Yazdır

Dolarda yeni yükseliş dalgası bekleniyor

Tarih: 12 Aralık 2016 - 11:06

Destek Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, FED toplantısı öncesi dolara ilişkin beklentilerini açıkladı

Destek Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, bugün yurt içinde açıklanan veriler sonrasında doların yükselişe geçtiğini,kritik FED toplantısı haftasında kurun 3.50 üzerinde kalmasının, yeni yükselişleri beraberinde getirebileceğini kaydetti.

Adnan Çekçen yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye 3.çeyrek büyüme verisinin bir önceki yılın aynı ayına göre %1.8 oranında azaldığına değindi.

Çekçen açıklanan verinin piyasalara etkisine ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi:

"Büyüme Rakamları Piyasaları Nasıl Etkiledi? TUİK' in ''metodoloji değişikliğiyle'' açıkladığı 2016 yılı Türkiye 3.çeyrek büyüme verisinin bir önceki yılın aynı ayına göre %1.8 oranında azaldığını görüyoruz. Beklenti ise %0.5 oranında bir daralma olacağı yönündeydi.

Açıklanan rakam ise 27 ay sonra ilk defa Türkiye ekonomisinde daralmaya işaret ediyor. Cari fiyatlarla yaratılan katma değer üçüncü çeyrekte 655 milyar 400 milyon TL oldu. Özellikle yılın 3.çeyreğinde yaz aylarında turizm gelirlerinin azalması büyüme tarafının daralmasında etken oluşturuyor. Hane halkı tüketimi yüzde 3.2 azalırken, aynı dönem içerisinde, ihracatında %7 azaldığını takip ettik. Büyümenin daralmaya işaret edeceği beklenen bir durumdu.

Özellikle darbe girişimi sonrası iç talebin dönemsel yavaşlaması, jeopolitik risklerdeki artış ve turizm gelirlerinin azalması, büyümeyi aşağı çeken faktörler olarak karşımıza çıkıyor. Devletin emsal dönemde nihai tüketim harcamalarında %23.8 oranında artırması, büyüme tarafında dengeleyici bir rol olarak göz çarptı. Daha önce %3.1 olan 2.çeyrek büyüme verisi ise son revizyonla birlikte %4.5'e güncellendiğini belirtelim.

Cari Açıkta Turizm Gelirleri Azaldı

Ekim ayında cari işlemler dengesi 1,675 milyon dolar açık verdiğini görüyoruz. Beklentilerin hafif üzerinde artış gösteren cari açık Ocak - Ekim ayında 26 milyar 468 milyon dolar oldu. 12 aylık cari işlemler açığı 33 milyar 773 milyon dolara yükseldi. İhracat oranı Ekim ayında 11.573 milyon Dolar'dan 13.518 milyon dolara yükselirken ithalat oranı ise 16.322 milyar dolar oldu. Emtia fiyatlarının yükselmesi ithalatın artmasına neden olduğunu söyleyebiliriz. Kasım ayı cari denge rakamlarında petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin etkisini daha net görebiliriz. Öte yandan turizm gelirlerinde de azalış sürüyor. Seyahat kaleminden kaynaklanan gelir bir önceki yılın aynı ayına göre 630 milyon dolar azalarak 1.693 milyon dolara gerilemiştir. Resmi rezervlerin ise 2.923 milyon dolar artış göstermesinin olumlu olduğunu ifade edebiliriz. Genel olarak ihracatın yükselmesi ve cari açığın finansmanında önem rol oynarken önümüzdeki süreçte emtia fiyatlarında yaşanan yükseliş kaynaklı ithalat miktarında artışlar yaşanabilir.

Veriler Sonrası Dolar Yükselişe Geçti

Hafta sonu yaşanan patlama olayının etkisiyle yeni haftaya yükselişle başlayan Dolar/TL tarafında, verilerin ardından 3.50 seviyesi üzerinde kalma çabaları dikkat çekiyor. Kritik FED toplantısı haftasında kurun 3.50 üzerinde kalması, yeni yükselişleri beraberinde getirebilir. Sert yükselişlerde 3.5600-3.5940 direnç noktaları olarak görülebilir. Kurdaki hareketliliğin artması endeks tarafında aşağı yönlü sınırlı bir baskı yaratmış durumda. Bist100 tarafında ise düşüşler 74300-74000 seviyelerinde dengelenebilir."

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dolarda-yeni-yukselis-dalgasi-bekleniyor/1146838