Borsada İşlem gören büyük bankalar 2017 yılı hedeflerini açıkladı. Bankaların hedeflerine bakıldığında kredilerde yüzde 10 ila 13 arasında bir büyüme öngördüklerini görüyoruz. Mevduatta büyüme hedefi ise yüzde 10 ila 14 arasında bulunuyor. Bankaların yılsonu için koydukları bu hedeflere analistler olası gözle bakıyor. Gedik Yatırım Banka Sektörü Uzmanı Erol Gürcan, bankaların 2017 hedeflerini genel anlamda gerçekçi buluyor ve ağırlıklı olarak muhafazakar bir bakış açısıyla hazırlandığını söylüyor. Ancak bunun yanı sıra Gürcan risklere de dikkat çekiyor: "Son birkaç yıldır olduğu gibi bankaları yine zor bir yılın beklediğini söyleyebiliriz. Kur ve enflasyon tarafındaki gelişmeler, yurtdışı fonlama maliyetinde gözlenebilecek artışlar ve son aylarda iktisadi faaliyetlerde görülen yavaşlama aktif kalitesi ve kârlılık tarafındaki temel riskler olarak sıralanabilir" diyor.
Olumlu beklentileri de vurgulayan Gürcan, 'Yine de makro ihtiyati tedbirlerin bir miktar gevşetilmesi ve iktisadi faaliyeti destekleme yönünde atılan adımlarla birlikte beklenen toparlanmanın kademeli olarak görülmesi durumunda yılsonunda beklentilerden daha olumlu bir tablo görmemiz de mümkün" diyor. Özellikle üzerinde durulan konu ise büyüme. Bu konuya vurgu yapan bir başka uzman ise Sinem Cantürk. KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektörü Lideri Sinem Cantürk, hazırladığı bankacılık sektörü raporunda, "2017'de içeride yeni negatif şoklar yaşanmazsa sektörün gücü ve ivmesinin, gelebilecek dış şokları karşılayabilecek ve büyüme performansını sürdürebilecek düzeyde olduğu söylenebilir" diyor. Elbette yurtiçi ve yurtdışında şokların yaşanması sektörü olumsuz etkileyecektir. Ancak çok negatif bir gelişme olmazsa hedeflere yaklaşılabilir.
Diğer yandan kredi kuruluşları ise oldukça temkinli. Gerçekleştirilen değerlendirmelerine bakıldığında ülke notu düşüşüne bağlı olarak bankaların kredi notlarını düşürdükleri gözleniyor. Şubat başında, Standard and Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notu görünümünün düşürülmesine bağlı olarak beş finans kuruluşunun görünümünü aşağı çekti. 2 Şubat'ta ise Fitch Ratings, 18 Türk bankasının ve bağlı ortaklıklarının yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu düşürdü. Fitch ayrıca 12 bankanın yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu da indirdi, altı bankanın notunu ise teyit etti. Ancak bunun etkileri borsada görülmedi. Çünkü olası bir not düşüşü zaten fiyatların içerisindeydi. Bu nedenle hisseler borsada değer kaybetmedi.
Banka sektörü borsa açısından da oldukça önemli bir sektör. Borsa endeksindeki çıkış ve düşüşler bankalarla başlayıp bankalarla sürüyor. İşte bu nedenle tüm yatırımcıların gözü banka endeksinde. Borsa İstanbul'da yılın ilk ayında yabancı yatırımcılar, bankalar ve özel finans kurumlan sektöründe 415 milyon 897 bin dolarlık net alım gerçekleştirdi. En fazla net alım ise Garanti Bankası ve Halk Bankası hisselerinde gerçekleştirildi. Bankacılık sektörü endeksinin dolar bazında dip seviyelerde olması 2017'de çıkış için beklentileri canlı tutuyor.
(Zeynep Aktaş/Fortune Türkiye)