Yazdır

Bir borsa klasiği

Tarih: 18 Aralık 2016 - 07:34

Yıl sonunda özellikle yabancı fonların borsayı yükseltme çabası dikkat çeker. Hisse senedi değeri yıl sonunda yüksek olursa bilançodaki karşılıklar da yüksek olur. Bu yıl da benzer bir yükseliş hareketi gözlemeye başladık. Zeynel Balcı yazdı...

Piyasalarda yıl sonu hareketliliği başladı. Borsadaki yükseliş ivme kazanmaya çalışırken faiz ve kurlarda geri çekilmeler sınırlı. Borsada çıkışın güç kazanması için faiz ve döviz kurlarının gevşemesi gerekiyor. Ancak bu dengenin çok çalıştığını söylemek de şimdilik zor. Döviz kurları kısa süreli geri çekilmenin ardından tekrar toparlandı. ABD Merkez Bankası(Fed) toplantısında faiz artışı ve 2017 yılı için piyasa beklentilerinin aksine üç faiz artışı öngörüsüyle dolarda dışarıdaki değerlenme içeride Dolar/TL kuruna yükseliş olarak yansıdı. Yeni başkan Trump’ın büyüme politikalarına rağmen FED’in para politikasını değiştirmemesi ve uyumsuzluğu dikkati çekti. 20 Ocak’ta Trump’ın göreve başlamasıyla bir değişiklik olup olmayacağı yakından izlenecek. Suriye, anayasa değişiklik paketi ve siyaset, altın ve petrol fiyatları, dolar ve tahvil faizlerinin seyri diğer önemli gündem konuları. Piyasaları taşıyacak yeni beklenti ihtiyacı henüz karşılanmış değil. Geçen hafta vurgu yaptığımız yıl sonu hareketi ve yılı iyi kapatma isteğine bağlı olarak hisse bazlı hareketlerle borsada canlılık sürüyor. Bu gelişmede kasım ayındaki yoğun yabancı satışlarının 02-09 Aralık haftası kısmen de olsa yerini alımlara bırakmasının etkisi var. Yabancı takas saklama oranları yüzde 62 seviyelerinden 63’ün üzerine çıkmış durumda. Bu görünüm borsadaki yükselişin açıklaması gibi. Tahvil bono tarafında kasımda olduğu gibi satışların aralık ayınınn ilk haftasında da devam ettiği görülüyor.

Bu açıdan gösterge faizinde düşüş oldukça sınırlı kaldı. 20 Aralık’ta  Merkez Bankası toplantısı ve faiz kararı bekleniyor. Kasım enflasyonunun beklentilerin altında kalması faiz artışı olasılığını zayıflatırken, kurlarda sert yükselişin enflasyona henüz yansımadığı değerlendirme-lerini beraberinde getirmişti. Döviz kurlarındaki yükselişin hız kesmesi ve borsadaki yükseliş çabaları bu aşamada “yalancı bahar” havası verse de piyasalarda iyimserlik korunuyor.

 

BORSADA İLK DİRENÇ 75.800

Borsada çıkış hareketi sürüyor. İlk direnç 78.500 seviyesinde. Bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. 78.500 seviyesinin üzerinde çıkışın devamıyla birlikte 80.000-81.000 sonraki direnç seviyeleri. İlk destekler ise 76.500-76.200 seviyelerinde bulunuyor. Çıkışın devamı için bu seviyelerin üzerinde kalınması önemli. Aksi takdirde 75.000 sonraki destek noktası. Çıkış hareketi gücünü korumakla birlikte direnç seviyelerinde kâr satışları görülebilir.

 

DOLARDA YÜKSELİŞ DENEMELERİNDE SATIŞLAR GÖRÜLEBİLİR

Dolar/TL kurunda geri çekilmeler tepki alımlarıyla karşılaşırken yukarı hareketlenmelerde kâr satışları görülüyor. Çıkış hareketinin devamı açısından 3.45’in üzerinde kalınması önemli. Aksi takdirde sonraki destekler 3.40 ve 3.34’te. Yükselişlerde ise ilk direnç 3.55. Bu seviyenin üzerinde 3.59-3.62 beklenebilir. Yükseliş denemelerinde satışlar görülebilir.

 

EURO/TL, 3.64 DESTEĞİ ÖNEMLİ

Teknik düzeltme boyutunda çıkış trendi korunuyor. Kısa dönem 3.64 trend destek seviyesi. Bu seviyenin altında düşüşün devamıyla 3.61-3.56 ve 3.50 sonraki destek seviyeleri. Yukarı hareketlenmelerde 3.71-3.75 ilk direnç noktaları. Sonraki direnç ise 3.83 zirvesi. Destek seviyelerinde tepki alımı görülse de kâr satışlarının etkisi sürebilir. ZEYNEL BALCI  - HÜRRİYET

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bir-borsa-klasigi/1148969