Terör örgütü PKK, 2017 yılı itibarıyla aldığı kararlar neticesinde Türkiye'ye girişte Türkiye - İran sınırını aktif şekilde kullanma kararını aldı. İstihbarat birimlerinin PKK'nın yeni stratejisi konusunda raporlarını Milliyet gazetesi yazarı Tolga Şardan bugün köşesinde paylaştı
İşte o yazı:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından yasa metninin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla 60 günlük referandum takvimi başlayacak.
Hükümetin, OHAL devam ederken gerçekleşecek referandum için yoğun güvenlik önlemleri alacağı aşikâr.
Bu süreçte, hendek ve çukur eylemleri sürecinden istediği sonucu almak bir yana, özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki halk desteğini yitirdiği bilinen PKK, her yıl olduğu gibi bu bahar ve yaz dönemiyle ilgili hazırlık yapıyor.
Burada bir parantez açayım.
Geçtiğimiz günlerde Ankara’daki güvenlik bürokrasisinin önemli bir ismiyle görüşme imkanım oldu. Bu görüşmede, son dönemde kamuoyunda tartışılan istihbarat eksikliği konusunu da konuştuk. Özellikle örgüt içinden “yardımcı istihbarat elemanları” üzerinden gelen “eleman bilgisi” eksikliğine dikkat çeken yetkili, özeleştiri yapmaktan kaçınmadı.
“Eleman bilgisini çok önemli görüyorum ve bu konuda hareketlenme sağlanması için talimat verdim” diyen yetkili, “son dönemde PKK konusunda Güneydoğu’daki istihbarat birimlerimize önemli eleman bilgileri gelmeye başladı. Bu iyiye işaret” dedi.
Bu çerçevede, referandum sürecinin de bir parçası olduğu bahar - yaz dönemi için istihbarat birimleri, PKK’ya yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Çalışmalar sonrasında geri kalan dönemi istediği biçimde yürütemeyen PKK’nın üst yönetimi geçen ay Kandil’de bir toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantıda, örgütün önümüzdeki bahar ve yaz ayları için bazı stratejik kararlar aldığı, bu kararları uygulamaya koymayı planladığı günışığına çıktı.
PKK yönetimi, bir yandan siyasi süreci analiz ederken, diğer yandan da bu süreçte uygulamak istediği eylemselliği planlıyor.
Örgütün siyasi analizlerinde önemli tespitler var. Ancak, referandum sürecinde kamuoyunun farklı değerlendirme yapmasını önlemek amacıyla, elde edilen bu analizlerin “şimdilik” kaydıyla açıklanmamasında fayda var.
‘Güvercinler havalansın’
İstihbarat birimleri, bahar ve yaz aylarında uygulamaya konulmak amacıyla PKK’nın yeni hareket tarzıyla ilgili şu bilgileri tespit edip raporlaştırıyor: Yakalanan bazı örgüt üyelerinin üzerinden “güvercinler havalansın” şeklinde notlar çıkıyor. Bu notlar, örgüt yönetiminden alt kadrolara eylemsellik mesajı taşıyor.
Bahar ve yaz aylarında çoğunlukla -Kayseri’de olduğu gibi- daha sakin yaşam bölgelerine yönelik eylemler planlanıyor.
Güney doğu’da geçmişe göre daha sakin güvenli bir ortam sergilenecek.
Batı ve Karadeniz bölgeleri başta olmak üzere Türkiye’deki eylemleri, “birleşik cephe” olarak adlandırılan Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) üstlenecek. Bilindiği gibi, Şubat 2016’da Suriye’nin Lazkiye kentinde PKK’nın teklifiyle bir araya gelen TKP/ML, MLKP, Devrimci Komünistler Partisi (DKP), TKEP/Leninist, Maoist Komünist Parti (MKP), TİKB, Devrimci Karargah, THKP-C/MLSBP’den oluşan 9 yasadışı örgüt HBDH çatısı altında biraraya geldi.
Daha önceden şehirlere gönderilen elemanlar bu süreçte eyleme yönlendirilebilir.
Şehirlere gönderilen 2-3 kişilik gruplar, “evli”, “kadın/erkek” ve “aile” görüntüsü altında faaliyetlerini yürütecekler.
Sabıkası temizler
15 Şubat’tan sonra Avrupa’daki genç kitleler düzenli şekilde hareket edecek. PKK’nın gençlik yapılanmalarının, Türk misyonlarına yönelik eylem kararı alabileceği ifade ediliyor.
Eylemler için “sabıkası olmayan” ya da “sahte kimlikli” örgüt elemanları görevlendirildi. Bir süredir yakalanan örgüt elemanlarının büyük bölümünün sabıka kaydı çıkmaması dikkat çekici.
Başka önemli nokta, örgüt kadrolarının Türkiye’ye aktarımı konusu. PKK yönetimi; aldığı kararla, 2017 yılı itibarıyla örgüt kadroları, kuvvet aktarmada Türkiye - İran sınırını aktif şekilde kullanacak.
Suriye’den gelen PKK’lılar
Suriye’deki kadrolardan Türkiye’ye eleman aktarımları var. Bu grupların öncelikle Diyarbakır kırsalına yöneldikleri belirlendi. Bahar ve yaz döneminde eylemler yapılması için hazırlık yapılıyor. Bu örgüt üyelerinin, şehir çatışmalarında eğitimli oldukları ifade ediliyor. Baharda Diyarbakır’ın mahallelerinde eylemler yaşanabilir.
Şu anda bölgedeki belediyelerin örgüt kadrolarına sahip çıkamaması, kayyum atanan belediyelerdeki çalışanlara yönelik “iş bırakın” talimatlarının karşılık bulmaması, PKK’nın tehdit sürecini başlatıyor.
Bölge halkı PKK’yı istemiyor. Örgüt, durumu tersine çevirmeyi başaramazken, ibre devletten yana dönüyor. Halk, hendek ve çukur olaylarından sonra çatışmasızlık ortamından yana.
Görüldüğü gibi; bahar ve yaz ayları, hem siyaseten, hem de terörle mücadele açısından Türkiye için fazlasıyla önemli.