Yazdır

Yunanistan 8 darbeci askeri kullanacak

Tarih: 29 Ocak 2017 - 07:21

Türkiye'de darbe girişimine katılıp, ardından Yunanistan'a kaçan 8 asker için ilginç iddialar ortaya atıldı

Türkiye’nin eski Atina Hava Ataşesi emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş, darbe girişimi sırasında Yunanistan’ın Dedeağaç kentine kaçan, Atina’nın iade etmediği 8 darbeci askerin Türkiye için güvenlik ve istihbarat riski oluşturduğunu söyledi. Karataş, darbecilerin kaçarken kullandığı helikopter üzerinde kriptolu cihazlar olduğunu belirterek, Yunanistan’ın bunları istihbarat kaynağı olarak kullanacağını vurguladı.

Atina’da bulunan Yunanistan Yüksek Mahkemesi’nin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında helikopterle Dedeağaç’a kaçan 8 darbeci askerin Türkiye’ye iade edilmemesi yönündeki kararı Türkiye’de tepki toplarken; kaçak askerlerin Yunanistan’da bulunmasının istihbarat zafiyeti yaratacağı da tartışma konusu oldu. Eski Atina Hava Ataşesi, emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, Yunanistan’daki mahkemenin olumsuz karar vermesinin bekleniyor olduğunu, bunun nedeninin ise kaçak askerler sayesinde Yunanistan’ın elinde artık Türkiye’ye ilişkin önemli istihbarat kaynağı bulunması olduğunu kaydetti. Hürriyet’e açıklamalarda bulunan Karataş özetle şunları söyledi:

3 İSTİHBARAT KAYNAĞI ELLERİNDE

“Yunanistan’ın elinde Türkiye’ye ilişkin mevcut istihbarat bilgilerini kontrol etmek, güncellemek ve geliştirmek için 3 önemli istihbarat kaynağı bulunmakta. Bunlar; insan istihbaratı, sinyal (iletişim, elektronik, cihaz sinyali) istihbaratı ve teknik istihbarat… Elbette Yunanistan’ın eline geçen ve kendi ayağıyla gelen istihbarat elde etme şansını, iyi bir şekilde değerlendirileceği kaçınılmazdır. İstihbarat kaynakları; açık kaynak istihbaratı, görüntü istihbaratı, insan istihbaratı, radar (izleme, ölçme ve iz) istihbaratı, sinyal (iletişim, elektronik, cihaz sinyali) ve teknik istihbarat olmak üzere 6 ana başlık altında toplanmaktadır. Bunlardan 3’ü, kaçaklar sayesinde şu an Yunanistan’ın elinde.

2’Sİ KURMAY PİLOT BİNBAŞI

Kaçaklardan 2’si kurmay pilot binbaşı, 4’ü kurmay pilot yüzbaşı, 2’si ise astsubay kıdemli başçavuşdur. Bu personelin aldıkları eğitim, sahip oldukları tecrübe ve hâkim oldukları gizli bilgiler hemen ön plana çıkmaktadır. Elbette Yunanistan siyasi sığınma kartını oynayarak ‘bülbül gibi konuşacak’ bu personeli iyi değerlendirecek, kullanacak. Türkiye’ye iade süreçlerini uzattı ve hatta sonunda iade etmeme kararı aldı. Geçmişte Yunanistan’ın buna benzer uygulamaları çok olmuş, çeşitli nedenlerle Yunanistan’a kaçan teröristleri teslim etmemiştir.

Sinyal ve teknik istihbarat konuları iç içe geçmiş konulardır. Bu nedenle iki istihbarat kaynağını kesin çizgilerle ayırmak bazen uygun değildir. Ama helikopterin teknik kabiliyetinin ne olduğuna ilişkin ‘röntgeninin’ Yunanistan tarafından çekilmiş olduğunu kabul etmemiz gerekecektir.

GÜVENLİK ZAFİYETİ VARDIR

Kumpas davaları sürecinde Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı Ankara Seferberlik Dairesinin ‘kozmik odasına’ girilmiş ve yine çok gizli bilgiler ifşa edilmiş ve yabancı istihbarat servislerinin eline geçmiştir. Kumpas davaları sonucu Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ve TÜBİTAK’tan ihraç edilen ve hapse atılan personel yerine yerleştirilen ‘kripto yazılımlarından sorumlu personel’ FETÖ/PDY üyesi olma suçlaması ile yargılanmaktadır.”

SİNYAL İSTİHBARATI ELLERİNDE

Yunanistan’ın Türkiye’nin elinde mevcut bu tip helikopterlerin veya benzetme metoduyla diğer helikopterlerin hatta bazı uçakların iletişim, elektronik ve cihazlarına ilişkin bilgi elde etme şansı olmuştur. Mevcut tüm bilgileri, helikopter üzerindeki cihazlarla kontrol ederek mevcut istihbarat ile mukayese edilme şansı yakalanmıştır. Helikopter üzerinde bulunan ‘kriptolu’ cihazlardan; 1) Yeni modernizasyon ile 5 MODE’dan oluşan IFF/SIF (Identification, Friend or Foe/Selective Identification Feature) Dost/Düşman Tanıma / Seçmeli Tanıma Özelliği cihazına, 2) Elektronik Harp imkân ve kabiliyetine, 3) Telsiz frekansları ve özelliklerine ait bilgilerin Yunanistan’ın eline geçmediğini düşünmek saflık olacaktır.

TÜRKİYE EN KISA ZAMANDA HASAR TESPİTİ YAPMALI

Kumpas davaları sürecinde görüldüğü gibi Türkiye’nin ‘çok gizli’ derecesine sahip harekât planları ve bilgileri, mahkeme süreçleri sırasında sorumsuzca ve bilinçli şekilde evrak arasında yer almış ve Yunanistan kolayca ele geçirdiği bu bilgiler sayesinde Trakya’daki savunma planlarında değişiklik yapmıştır. Sonuç olarak; Türkiye’nin önemli bir güvenlik ve istihbarat zafiyeti vardır. Bilinçli ve planlı bir şekilde yaratılmıştır. Yunanistan’a kaçanlar da bu zafiyetin büyümesine katkı sağlamıştır. Türkiye’nin ilgili birimlerinin en kısa zamanda hasar tespiti yapıp gerekli tedbirleri acilen alması gerekmektedir.

KİMDİR?

Balyoz davasında 33 ay tutuklu kalan daha sonra yeniden görülen davada beraat eden Karataş’ın bazı önemli görevleri şöyle: 1996 -1999 Atina Hava Ataşeliği, 1 Eylül 2003 - 1 Eylül 2005 Washington Silahlı Kuvvetler Ataşeliği, 2’nci Hava Kuvveti Komutanlığı - Diyarbakır Kurmay Başkanlığı ve Üs Komutanlığı, Hava Eğitim Komutanlığı İzmir Komutan Yardımcısı, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı, (Milli Silahlanma Direktörü). Çeşitli tip uçaklar üzerinde 3000 saatten fazla uçuş yapan Tümgeneral Karataş, ‘Bir Rus Savaş Uçağı Düşürmenin Anatomisi’ kitabının da yazarı.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yunanistan-8-darbeci-askeri-kullanacak/1163330