Yazdır

Yatırımcısına kazandıracak 4 para birimi

Tarih: 16 Ocak 2017 - 06:52

EverBank’ın Dünya Piyasaları Başkanı Chris Gaffney, Norveç Kronu, Rus Rublesi, Brezilya Reali ve Hindistan Rupisi'nin, bu yıl güçlü bir duruş sergileyebileceğini öne sürdü

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın izleyeceği politikaların piyasalarda yarattığı belirsizlik ortamında yatırımcı yön bulmaya çalışıyor. Yılbaşından bu yana hisse senedi piyasalarında piyasalarda boğalar ve ayılar sürekli kapışıyor. Dolar ve altın ise yıla güçlü bir başlangıç yaptı. Bu belirsizlik yatırımcıların para piyasalarından uzaklaşmasına neden olabilir. Ancak uzmanlara göre 2017’deki ekonomik ve siyasi gelişmeleri doğru okuyanlar para piyasalarında da önemli fırsatlar yakalayabilir.

Dünya Gazetesi'nden Evrim Küçük'ün haberine göre, EverBank’ın Dünya Piyasaları Başkanı Chris Gaffney, Trump’ın ve dünya genelinde bu yıl yapılacak seçimlerin paraların seyrini etkileyebileceğine dikkat çekti. Gaffney, CNBC’de yer alan yazısında, buna karşın 2017’de bazı paraların güçlü bir duruş sergileyebileceğini söyledi.

Asya paralarına Trump'ın gölgesi düşecek

ABD’de başkanlık seçimlerini Donald Trump’ın kazanmasının ardından bu yıl nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu. TL, hem içerideki siyasi ve ekonomik baskılar hem de ABD’de faizlerin tahminlerden daha hızlı artacağı beklentisiyle bu yıla en kötü başlangıcı yapan gelişen ülke parası oldu. Analistlere gelişen ülke paraları arasında baskı altında kalabilecek birçok para birimi var. Özellikle Asya paralarının ve sterlinin bu yıl sert bir şekilde gerileyebileceği uyarısı yapılıyor. Hatta Çin Yuanı’nın serbest dalgalanmaya bırakılabileceği tahminleri var. Bloomberg’e göre Asya para birimleri konusunda en iyi tahmin yapan kuruluşlar arasında yer alan Standard Chartered Amerika’nın seçilmiş başkanı Donald Trump’ın ticaret politikaları konusundaki belirsizliğin büyümesinin Asya’da paraları üzerinde Çin ekonomisi ile ilgili kaygılardan daha büyük bir tehdit olduğunu düşünüyor. ABD’de 10 yıllık Hazine kağıtlarının faizinin bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3’ü göreceği tahmininde bulunun Standard Chartered, Asya paralarını zor bir dönemin beklediğini belirtiyor. Özellikle Tayvan Doları ve Singapur Doları kaçınılması gereken paralar. Banka Hindistan Rupisi’nin de yıl sonunda dolar karşısında geçtiğimiz hafta içinde gördüğü 69.0 seviyesinden yüzde 1.2 gerileyeceğini, Malezya Ringiti’nin de yılın ikinci yarısında 4.47 düzeyinden 4.60’a ineceğini öngörüyor. Endonezya Rupisi’nin de Amerikan kağıtlarındaki değişime karşı kırılgan olduğunu hatırlatıyor. Yılın son çeyreğinde ABD’de tahvil getirilerinin düşmesiyle paralar üzerindeki baskının hafifleyebileceğini ve Hindistan Rupisi’nin yatırım yapılacak paralar arasında yer alması gerektiğini belirtiyor.

