Hükümetin Olağanüstü Hal'in (OHAL) 3 ay uzatılması teklifi TBMM’de kabul edildi. 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da ilan edilen Olağanüstü Hal, 19 Ocak saat 01.00’den itibaren 2’nci kez 3 ay daha uzatıldı. CHP ve HDP’nin karşı çıktığı uygulamaya MHP destek verdi.
OHAL’in üç ay uzatılması kararı, pazartesi günü TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri başlayacak anayasa paketinin, OHAL sürecinde referanduma götürülmesi anlamını taşıyor.
KARAR SARAY’DA
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda önceki gün, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, 19 Ocak’ta süresi dolacak olan OHAL’in 3 ay daha uzatılması gündeme geldi. Toplantıda, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı’nın bununla ilgili hazırlığı yaparak TBMM’ye götürmesi kararlaştırıldı. Başbakan Binali Yıldırım da dünkü grup toplantısında, Bakanlar Kurulu’nda OHAL’in 3 ay daha uzatılmasına ilişkin karar alındığını açıkladı. OHAL’in uzatılma kararı, olası bir referandumun OHAL devam ederken yapılması anlamına geliyor. OHAL, 19 Nisan tarihine kadar uzatılınca otomatik olarak 2 ya da 9 Nisan tarihleri için düşünülen anayasa değişikliğine ilişkin referandum, OHAL içinde yapılacak.
MHP’DEN DESTEK
CHP ve HDP, olağanüstü koşullarda yapılan anayasa referandumunun sağlıklı sonuç vermeyeceği eleştirisinde bulunurken, MHP, OHAL’ın referanduma engel olmadığı görüşünü savunuyor. Başbakan Yıldırım da TBMM’de kendisine bu konuda yöneltilen soruya, “Referandumun bununla alakası yok, daha referandum tarihi vermedik ki, referandum için önce Meclis’i görelim” karşılığını verdi. Hükümetin takvimini yaptığı diğer konu ise anayasa paketi oldu. Parti grubu, başkanlık sistemini içeren 18 maddelik anayasa paketini 9 Ocak Pazartesi günü görüşmeye başlayacak. Görüşmeler nedeniyle partide sıkıyönetim ilan edildi. Partinin basına kapalı toplantısında, bakan ve milletvekillerinin yurtdışı seyahatlerini iptal etmeleri ve sağlık gibi zorunlu haller dışında devamsızlık yapmamaları uyarısında bulunuldu. Bakanların, resmi ziyaretlerini anayasa görüşmelerini dikkate alarak yapmaları da istendi.
ANAYASA MARATONU
Parti, pazartesi günü başlayacak görüşmelerin 3 hafta içerisinde tamamlanmasını planlıyor. Bitirme takvimi olarak 25 Ocak öngörülürken, ilk oturumda yapılacak tartışmalar nedeniyle bu sürenin 1 Şubat’a kadar uzayabileceği hesabı yapılıyor. AK Parti, zorunlu teknik düzeltmeler dışında metinde değişiklik yapmayı planlamıyor. (Hürriyet / Nuray Babacan - Turan Yılmaz)