Yazdır

Faktoringcilerden KOBİ'lere 3 farklı destek

Tarih: 15 Aralık 2016 - 05:40

Faktoringciler, hem ihracata hem de iç piyasadaki üreticiye nefes aldırmak için kolları sıvadı. Adana’da KOBİ’lere yönelik desteklerini açıklayan faktoring şirketleri, hem finansman hem tahsilat hem de garanti hizmetini birlikte verecekler

Ekonomiyi canlandırmak, yatırımları artırmak adına başta KOBİ’ler olmak üzere reel sektöre yönelik üst üste teşvikler açıklanırken, işletmelere bir destek de faktoringcilerden geldi. Finansman, tahsilat ve garanti olmak üzere üç farklı hizmeti aynı anda veren faktoring şirketleri, hem ihracata hem de iç piyasadaki üreticiye nefes aldırmak için kolları sıvadı.Finansal Kurumlar Birliği (FKB) çatısı altındaki faktoring sektörünün, Anadolu’daki KOBİ’lerin ucuz ve sürdürülebilir finansman imkanlarından yararlanmaları için başlattıkları “KOBİ’lerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara” toplantılarının bu seferki durağı Adana oldu. Adana’daki reel sektör temsilcileri ile bir araya gelen FKB temsilcileri, hem finansman modeli olarak faktoringi tanıttı hem de son dönemde açıklanan teşvik paketlerinden KOBİ’lerin nasıl yararlanacağını anlattı.

86 MİLYARLIK İŞLEM

FKB Başkan Vekili Çağatay Baydar, faktoring sektörünün, 86 milyar TL işlem hacmine, 29 milyar TL aktif büyüklüğe, 5 milyar TL’lik öz kaynağa ulaştığını belirterek, şunları söyledi: “Reel sektöre kullandırılan finansman ise yaklaşık 27 milyar TL civarında. İşlem hacmi dağılımına bakıldığında, yüzde 82’lik bölüm yurtiçi işlemlerden, yüzde 16,7’si ise ihracat faktoringinden geliyor. İhracatta hem finansman, hem tahsil hem de garanti hizmetinin üçünü birden verebilen başka bir finans ürünü yok.”

FİNANSMAN İMKÂNI İYİLEŞTİRİLMELİ

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Mehmet Cantekin, alternatif finansal imkanlar geliştirerek, KOBİ’lere daha ucuz finansman sağlamak için uğraştıklarını söyledi. KOBİ’lerin ekonominin can damarı olduğunu belirten Cantekin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkedeki ihracatın, üretimin, satışların, istihdamın yüzde 50’den fazlasını KOBİ’ler sağlıyor ancak toplam finansmandan aldıkları pay yüzde 25’ten düşük. Biz aslında ekonomik iyileştirmeyi ve canlanmayı konuşuyoruz. Ama bir şekilde KOBİ’lerin toplam finansmandan aldığı payı yüzde 25’lerden, yüzde 50’lere yaklaştıramadığımızda aynı şeyleri konuşmaya devam ederiz. Dolayısıyla özellikle faktoring sektörü vasıtasıyla KOBİ’lerimizin finansman imkanlarını nasıl iyileştiririz onu konuşmalıyız. Biz FKB olarak üzerimize düşen görevi yapmak istiyoruz. Daha hızlı ve daha uygun finansman imkanı sunmak için de bazı düzenlemelere ihtiyacımız olduğunu, düzenleyici kurumlarla konuşuyoruz. Aslında son derece makul ve altları doldurulmuş bu düzenleme taleplerinin de hızlı ve kolay şekilde yerine getirilmesini de bekliyoruz ki, biz de misyonumuza uygun olan şekilde KOBİ’lerimize uygun ve düşük maliyetli finansman desteği verebilelim.”

