Seyahat sitesi momondo, 23 ülkede gerçekleştirdiği son araştırmada katılımcılara “Paranızı en çok hangi tür alışveriş için harcamayı seviyorsunuz” sorusunu yöneltti. Türkiye’nin iki alanda dünya lideri olduğu araştırmanın en dikkat çekici sonuçları, yaş, cinsiyet ve ülke karşılaştırmalarıyla birlikte şöyle:
PARASINI SEYAHATE AYIRANLARIN ORANI YÜZDE 29
Araştırmaya Türkiye’den katılanların yüzde 29’u “Biriktirdiğim parayı yurt içi ya da yurt dışı seyahatlerim için harcıyorum” diyor. 56-65 yaş grubunda oran yüzde 39’a kadar çıkarken, parasını tatil için harcamayı en az 18-22 yaş grubundakiler tercih ediyor. Verileri değerlendiren momondo sözcüsü Serpil Öztürk “Araştırmamız, Türkiye’de neredeyse her üç kişiden birinin parasını seyahat için harcamayı seçtiğini gösteriyor. Bu oran ABD, Belçika, İngiltere, İsveç, Kanada gibi ülkelerdekinden daha yüksek. Başka bir deyişle seyahate çıkmayı dünyada pek çok ülkeden daha çok seviyoruz. Ancak seyahate bizden daha düşkün ülkeler de var. Örneğin listenin ilk üç sırasında yer alan Çinliler, İtalyanlar ve İspanyollar.”
DÜNYADA EN ÇOK BİZ SEVİYORUZ
İkinci sırada ise yüzde 22’yle giyim kuşam ve aksesuar alışverişi geliyor. Bu orana göre Türkiye, parasını giyim kuşama harcamayı en çok seven ülke konumunda. En yakın takipçilerimiz ise Romanya, Hollanda ve Belçika. Türkiye’de yalnızca kadın katılımcıların yanıtları göz önüne alındığında oran yüzde 28’e çıkıyor. Diğer yandan parasını giyim için harcayanlar arasında 18-22 yaş grubu yüzde 36’yla açık ara lider konumundayken, 56-65 yaş grubu yüzde 7’yle son sırada.
ELEKTRONİK ALETLERE ERKEKLER DAHA DÜŞKÜN
Üçüncü sırada yüzde 12’yle elektronik alışverişi (bilgisayar, tablet, cep telefonu, televizyon vb. gibi) yer alıyor. Erkekler özelinde oran yüzde 17’ye çıkarken, elektronik alışverişine en düşkün grup yüzde 20’yle 18-22 yaşları arasındakiler. Diğer yandan parasını elektroniğe ayırmayı en çok Finlandiyalılar tercih ediyor.
YEMEĞE AZ, ARABAYA ÇOK HARCIYORUZ
Dördüncülüğü yüzde 8’lik oranlarla yiyecek-içecek alışverişi (dışarıda yeme masrafları da dahil olmak üzere) ve araba almak için yapılan harcamalar paylaşıyor. Yiyecek-içecek alışverişine en çok 56-65 yaş grubu para harcarken, Türkiye bu alanda dünyanın en az harcama yapmayı planlayan ülkeleri arasında. Bunun aksine parasını araba almak için harcayanların en fazla olduğu ülkeyiz. Türkiye’de araba almak için en çok para harcayacanlarsa 23-35 yaş grubundakiler.
GENÇLER ETKİNLİKLERE, ORTA YAŞTAKİLER EVLERİNE PARA
Beşinciliği ise yüzde 7’şer oy alan iki farklı seçenek paylaşıyor: Kültürel etkinlikler ile evimizi güzelleştirmek için yaptığımız harcamalar. Parasını konser, sinema, tiyatro gibi kültürel etkinliklere ayırmayı en çok 23-35 yaş grubu; evlerine harcamayı ise en çok 36-55 yaş grubu tercih ediyor. Dünya genelinde ise kültürel etkinliklere en çok Danimarkalılar, evlerini güzelleştirmeye ise en çok Polonyalılar para ayırıyor.