faizleri ikinci kez yükseltti.

Avrupa Komisyonu’nun ekonomik beklenti endeksi, 2011’den bu yana en yüksek seviyede. Euro Bölgesi’nde ekonominin 2015’ten bu yana canlanma trendinde olduğunun da altını çiziyor.

Japonya Merkez Bankası, güçlü bir dördüncü çeyrekten sonra, mali yıl için büyüme tahmininin yüzde 1.0’den yüzde 1.4’e çıkardı. 2016’nın son çeyreğinde ülkede işletme harcamaları yıllık olarak yüzde 8 arttı.

Hindistan ve Endonezya, teşviklerden çıkış sürecini hızlı atlattı. Bu ülkelerin GSYH artışı güçlü ve istikrarlı.

Rusya’da ise resesyonun sona ermekte olduğuna dair işaretler var. Enflasyon düşüyor ve tüketicinin alım gücünün artmasına yardımcı oluyor. Rusya’da iki yıl önce yüzde 16.9’a tırmanan enflasyon şubatta yüzde 4.9’a indi. Eylülde sona eren üç ayda ekonomik büyüme muhtemelen artıya geçti. Merkez Bankası, Ocak 2015’te yüzde 17 olan faiz oranlarını bugün yüzde 10’a indirmiş durumda. Ülkede şubat ayına kadarki son 7 aydır imalat verisi yükselişte.

Brezilya’da ekonomi 2016’nın son aylarında daraldı fakat enflasyonun yüzde 4.5’lik hedefe doğru inmesiyle merkez bankası ekim ayından bu yana faiz oranlarını 200 baz puan indirerek yüzde 12.25’e çekti. Faizlerin daha da düşmesi bekleniyor.

SİYASET, EKONOMİNİN ÖNÜNDEKİ RİSK!

Her ne kadar ekonomide senkronize bir büyüme yaşansa da The Economist ekonomiyi bekleyen risklerin de bulunduğuna dikkat çekiyor. Öncelikle siyasi atmosferin içaçı olmadığını hatırlatan The Economist, “Yıllarca devam eden cılız büyümenin beslediği popülist isyan yayılmaya devam ediyor. Küreselleşme gözden düştü. Beyaz Saray’da bir ekonomi milliyetçisi oturuyor. Bu uyumsuzluk tehlikeli. Popülist siyasetçilere daha fazla kredi verilirse, politikalarının yıkıcı etkileri olabilir” değerlendirmesinde bulunuyor. Dergi diğer riskleri şöyle sıralıyor: Gıda ve enerjiyi kapsayan çekirdek enflasyonun zengin ülkelerde hala düşük olması bir tehlike. Ayrıca talep artışı istihdam artışına bağlı fakat gelişmiş bazı ülkelerde istihdam piyasası sıkılaşmaya başladı. Diğer yandan Çin’in dağ gibi büyüyen borçları piyasaları sarsabilir. Avrupa’da popülistlerin zaferi euroda bir kriz doğurabilir. Eğer Fed faizleri çok hızlı artırırsa, bunun doları güçlendirmesi gelişen ülkeleri baskılayabilir.

KÜRESEL BÜYÜME BEKLENTİSİ YÜZDE 2.5

The Economist grubunun araştırma birimi The Economic Intelligence Unit (EIU) tahminlerine göre küresel ekonomi bu yıl yüzde 2.5 büyüyecek. Satın alma gücü paritesine göre ise 2017’de büyüme beklentisi yüzde 3.4. 2017’de en hızlı büyüme yüzde 5.2 ile Asya’da gerçekleşecek. Sahra Altı Afrika yüzde 3.0, Ortadoğu ve Kuzey Afrika yüzde 2.8 ile Asya’yı takip edecek. Kuzey Amerika’da yüzde 2.3, Doğu Avrupa’da yüzde 1.9, Latin Amerika’da yüzde 1.7 ve Batı Amerika’da yüzde 1.1 büyüme tahmin ediliyor. (Dünya / Evrim Küçük) 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kuresel-ekonomide-7-yil-sonra-senkronize-buyume/1178103