Yuanda serbest dalgalanma olasılığı artıyor

Diğer yandan, ABD ile ticaret savaşının konuşulmaya başlamasından bu yana spot ışıkları yeniden Çin Yuanı’na dönmüş durumda. Analistler, şu an merkez bankasının belirlediği oranın sadece yüzde 2’si kadar değişim gösterebilen yuanda serbest dalgalanmaya bırakılma olasılığının arttığı belirtiliyor. Bu görüşü destekleyenler arasında dünyanın en büyük tahvil fonu Pimco ve Çin Merkez Bankası eski danışmanı da var. Analistlere göre sermeye çıkışının artması halinde Çin, sermaye kontrollerinin sıkılaştırılması ya da parasını dalgalanmaya bırakmak arasında seçim yapmak zorunda kalabilir. Ülkenin ihracatındaki sert düşüş de uzmanlara göre, ülkenin parasının değerinin aşağı çekilmesini tetikleyebilir.

Gaffney'nin yatırım tavsiye ettiği paralar:

Yılbaşından bu yana getiri: Yüzde 1.72

Norveç Kronu: Norveç, dünyada en iyi ekonomik yapıya sahip ülkelerden. Ülkenin ekonomisi, Avrupa’nın borç krizinin dışında kalıyor. Merkez Bankası’nın stratejisi ihtiyatlı parasal politika olarak özetlenebilir. Faiz oranı yüzde 0.50. Düşük işsizlik oranı ve 2008’deki yüzde 2’lik ekonomi büyüme rakamıyla ülke finans krizine direnç göstermişti. Norveç aynı zamanda Avrupa’nın en büyük enerji ihracatçısı. Petrol fiyatlarının istikrar kazanması ve istikrarlı ekonomisi Norveç Kronu’na uzun vadeli yatırım fırsatı sunuyor.

Yılbaşından bu yana getiri: Yüzde 3.44

Rus Rublesi: Gelişmekte olan ülkelere bakıldığında bu yıl performansı iyileşin paraların başında Rus Rublesi geliyor. ABD ile ilişkilerindeki gelişme ve ülkenin en büyük finansman kaynağı olan petrolün fiyatındaki artış rubleyi bu yıl en çok kazandıran gelişen ülke parası yaptı. ABD yönetiminin bundan sonra nasıl bir strateji izleyeceği net değil fakat yaptırımların hafifletilmesi rubleye doping etkisi yapabilir.

Yılbaşından bu yana getiri: Yüzde 2.11

Brezilya Reali: Bu yıl Brezilya ekonomisinin geçen yıla göre dehe iyi bir performans göstermesi bekleniyor. Bunun ülkenin parası real üzerinde olumlu etkisi olacağı belirtiliyor. Ayrıca emtia fiyatlarındaki artış ve Çin’in metal talebinin güçlenmesi bir emtia ihracatçısı olan ülkenin parasının güçlenmesine yardımcı olabilir.

Yılbaşından bu yana getiri: Yüzde 0.34

Hindistan Rupisi: Asya’nın en büyük ekonomilerinden Hindistan’ın hem GSYH hızı hem de nüfus olarak Çin’i geçmesi bekleniyor. Özel tüketimdeki artış ülkenin geçtiğimiz yıl hızlı büyümesine yardımcı oldu. Gençleşen orta sınıf ve devam eden reformlarla Hindistan bu yıl büyük ekonomiler arasında en hızlı artan GSYH oranını yakalayabilir. Bu nedenle Hint Rupisi, gelişen ülke paraları arasında en iyi getiri sağlayan paralar arasında yer alabilir.

G.Afrika Randı da tavsiye ediliyor

Goldman Sachs da bu değerlendirmelere katılıyor ve bu paraların yanında 2017’de Güney Afrika Randı’nı da yatırımcıya tavsiye ediyor. BRICS ülkelerinin Trump’ın ticari kısıtlamalarından daha az etkileneceğini düşüşen Goldman Sachs, diğer uzmanlar gibi real, rupi ve rublenin getiri sağlayacağına katılmakla birlikte Güney Afrika Randı’nın da yükseleceğini öngörüyor.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yatirimcisina-kazandiracak-4-para-birimi/1158731