Yazdır

İslam ülkeleri altın borsasında buluşuyor

Tarih: 05 Şubat 2017 - 07:47

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, İslam ülkeleri işbirliğinde kurulması planlanan Altın Borsası için önemli mesafe alındığını söyledi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Malezya tarafından yürütülen Altın  borsası çalışmalarının belli bir noktaya ulaştığını belirterek, "Bu üç ülkenin  çalışmaları belirli bir olgunluğa ulaştıktan sonra diğer Ekonomik ve Ticari  İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) ülkelerine yönelik de bir çalışma başlatılacak.  Bu kapsamda ileri teknolojik altyapıya sahip web tabanlı bir alım satım platformu  kurulması planlanıyor." ifadelerini kullandı.

Borsa İstanbul'un bu konudaki çalışmalara başladığını kaydeden Elvan,  "Dubai Emtia Merkezi ve Malezya Borsası ile işbirliği halinde Borsa İstanbul  çalışmalarını yürütüyor. Çalışmalar önemli bir noktaya geldi." dedi.

Elvan, bu üç ülkenin, çalışmalar belirli bir olgunluğa ulaştıktan  sonra diğer ülkelere yönelik bir çalışma başlatacaklarını bildirerek, "Bu  kapsamda ileri teknolojik altyapıya sahip web tabanlı bir alım satım platformu  kurulması planlanıyor. Kıymetli madenlere yönelik olarak ayrı bir şirket  kurulması düşünülüyor." diye konuştu

'7 TRİLYON DOLARLIK POTANSİYEL'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30. İSEDAK Toplantısı'nda, İslam  İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler arasında Altın Borsası ve Gayrimenkul  Kıymetler Borsasının kurulmasını önermiş, bu teklif üye ülkeler arasında kabul görmüştü.

İslam ülkelerine alternatif yatırım imkanı sunacak bu iki projenin  İslam ülkeleri arasında finansal işbirliğinin derinleşmesine büyük katkı  sağlaması bekleniyor.

Öte yandan İİT üyesi ülkeler arasında Tercihli Ticaret Sisteminin  (TPS-OIC) operasyonel hale gelmesi için hukuki zemin tamamlanmış durumda.

Yapılan araştırmalara göre, İslami finans sektörünün toplam aktif  büyüklüğü 2015 itibarıyla 2 trilyon dolar seviyesinde bulunurken, gerçek  potansiyelin ise 7 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

1981 yılında kurulan İSEDAK, Birleşmiş Milletler'den sonra en fazla  üyeye sahip uluslararası platform özelliğini taşıyor.

İSLAM ÜLKELERİNİN ALTIN REZERVLERİ

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, Türkiye, mevcut altın rezerviyle  Suudi arabistan, Katar ve Kuveyt gibi ülkeleri geride bırakıyor. Türkiye 377,1  tonluk rezervi ile İSEDAK ülkeleri arasında ilk sırada yer alırken, bu alanda  dünyada 15'inci sırada bulunuyor. Suudi Arabistan 322,9 tonluk altın rezervi ile bu alan İSEDAK üyesi  ülkeler arasında Türkiye'nin ardından ikinci sırada yer alırken, bu ülkeyi 286,8  tonla Lübnan, 173,6 tonla Cezayir izledi. 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/islam-ulkeleri-altin-borsasinda-bulusuyor/1165619