KOSGEB'e başvuru yaparak hibe veya kredi desteklerinden yararlanmanız mümkün. KOSGEB'in girişimcilere verdiği destekten kimler yararlanabiliyor, destek nasıl alınıyor, KOSGEB kredi desteği ne kadar gibi birçok sorunun cevabı bu haberde...
Ülkemizde, yakın coğrafyamızda ve dünyada son dönemde yaşanan olaylar, iç ve dış kaynaklı gelişmeler nedeniyle ekonomik canlanmanın sağlanabilmesi için yapılan çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ve girişimcilerin rekabet güçlerini geliştirecek destek ve hizmetleri sunan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ise ekonomik ve sosyal kalkınmadaki payı artırmayı hedefliyor. Bu çerçevede ekonominin can damarı olan KOBİ'lerin küresel pazarda rekabet gücü yüksek işletmelere dönüşebilmeleri için destekler veriliyor.
Yeni bir projeyle iş kurmayı ya da küçük ölçekli bir işletme kurmayı planlayan kişi, KOSGEB hibe veya kredi desteklerinden yararlanarak kendi işinin patronu olabiliyor. Girişimcilik Destek Programı ile 50 bin TL hibe 100 bin TL faizsiz kredi imkanından yararlanılabiliyor.
Programdan kimden yararlanabiliyor?
-Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler(31/12/2017'e kadar),
-Girişimciler
-İşletici Kuruluşlar (İş Geliştirme Merkezi'ni yönetmek üzere kurulan tüzel kişilik)
Destek nasıl alınıyor?
KOSGEB hibe veya kredi desteği alabilmek için öncelikle uygulamalı girişimcilik eğitimi alınması gerekiyor. En az 32 saat süren, genel katılıma açık ve ücretsiz eğitimler, girişimcilerin iş kurma ve yürütme konularında bilgi ve beceri sahibi olmaları, bu süreçte kendi rol ve sorumluluklarının farkına varmaları ve kendi iş fikirlerine yönelik iş planı hazırlayabilecek bilgi ve deneyim kazanmaları amacıyla düzenleniyor.
Uygulamalı girişimcilik eğitimi tamamlandıktan ve girişimcilik sertifikası alındıktan sonra bir iş projesi hazırlanması gerekiyor. İş projesi KOSGEB'den destek alınmasını sağlayacak en önemli faktörler arasında yer alıyor ve değerlendirme sürecinde önemli bir yer tutuyor. Hazırlanan iş projesi ile birlikte destek başvurusu yapılıyor.
KOSGEB birimlerine şahsen başvuruda bulunulması gerekiyor. Onaylanan projenin ardından işletmeler destekten yararlanabiliyor.
Destek limitleri nelerdir?
- - KOSGEB işletme kuruluş giderleri desteği için 2.000 TL
- -Kurulum dönemi makine, teçhizat destekleri için 18.000 TL
- -İşletme giderleri desteği için 30.000 TL olmak üzere toplamda 50.000'ye kadar geri ödemesiz hibe desteği veriyor.
- Girişimciler, hibe desteğinin yanı sıra 100.000 TL faizsiz kredi desteğinden de yararlanabiliyor.
Kadınlara ayrıcalık
İş planı projesi onaylanan kadın girişimci desteklerden ayrıcalıklı olarak faydalanabiliyor. Kadın girişimci, gazi, birinci derecede şehit yakını veya engelli girişimciye destek oranı yüzde 90'a kadar çıkabiliyor.
Esnafa 50 bin TL faizsiz kredi
Başbakan Binali Yıldırım tarafından Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından KOBİ'lere ilk yılı ödemesiz, 3 yıl vadeli, 50 bin liraya kadar faizsiz kredi verileceği açıklanmıştı. Geçtiğimiz ay esnaflardan başvuruları alınan ve 15 bin kişilik kontenjanı olmasına rağmen 250 bine yakın esnafın müracaat ettiği 50 bin TL faizsiz kredi imkanının 2017 yılında da süreceği, Başbakan tarafından dile getirildi.
Bankalar üzerinden kullandırılacak kredinin faiz oranının tamamı KOSGEB tarafından karşılanacak. Kredi vadesi ise, ilk 12 ay ödemesiz, kalanı üçer aylık eşit taksitler halinde geri ödemeli toplam 36 ay şeklinde faizsiz olacak.
- 2017 yılında kredi için KOSGEB veri tabanına kayıt yaptıran ve şartları yerine getiren tüm esnaf ve sanatkârlara bu kredinin verilmesi ile piyasalar nefes alacak ve ekonomide önemli bir rahatlama olacak.