Yazdır

Miami’ye giden gidene

Tarih: 19 Mart 2017 - 08:16

ABD’nin tatil kenti Miami Türk yatırımcısı ve vatandaşları için en cazip kentlerden biri oldu. 150 bin dolardan 20 milyon dolara kadar çıkan konutlar büyük ilgi görüyor. Koç, Süzer, Bayraktar yatırımlarını sürdürüyor.

Okyanusun kenarında kanallarıyla ünlü yemyeşil bir kent. Bir yanda muhteşem villalar, diğer yanda hızla yükselen gökdelenler. Öyle projeler var ki kiminde 20’inci kattaki evinize otomobilinizle çıkıyorsunuz, kiminin 15’inci katta kendi plajı var.

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York’tan sonra ikinci, dünyanın ise dördüncü ekonomi merkezi konumuna gelen Miami artık bir tatil kenti değil.

Bir vergi cennetine dönüşen Miami’de yatırımları teşvik edecek çok cazip unsurlar var. Bu da özellikle gayrimenkul sektörünü patlatmış. Projelerde lüks rezidans fiyatları 1 milyon dolardan 20 milyon dolara kadar çıkıyor. Ancak sadece lüks değil orta gelir grubuna hitap eden 150-500 bin dolar arasında konutlar da var.

NÜFUS ARTIŞ HIZI YÜZDE 30

Dünya kruvaziyer firmalarının bir araya geldiği Seatrade Fuarı için gittiğimiz Miami’de kentin gelişimi gerçekten etkileyici. 10 yıl önce gördüğüm Miami ile bu kentin hiçbir ilişkisi yok.

Nüfus artış hızı yüzde 30’la Florida eyaletinin ilk sırasında yer alan Miami yatırımcıları da hızla kendine çeken bir kent. Bu yatırımcılar arasında ise Türkler’in ayrı bir yeri var artık. Kentin en lüks semtlerinde Koç’un, Süzer’in, Bayraktar Holding’in milyar dolarları geçen yatırımları var.

HAREMLIQUE MIAMI’DE

Rahmi Koç’un sık sık geldiği Miami’de başlattığı tersane yatırımı devam ediyor. Koç ayrıca, Miami’nin en eski sörf kulübünü bir yatırımcı grupla birlikte almıştı. Four Seasons Oteli’nin işleteceği rezidans yatırımı bitmek üzere. Konutların yüzde 70’inin ise şimdiden satıldığı belirtiliyor. Merhum Mustafa Koç’un eşi Caroline Koç’u da Miami’de sık sık görmek mümkün artık.

Çünkü ortağı Banu Yentürle Haremlique’in Ankara, İzmir, Lübnan ve Suudi Arabistan’ın ardından yeni bir mağaza açtı. Öğrendiğime göre bir başka mağaza ise Four Seasons’ın rezidans bölümünde açılacakmış.

BAYRAKTAR’IN OTELİ

MIAMI’nin ilk Türk yatırımcılarından Flagstone Property’nin sahibi Mehmet Bayraktar’ın muhteşem manzaralı limanına uğruyoruz. Miami’nin en zenginlerinin yatlarının bağlı olduğu limandaki restoran, kentin en prestijli mekanlarından biri. Bayraktar otel ve rezidans projesine ise kısa süre içinde başlamayı planlıyor.

Ünlü mücevherci Sevan Bıçakçı’nın Gucci’lerin, Bulgari’lerin yer aldığı Desing District’te mağazası ise Miami’li zenginlerin ve ünlü oyuncuların ilgisini çekmeye başlamış bile.

Bu arada Miami’ye son yıllarda sadece zenginler değil orta gelir grubunun da ilgisi artmış. 15 yıldır Miami’de yaşayan ve yatırım danışması Turnberry Internasyonal’da çalışan, Miami Bölgesi Emlakçılar Birliği üyesi olan eski gazeteci arkadaşım Nurdan Yıldırımla sohbet ediyoruz.

Yıldırım, “Miami, International Sales Group 2016 Raporu’na göre dünyadaki ultra lüks şehirler popülerlik sıralamasında 2011 yılında 29’uncu sıradan 6’ıncı sıraya çıktı. Bu gidişle 10 yıl içinde ilk sıralara yükselmesi bekleniyor” diyor.

Miami’nin yükselmesinin nedenlerini ise şöyle sıralıyor:

“Amerika’daki istikrarlı politika, çok uluslu zengin kültürün yabancıları kucaklaması, ılıman iklimi, gece hayatı, moda endüstrisi, Art Basel gibi sanat etkinlikleri, müzik festivalleri dünyayı bu kente çekiyor. Tabii ki Türkleri de.”

Koç, Süzer gibi büyük yatırımcı grupların yanı sıra bazı inşaat şirketlerinin de blok şeklinde alımlar yaptığını anlatan Yıldırım, mortgage imkanı sayesinde de orta gelir grubunun taksitli konut alımlarına ilgi gösterdiğini ekliyor. Bu nedenle Türk emlakçı sayısı da son 5 yılda yüzde 100 artmış.

Miami’de konut fiyatlarının New York ve İstanbul’a göre hala çok cazip olduğunu söyleyen Yıldırım, ev almak isteyenleri ise avukat, mortgage uzmanı çalıştıran emlak danışmanları ile iş yapmaları konusunda uyarıyor.

