Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, döviz kurundaki artışa ilişkin, "Merkez Bankasının elinde çok fazla enstrüman ve yaklaşım vardır. Genel itibarıyla Merkez Bankasından birilerinin beklediği, yapmasını istedikleri yaklaşım piyasaya döviz satarak müdahale etmesidir. Benim görüşüm bu yanlış bir yaklaşımdır. Daha başka enstrümanlar vardır.” dedi.
İşte Zeybekci'nin açıklamalarından bazı notlar:
Bu dönemde çok doğru bir yaklaşımla, dolar kullanımının azaltılmasıyla, özelleştirme gayretleriyle, döviz olan talebi aşağı çekmek ve TL talebini artırarak bunun değerini yukarı çekmeye çalışıyor. Bu şekilde sorunu aşabiliriz. MB'nin elinde spekülatif hareketlere karşı müdahale edebilecek güç vardır. Çok güçlü bir şekilde de bunların gereğini yapabilir Merkez Bankası. MB'nin eli kolu bağlı değildir. Merkez Bankası'nın müdahalesi olmamasına rağmen bir önceki gün bankaların döviz karşılıklarını düşürdü. Bu bankaların kendi paralarıdır. Buna benzer konuların risk oluşturmayacağını düşünüyorum. Türkiye'nin yerine getirmeyeceği bir durum yoktur. Enflasyon, faiz çıkacak diyenlere milletimiz cevap veriyor. Asla öyle bir durum olmayacak. Dünyanın 16. büyük ekonomisinden bahsediyoruz. 30 milyar dolarlık ticaret hacmi olan bir ülkeden bahsetmiyoruz. 430 milyar dolarlık bir ülkeden bahsediyoruz. Denemelerle ilgili Türkiye buna meydan vermeyecek. Bugüne kadar söylediğimiz sözlerin arkasındayız. Spekülatörler var. Ellerinde belirli bir miktar işlem hacmiyle dalgalanmalarda, kırılmalarda, yukarı doğru giderken de kazanan bir anlayışla kâr almaya çalışıyorlar.
Endişeye gerek yok
Türkiye 27 çeyrekten beri ilk defa geçtiğimiz 3. çeyrekte yüzde 1,8 büyüme oldu. Biz bu dönemde, son iki yılda, ihracat büyümeye olumlu katkı vermedi. Gerek kurda, gerek büyümede- büyümede iyi bir performans bekliyorum- endişeye gerek yok. Türkiye'nin spekğlatif harekete geçmemesi için elimizde her türlü gerekçe var. Cari açıkta en iyilerden biriyiz, büyümede en iyilerden biriyiz. Enflasyonda son aylarda aldığımız sonuç hedeflerin dışında. İstihdamla ilgili yüzde 4 civarında büyürse işsizlik geri gidiyor demektir. Yüzde 4'ün üzerinde büyüme gerekiyor.