31 Aralık 2016 tarihi itibarıyla Türk Ekonomi Bankası’nın aktif toplamı yılın başından itibaren %11 oranında artarak 79,7 milyar TL’ye ulaşırken, net kârı 941,8 milyon TL olarak gerçekleşti. TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan krediler 2016 yılında toplam aktiflerinin %71’ini oluşturdu. Toplam 56,4 milyar TL’lik kredilerin yarıya yakını Türkiye ekonomisinin lokomotifi KOBİ’lere kullandırıldı.
Her dönem olduğu gibi risk yönetimine ve aktif kalitesine öncelik veren TEB’in 2016 yılında takipteki kredilerinin oranı %3,08 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde toplam mevduat ise %12 oranında artarak 49,8 milyar TL’ye ulaştı. İstikrarlı büyümesini güçlü sermaye yapısıyla birlikte sürdürmekte olan TEB’in özkaynakları %12 oranında artarak 7,8 milyar TL’ye ulaşırken sermaye yeterlilik rasyosu ise %14,37 olarak gerçekleşti.
TEB kadın patronlara 205 milyon TL’nin üzerinde kredi sağladı
TEB, 2015 yılında hayata geçirdiği Kadın Bankacılığı ile kadın patronlara özel bütünlüklü bir hizmet anlayışı ile onlara özel çözümler geliştirmeye devam etti. 2016 yılsonu itibariyle Türkiye’nin farklı birçok ilinde düzenlenen 16 TEB Kadın Akademisi etkinliğiyle 2.000’den fazla iş kadınına ulaşıldı.
Kadınların yönettiği işletmeleri desteklemek ve kadın girişimciliğini teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiği “Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği” programı kapsamında TEB, 2016 yılsonu itibariyle 5 bin 200’den fazla müşterisine toplam 205 milyon TL’nin üzerinde kredi sağladı.
TEB, Kadın Bankacılığı kapsamında gerçekleştirilen başarılı çalışmalar sayesinde, finansal hizmet ve bankacılık yönetimi alanında dünyanın en saygın kurumlarından Bank Administration Institute (BAI) tarafından düzenlenen BAI Innovation Awards’ta ‘Sosyal ve Toplumsal Etkide İnovasyon’ ödülünü aldı. Ayrıca Financial World Innovation Awards’ta finale kalarak, kadınların iş hayatındaki ve ekonomideki gücünü vurgulayan reklam filmi kampanyası ile TEB Kadın Bankacılığı; Stevie Award’da Yılın En İyi Yeni Ürün/Hizmeti-Müşteri Hizmetleri ile altın, Yılın Pazarlama Kampanyası ile gümüş Stevie’nin sahibi olurken, PR News’da da yılın Twitter ve Dijital Pazarlama Kampanyası ile şeref ödülünü almıştır. European Business Awards’ta ise ulusal şampiyon olarak yarışmaya devam ediyor.
TEB Tarım Bankacılığı ile tarıma özel yetkin kadrosuyla tarımsal üretimin yoğun olduğu bölgelerde öncelikli hizmet verilmeye devam edildi. Tarım sektörüne özel olarak oluşturduğu şube konsepti Tohum Şubeleri’nin sayısı ise 21’e ulaştı.
CEPTETEB ile 350 bin müşteriye hizmet
Mart 2015’te hayata geçen CEPTETEB Dijital Bankacılık Platformu, 2016 yılında müşteri tabanını büyüterek dijital kanallardaki deneyimi geliştirmeye devam etti. Müşteri Danışmanları aracılığıyla kullanıcıların istedikleri anda istedikleri yerde, yerinde müşteri edinimi ile hız ve kolaylık üzerine kurulu bir müşteri deneyimi sunan CEPTETEB, yıl sonu itibarıyla 350 bin müşteriye ve 3,4 milyar TL mevduat hacmine ulaşarak, Türkiye’nin en hızlı büyüyen dijital bankacılık platformlarından biri oldu.
Toplam kredi taahhüdü 3 milyar 350 milyon TL’yi aştı
Kurumsal Bankacılık’ta 2016 yılında da BNP Paribas ile birlikte Türk ekonomisini desteklemeye devam eden TEB, 2016 yılsonu itibariyle 5 yıl ve üzeri vadeli yatırım kredilerindeki toplam kredi taahhüdü 3 milyar 350 milyon TL’yi aştı. Söz konusu dönemde büyük çaplı Maden ve Ticari Gayrimenkul finansmanlarının yanı sıra Toprak Mahsulleri Ofisi’ne de mahsul alımı finansmanı amacı ile 140 milyon Avro’luk finansman sağlandı.
TEB, BNP Paribas Grubu’nun da sağladığı imkânlarla, dış ticaret ve emtia finansmanında öncü banka olma konumunu 2016 yılında da sürdüren TEB, daha önceki yıllarda geliştirdiği ve müşterilerine sunduğu Banka Ödeme Yükümlülüğü gibi ürünler artık daha düzenli bir şekilde müşterileri tarafından kullanılmaya başlandı. Emtia finansmanında yıllardır sektörde en aktif banka olan TEB, bu alanda, 2017 yılında gerçekleşen ve devamının geleceği ön görülen mevzuat değişikliklerine paralel olarak, iş hacminin de katlanarak artırmayı planlamaktadır.
Türk Ekonomi Bankası (TEB), Nakit Yönetimi alanındaki başarıları, yenilikçi ürün ve hizmetleri ile 2016 yılında da uluslararası alanda ödüllendirilmeye devam etti. TEB Sanal Hesap (Virtual Account), İngiltere’nin en önemli ödül programlarından biri olan Best Business Awards (BBA) tarafından “En İyi Yeni Ürün/ Servis” kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü. Nakit Yönetimi Akademisi ile Best Business Awards tarafından “Müşteri Odaklık (Best Customer Focus)” kategorisinde birincilik ödülüne layık görülen TEB, ayrıca Asian Banking and Finance organizasyonu tarafından 2016 yılında 3. kez “Türkiye’de Yılın En İyi Nakit Yönetimi Bankası” seçildi.
TEB’e inovasyon özel ödülü
Bu yıl 8-10 Aralık tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde 3 gün boyunca süren Türkiye İnovasyon Haftası’nda Türk Ekonomi Bankası (TEB) “TİM İnovasyon Ödülleri Girişimcilik Özel Ödülü’nün sahibi oldu. Bu ödül ile TEB’in Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin gelişimine katkısı bir kez daha teyit edilmiş oldu.
TEB, önümüzdeki dönemde de ülkemizin sahip olduğu genç, eğitimli, teknolojiye ve yeniliğe açık iş gücüyle girişimciliği teşvik etmeye; yenilikçi fikirlerin önünü açmaya ve katma değerli iş fikirlerini ekonomiye kazandırmayı kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir.