Yazdır

Altın fiyatlarındaki artış talebi düşürmedi!

Tarih: 10 Ocak 2017 - 08:11

Altın fiyatları 2016'de yüzde 30'a yakın yükseldi. Bu yükselişe rağmen talepte bir yavaşlama olmadı. Güngör Uras Dünya'daki köşesinde bu bağın nedenini kaleme aldı. İşte o yazı;

2016 yılında altın fiyatlarında artış büyük oldu. Artış devam ediyor

Altının gramı yılbaşında 102 TL idi. Ağustosta 131 TL oldu. Ekimde bir ara 125 TL’ye kadar geriledi. Geçen hafta sonu bir günde 133 TL’den 136 TL’ye yükseldi.

Parası olan ucuzken “Neden almadım?” diye üzülüyor. Altını olan, fiyat yüksekken “Acaba satsam mı?” diyerek dertleniyor.

Ayşe Hanım teyzemiz, Ali Rıza Bey amcamız, “altın fiyatı neden bu kadar artıyor, bu artış devam eder mi” diye soruyor.

2016 yılında olan biten, her zaman olup bitmez. Yılbaşında altının ons fiyatı 1.080 dolardı, bir yılda 1.170 dolar oldu. Türkiye’de doların fiyatı yılbaşında 2.95 TL idi, 3.60 TL oldu. Bir yılda altının dünya fiyatı yüzde 8 dolayında, doların Türk parası ile fiyatı yüzde 21 dolayında arttı. Hem altının dünya fiyatındaki artış, hem dolar fiyatındaki artış, altının fiyatına binince, altının fiyatı yüzde 30 dolayında yükseldi.”

Kuyumcular işlerin durgunluğundan yakınıyorlar. “İşlenmiş altının, bileziğin, altın zincirin alıcısı yok. Satıcısı var” diyorlar. Kullanılmış bilezikleri, zincirleri hurda olarak eritip, külçe altını Darphane’ye götürüyorlar, ziynet altını veya sikke bastırıyorlar.

Altın talebinin en sağlıklı göstergesi Darphane’nin bastığı ziynet altını ile sikkelerin ağırlığı ve de sayısıdır.

2015 yılında Darphane’de baskı için 21 ton altın kullanılmıştı. 2016 yılında 25 ton altın kullanıldı.

İşlenmiş altına, altın eşyaya talep yok ama ziynet altını ve sikke talebi canlı.

Sadece çeyrek altın talebi yavaşladı.

Darphane’de basılan yarım, tam altın sayılarında artış var. Çeyrek altın genelde hediyelik altındır. Yarım tam ziynet altını ve sikkeyi birikim yapanlar satın alır. 2016 yılında altın fiyatlarının artmasına rağmen birikim için altın satın alındığı anlaşılıyor. Darphane basımı ziynet altını ve sikke yanında şimdilerde altın rafinerilerinin satışa çıkardığı gram altına da talep var.

İthalat rakamları altın talebinin boyutunu gösteriyor. 2015 yılında 48 ton altın ithal etmiştik, 2016 yılında 71 ton altın ithal ettik.

Halkımız altını seviyor. Fiyatı inse de çıksa da halkın altına ilgisi azalmıyor.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/altn-fiyatlarindaki-artis-talebi-dusurmedi/1156821