Türk Hava Yolları’nın başlattığı direkt uçuş ve açılan konsolosluk Türklerin ilgisinin ne kadar arttığının kanıtı. Görünen o ki sanatçı Sibel Can’ın tatil mekanı olarak tanıdığımız Miami artık başka bir yolda yürüyor.

TRUMP ABD’Yİ YATIRIM LİDERİ YAPACAK

SÜZER grubu ise Amerika’nın çeşitli bölgelerinde ve özellikle Miami’de yatırımlarını sürdürüyor. Süzer Grubu’nun İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Baran Süzer’le Miami’deki yatırımlarını konuşuyoruz.

“Miami’de ofis ve otel gibi gayrimenkul yatırımlarına devam ediyoruz” diyen Süzer, Miami’nin artık bir tatil yeri değil büyükşehir pozisyonuna geldiğini anlatıyor. ABD’nin birçok eyaleti dahil dünyanın birçok yerinden kente akın olduğunu dile getiriyor.
Art Basel gibi sanat etkinlikleri, spor, müzik festivalleri ile bir merkez haline gelen Miami’de Türkler’in özel bir yeri olduğunu söyleyen Süzer, “Türklerin Miami’de itibarı yüksek. Belki de dünyada en yüksek olduğu yer. Önemli Türk yatırımcıların burada olmasının büyük etkisi var tabii” diyor.

Süzer, ABD Başkanı Donald Trump’ın vergileri indirmesi durumunda ise paranın birinci adresi olacak ABD’nin sermaye akışında da lider olacağını düşünüyor.

İZMİR'LE MİAMİ KARDEŞ ŞEHİR OLDU

MIAMI’de geçen hafta dünyanın en önemli kruvaziyer gemi üreticileri ve işletmecileri biraradaydı. Seatrade Cruise Global Fuarı’nda hem gelecek yılların trendleri konuşuldu hem de yeni anlaşmalar yapıldı.

Türkiye de fuara ticaret odaları ve cruise işletme şirketlerinin yer aldığı pavyonla katıldı. Ayrıca Karayipleri yeni büyüme alanı ilan eden Global Liman İşletmeleri’nin ayrı pavyonu da Türkiye’yi temsil etti.

Türk denizcilerinin fuara katılımı ise oldukça kalabalıktı. İstanbul Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan ve üyeleriyle, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın aralarında bulunduğu 40 kişilik bir heyet Miami’deydi.

Kalkavan, Hollanda ve Almanya ile yaşanılan politik krizin tam ortasında gerçekleşen fuara bu kadar kalabalık bir kadro ile katılmanın nedenini “Türkiye’nin algısı bozuldu. Kendimizi anlatmamız lazım. Onun için bu tür platformları boş bırakmamamız gerekir” sözleriyle özetliyor.

Katılmın başka önemli nedeni de Ulaştırma, Denizcilik Bakanlığı’nın desteği ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin girişimleri ile organize edilen İzmir-Miami Kardeş Liman Anlaşmasıydı. Kalkavan, anlaşmanın amacını Miami ve İzmir’in limancılık ve kruvaziyer turizminde işbirliğinin önünü açmak olarak özetliyor.

Uluslararası Kardeş Liman Anlaşması’yla her iki liman yük ve kruvaziyer operasyonları ile ilgili karşılıklı bilgi ve istatistik paylaşımı yapabilecek, pazarlama faaliyetlerinde birbirlerini ön plana çıkartacak. Liman yapısı ve yük trafikleri ile ilgili teknik detayları karşılıklı olarak paylaşacak. ABD ile bir kırgınlığa kurban gitmezse okyanus ötesindeki kardeş liman hayırlı olsun!

2019 DA KAYIP, 2020 UMUTSUZ

KRUVAZİYER turizmi Türkiye’de 2000’li yıllardan sonra gelişen bir turizm çeşidi. 2000 başlarında 800 bin olan yolcu sayısı 2015’te 2 milyon yolcuya kadar ulaşmıştı. 2016 yılında ise cruise şirketleri birer birer Türkiye’yi rotalarından çıkardı ve sayı 600 binlere düştü.
Dünyanın 8 ülkesinde 14 cruise limanı işleten Global Liman İşletmeleri CEO’su Emre Sayın, şirketlerin Türkiye’ye gelmek istediğini ancak güvenlik algısı nedeniyle yolcu bulamadıklarını söylüyor.

Son yıllarda cruise gemilerinin İzmir’e gelmesinde büyük çaba harcayan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise cruise turizminde ne yazık ki 2019 rezervasyonlarına Türkiye’nin giremediğini 2020’yi kurtarmak için çalışmaların hemen başlaması gerektiğini söylüyor.

İmza töreninde bulunan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert ise kruvaziyer turizminin yeniden eski günlere dönmesi için Türkiye’nin gerekli önlemleri aldığını, operatörlerin Türkiye limanlarına geri dönmesi için çalışmaların başladığını anlatıyor.

Fuarda yaptığım sohbetlerde pek umutlu olan yoktu. Referandum ortamında içeride ve dışarıda sert rüzgarların estiği Türkiye’de turizm için sadece 2017 değil gelecek üç yıl tehlikede görünüyor. Bu da otelinden üreticisine yüzbinlerce kişinin etkilenmesi demek. Jale Özgentürk / Hürriyet

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/miamiye-giden-gidene/1177604