Yazdır

AB'den Türkiye mesajı

Tarih: 16 Aralık 2016 - 08:26

Avrupa Birliği, göç krizine ilişkin olarak mutabakata bağlı kalacağını duyurdu

Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren zirveden Ankara ile Brüksel arasında 18 Mart’ta varılan göç krizi odaklı mutabakata bağlılık mesajı çıktı. AB kanadı anlaşmanın sonuç doğurduğu görüşünde ve devamından yana. Türkiye ise mutabakatın sadece göç boyutuyla ele alınmamasını ve diğer unsurların da hayata geçirilmesini istiyor.

Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren zirveden Ankara ile Brüksel arasında 18 Mart’ta varılan göç krizi odaklı mutabakata bağlılık mesajı çıktı. AB kanadı anlaşmanın sonuç doğurduğu görüşünde ve devamından yana. Türkiye ise mutabakatın sadece göç boyutuyla ele alınmamasını ve diğer unsurların da hayata geçirilmesini istiyor.

AB Zirvesi sonuç bildirisinde, Birlik kanadının mutabakata olan bağlılığı yinelendi. AB liderlerinin altını çizdiği bir başka unsuru ise mutabakatın tüm unsurlarının tam olarak ve ayrım yapılmaksızın uygulanmasına verilen önem oluşturdu. AB, mutabakatın özellikle göç boyutunu ön planda tutan bir yaklaşım sergiliyor. Mutabakatın göç konusunda AB kanadının beklediği sonucu vermesi Brüksel’in belgeye bağlılığının güçlü olmasının en önemli nedenini oluşturuyor.

Türkiye de şu ana kadar mutabakata bağlı olduğunun altını defalarca çizdi. Ankara, buna karşın paketin geri kalan unsurlarının uygulanma hızından memnun olmadığını gizlemiyor. Türkiye özellikle vize muafiyeti konusunda adım atılmasını istiyor. AB kanadı ise, karşılanması gereken 72 kriterden 7’sinin henüz karşılanmamış olması nedeniyle, bu konuda topun Türkiye’nin sahasında olduğunu ve henüz AB’nin sahasına gelmediğini savunuyor.

AVUSTURYA’DAN VETO ÇARKI

Salı günü AB dışişleri bakanlarının katılımıyla yapılan Genel İşler Konseyi’nde Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasında ısrarcı olan ve veto hakkını kullanarak karar alınmasını engelleyen Avusturya, zirvede, bu yaklaşımını ‘tek başına’ sürdürmeyeceğinin sinyalini verdi.
Avusturya Başbakanı Christian Kern, ülkesinin pozisyonunun AB içinde destek görmediğini kabul ederek, “Eğer çoğunluğu bulamıyorsak, işimizin ortak bulmak olduğunu kabullendik. Vetoyu sürdürmek bir güç işareti değildir. Başarılı olamadığımız sürece Avrupa gerçeklerini kabul etmeliyiz” dedi. Kern, Türkiye’yle alternatif bir yol bulunması gerektiği üzerinde durdu.

TUSK ZİRVE ÖNERDİ

Türkiye, bir süredir, ilişkilerdeki sıkıntıların aşılması için taraflar arasında zirve düzenlenmesi gerektiği tezini işliyordu. AB kanadı bu çağrıya uzun süre karşılık vermedi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, 18 Mart mutabakatına ilişkin oturum sırasında, Türkiye ile AB üyeleri arasında 28+1 formatında bir zirve düzenlenmesi önerisini liderlere sundu. Zirve için önerilen dönem ise Mart 2017 oldu. Üst düzey bir AB yetkilisi üye ülkelerin bu öneriye soğuk bakmadığının altını çizdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: AB'NİN KAZANDIRDIĞI HİÇBİR ŞEY YOK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, vize serbestisi konusunda Avrupa Birliği’nin gereken adımları atmaması durumunda Türkiye’nin kaybedecek hiçbir şeyi olmadığını söyledi. Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan şunları söyledi: “Biz vize konusunda beklenen neticeyi alamazsak şüphesiz ki aynı şekilde tabi Kızılay’a ödenmesi gereken rakamlar ödenmeyecek olursa bütün verilen sözler yerine gelmediği takdirde Türkiye’nin de bir B, C planı olacaktır. Hakkımızda alınan her karara evet deme mecburiyetinde değiliz. Çünkü bize AB’nin bugüne kazandırdığı hiçbir şey yok.”

'FASIL AÇMAMA KARARI ÇIKARSA ANLAŞMAYI AB BOZMUŞ OLUR'

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Almanya’nın başkenti Berlin’de resmi temasları çerçevesinde Alman mevkidaşı Michael Roth, Türk ve Alman iş dünyası ve medya temsilcileriyle bir araya geldi. Çelik, Brüksel’de AB liderleri zirvesinde Avusturya’nın müzakereleri dondurma talebini dengelemek için Türkiye ile fasılların açılmaması kararı çıkarsa, AB’nin mülteci anlaşmasından vazgeçmiş olacağını söyledi. Anlaşmada AB’nin Türkiye’ye vize serbestisi ve müzakerelerin genişletilerek yeni fasılların açılması sözü verdiğini hatırlatan Bakan Çelik, “Türkiye ile fasıllar açılmayacak kararı çıkarsa, anlaşmayı biz değil, AB bozmuş olur” dedi. Bakan Çelik, vize muafiyeti konusunda Türkiye’den içinde bulunduğu şartlar altında terörle mücadele yasasını değiştirmesini istemenin hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın güvenliğini tehlikeye atmak olacağı uyarısında bulundu. Bakan Çelik, tüm zorluklara rağmen Türkiye’nin AB yolunda ilerlemek istediğini vurguladı ve şöyle dedi: “Ben diyorum ki 23 ve 24. fasılları buyrun açalım.” Hürriyet

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/abden-turkiye-mesaji/1148454