Gerek yurtdışında gerekse yurt içerisinde artan terör eylemleri, jeopolitik riskler, morallerin bozulmasına neden olurken piyasalarda da hacimsiz sığ hareketleri beraberinde getirdi. Piyasanın etkili alıcıları konumunda bulunan yabancıların da Noel tatiline girmesi önümüzdeki hafta zayıf hacmi beraberinde getirecek. Piyasaların dip seviyelerden hareketinde yabancıların alımları etkili oldu. Son verilere baktığımız zaman günlük ortalama 3.5 milyar TL olan işlem hacmi 2.7 milyar TL’ye geriledi. BIST 100 Endeksi hafta içerisinde en düşük 76.883 seviyesini görürken en yüksek 78.203 seviyesine çıktı. Endeks haftayı 76.972 seviyesinden tamamladı. Haftalık değer kaybı yüzde 0.80 oldu. Endeks 7, 20 ve 50 günlük ortalamaların üzerinde hareket ediyor. 76.000 ve 80.000 aralığında satışların artmasıysa endeksin yükselişlerini sınırlıyor.
Aralık ayının son haftası pozisyonların kapatıldığı, yılsonu finansal raporların bağlandığı, fon yöneticilerinin performanslarını gösteren rapor ve değerlendirmelerin yapıldığı bir ay.
Bu nedenle piyasalarda yıl sonu kapanışları gerçekleştirilebileceği göz ardı etmemeli. Kurda aşağı, borsada yukarı yöndeki hareketler kapanışlar açısından beklenen seyirler olacak.
Yılın ilk çeyreği ise oldukça çalkantılı bir dönem olacağı izlenimini veriyor. Trump yönetiminin, 20 Ocak’ta görevi devralması, seçim vaatlerini gerçekleştirme yönünde atacağı adımlar, ABD dolarının da seyrini belirleyecek.
Türkiye açısından darbe girişimi sonrasında yaşanan gelişmeler ve OHAL’in kalkması halinde biraz daha normalleşme sürecinin başlaması piyasalara da olumlu yansıyacak.
Fiyat çarpanları cazip
Gelişmekte olan ülkelere göre Borsa İstanbul’da hisse senetlerinin yüzde 15’in üzerinde iskontolu işlem görmesi en güçlü beklentimiz olarak öne çıkıyor.
Borsa İstanbul’da hisse senetleri 2015 yılından bu yana görece düşük performans gösterdi. Bu yönü ile olası küresel satış dalgalarında daha az hasar alabilir.
Kurda 3.55 önemli
Dolar kuru 3,59 seviyesinden gelen satışlarla 3,51’ye kadar geriledi. Kurda 3,55 seviyesi aşılmadıkça aşağı yöndeki hareket etkisini koruyacaktır. Dolar/TL’nin 3,50’nin altına kayması halinde 3,48 ve 3,45 seviyelerine doğru kademeli düşüş devam edecektir.
Altının ons/dolar fiyatı yıla dip seviyelerden giriyor. 1.133 seviyesinde olan altının ons fiyatı son yedi yıl içerisinde hiç 1000 seviyesinin altına kaymadı. 2016 yılında 1.071-1.363 aralığında dalgalandı.
Altının onsu dipte
Artan jeopolitik riskler, dolar kurunda olası gerilemeler, FED’in izleyeceği faiz politikası önümüzdeki yıl altının ons fiyatında rotayı çizecek. Güçlü dolar altını baskılıyor.
Ancak FED geçtiğimiz yıl olduğu gibi dört faiz artışı söylemiyle girdiği yılı, güvercin açıklamalar ve tek faiz artışı ile bitirirse bu dengeleri değiştirecektir.
Zeynep Aktaş - Milliyet
Dolarda kritik seviye: 3.50 TL
İşte 2016'nın en çok kaybettiren hisseleri
İşte risklere karşı güçlü 9 hisse
Borsada yılın yıldızı o hisseler oldu