ALACAK RİSKİNİ ÜSTLENİYORUZ

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkan Vekili Çağatay Baydar, faktoringin ülke ekonomisi için önemli olduğunu belirterek, ihracatçıların yurtdışı pazarlarda para kaybetmesini engellemek için ihracatçıları desteklediklerini, alacaklarını garanti altına aldıklarını söyledi. Baydar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynı hizmetleri iç piyasada da veriyoruz ve ihtiyaç olursa finansman sağlayarak KOBİ’lerin özellikle darboğazları aşmasını ve ülke ekonomisine pozitif katkıda bulunmasını sağlamak için varız. Bizim ürünümüz bankacılığın bir yan ürünü. Temel olarak KOBİ’lere, büyük şirketlere, yani fatura kesen ticari alacağı olan şirketlere, 3 temel hizmet sağlıyoruz. Bizim işimiz finansmandan öte bir hizmet sağlamak, bir servis vermek. Garanti hizmeti veriyoruz. Alacaklar için tahsil edilememe riskini üstleniyoruz. Dolayısıyla KOBİ’lerin alacaklarını ve sermayelerini kaybetme riskini sırtından alıyoruz, ülkenin ekonomisini ve sermayesini koruyoruz. Üstüne bir de tahsilat hizmeti veriyoruz. Dolayısıyla işletmelerin garantili ihracat ve iç piyasada satış yapmasını sağlıyoruz. Açık hesap vadeli satışların, özellikle bizim ülkemizde ve yurtdışında geç ödenmesi, vadelere uyulmaması gibi sıkıntılar var. Bu durum işletmelerin nakit sıkışıklığına ve mali sıkıntıya girmesine neden oluyor. Biz ise bu tahsilatları takip ediyor, KOBİ’lerin tahsilatlarını zamanında yapmalarını sağlıyoruz. Üstüne üstlük, vadeli alacaklarını teminat göstererek, kısa vadeli istedikleri kadar esnek finansmana ulaşmalarını sağlıyoruz.”

TEŞVİKLERDEN YARARLANAMIYORUZ

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü: Adana ekonomisinin bütün ekonomik faktörleri içinde küçük ve orta ölçekli işletmeleri bire bir görmek mümkün. Ancak Adana ekonomisi, son dönemde Türkiye’de genel yatırımların içerisinden ya da teşvik politikalarından hak ettiğini alamamanın sıkıntısını çekiyor. Hayatiyetini devam ettirmek zorunda olan sanayiciler Adana’da kendilerine sunulmayanı Osmaniye’de sunulduğu için oraya gitmişlerdir ya da teşvikli alanlarda diğer bölgelere kaymıştır. Sanayicimiz, yatırımcımız Adana’nın üreticisi olmasına rağmen Adana son dönemde böyle bir şanssızlığı yaşıyor.

Yatırımlar desteklenmeliAdana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç: Adana’da geçen yıla göre ihracatımızda yüzde 4 azalma var. Sanayideki ihracatımız yüzde 3 oranında arttı, tarımdaki ihracatımız düştü. Adana’da eskiden büyük sanayi kuruluşları vardı, şimdi küçük KOBİ ölçekli çok sanayicimiz oldu. İhracatçı Eximbank’tan büyük destek görüyor ama yatırımların da Eximbank gibi desteklenmesini istiyoruz. Özellikle Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılandırılıp, Eximbank gibi aktif hale gelmesini istiyoruz ki, Türkiye’de yatırımlar gerçekleşsin.

NEFES KREDİSİ ÖNEMLİ

Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı Şahin Bilgiç: Nefes kredisi KOBİ’ler için önemli bir proje. 80 bin KOBİ bundan faydalanacak. Şu anda 365 oda ve borsamızın bir havuzda varlıklarını toplaması ve Ziraat, Denizbank, Kredi Garanti Fonunun iştirakiyle güzel bir oluşum sağlandı. Aşağı yukarı 5 milyar TL’lik bir birikimi KOBİ’lere kullandırmaya başlayacağız. Bu arada Milli Tarım Projesinin de bizi heyecanlandırdığını söylemek isterim. 2017 yılı yine havza bazlı üretimi destekleme modeli olacak.

Finansmana ihtiyacımız varAdana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe: Türkiye’nin yarattığı katma değerin yüzde 3,4’ünü, toplam ihracatın yüzde 1,1’ni Adana yapıyor. Adana’da ihracat yapan bin 800 firma var ve bu giderek azalıyor. İhracat yapan firmaların KOBİ’ler olduğunu görüyoruz. Türkiye geneline baktığımızda KOBİ’lerin ihracattaki payı, yüzde 50’lerde. Adana’da tam tersi. Burada bir hastalık var. Bunun da KOBİ’leri ihracata hazırlamak ve alıştırmak olduğunu düşünüyorum. Burada küçük ölçekli firmaların finansman desteğine şiddetle ihtiyacı var.”

150 TL’DEN ARSA TAHSİS EDİYORUZ

Adana Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütcü: Adana ihracatının yarısını bizim OSB’de bulunan sanayiciler tarafından yapılıyor ve Türkiye ölçeğinde 300 tane OSB’de ucuzluk ve imkan bakımından her türlü altyapıya sahibiz. Adana’mıza yatırım yapılmasını istiyoruz ve 150 TL’den yatırımcılara arsa tahsis ediyoruz.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/faktoringcilerden-kobilere-3-farkli-destek/1147947