Yen, Japonya Merkez Bankası'nın bir hafta içinde üçüncü kez tahvil alımı teklifinde bulunmesı ile birlikte değer kazanırken, ham Petrol son dört haftanın en yüksek iki günlük düşüşünü daha da genişletti. Hindistan'da Sensex Endeksi, merkez bankasının faiz kararı öncesi fazla değişmedi.
Yen, Japonya Merkez Bankası'nın 5 ila 10 yıl vadeli tahvil alımı yönünde adım atmasının Başkan haruhiko Kuroda'nuın yoğun parasal gevşeme programının sağlamlığına ilişkin endişeleri ön plana çıkarmasının ardından yukarı yönde hareket etti. Enerji sektörü hisseleri, ABD'de Petrol stokların artmasına ilişkin endişelerle ham Petrol fiyatlarının üst üste üçüncü günde de düşmesinin etkisi ile değer kaybetti. Bakır, dünyanın en büyük bakır madeninde işçilerin greve çıkmaya hazırlanması ile birlikte metallerdeki yükselişe öncülük etti. Ekonomistler, Hindistan Merkez Bankası'nın, halihazırda altı yılın en düşük seviyesinde olan gösterge faizi daha da düşürmesi bekliyorlar.
MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, yatırımcıların Trump yönetiminin taahhüt ettiği harcama artışları ve vergi indirimlerine ilişkin detaylara bakmaları ve aynı zamanda ekonomik verilerin gelişmiş ülkelerde enflasyon hızına ilişkin karışık bir tablo sunması ile birlikte, 2015 yılında gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesinin yalnızca yüzde 2 uzağında dalgalanıyor. Para birimleri dün, siyasi endişelerin euroyu düşürmesi ile birlijte dalgalı bir seyir izledi.
Hong Kong'da Samsung Asset Management yatırım yöneticisi Alan Richardson, "Piyasa muhtemelen, Trump'ın politikaları daha belirgin hale gelene dek yatay seyredecek," dedi ve "Petrol deki yukarı hareket arz risklerinden dolayı sınırlı kalıyor ve enerji sektöründe muhtemelen güçlü kar arakamları görülmeyecek" şeklinde görüş bildirdi.
Japonya Merkez Bankası'nın bu haftaki tahvil alımları, Başkan Kuroda'yı kolaylıkla satılabilir menkul kıymet alımlarının sonuna yaklaştırdı. Artan tahvil alımlarının, 10 yıl vadeli tahvillerin faizinin bankanın hedefi olan yüzde 0 civarından uzaklaşmasını önlemek için durdurulması gerekiyor. Bu gelişmeler, merkez bankasının getiri eğrisi hedeflemesi politikasına geçmesinin bankanın parasal gevşemesinin sağlamlığına ilişkin soruları gidermediğini gösteriyor.
Piyasalarda yaklaşan gelişmeler;
*Çin ödemeler dengesi verilerideki güncellemeyi açıklayacak.
*Kar sezonu devam ediyor. SoftBank Group Corp.'un bugün bilançosunu açıklaması bekleniyor.
*Japonya Başbakanı Shinzo Abe bu hafta ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelecek.
Hisse Senetleri
*MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 14:09'da dünkü kapanış seviyesi yakınında yatay seyrediyordu ve enerji hisseleri yüzde 0.7 düşerek endekste en fazla kaybeden grup oldu. Bölgesel hisse senedi endeksleri Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyeşeri yakınında seyrediyordu.
*Japonya'da Topix Endeksi, Japonya Merkez Bankası'nın tahvil alım adımı ile erken saatlerdeki kazançlarını geri verdikten sonra tekrar toparlandı ve yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu.
*Güney Kore'de Kospi Endeksi, Samsung Electronics Co.'daki yüzde 1.1'lik düşüşle birlikte yüzde 0.6 geriledi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.5 yükseldi ve Yeni Zelanda'da S&P/NX 50 Endeksi yatay seyretti.
*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 düşerken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 geriledi.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin dün yarım puan kadar yükselmesinin ardından % 0.1 geriledi. Dow Jones Endeksi, Petrol devleriindeki gerileme ile birlikte geri çekilmeden önce tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.