İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme görüşmeleri kapsamında yarın ikinci toplantısını yapacak. Toplantıda, Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) istenen ekonomik ve sosyal göstergelere ilişkin bilgiler değerlendirilecek.
6,5 MİLYON ÇALIŞANI İLGİLENDİRİYOR
Yaklaşık 6,5 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki ilk toplantının ardından, yarın ikinci toplantısını Türk-İş'in ev sahipliğinde gerçekleştirecek. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in başkanlık yapması beklenen komisyonda, Türk-İş heyetine Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TİSK heyetine ise Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir başkanlık edecek.
VERİLER DEĞERLENDİRİLECEK
Bu toplantıda Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve TÜİK'ten istenen ekonomik ve sosyal göstergelere ilişkin veriler değerlendirilecek. Ayrıca Çalışma Genel Müdürlüğü yetkilileri, SGK'dan gelen prime esas kazancın sigortalı sayısına dağılımını gösteren rakamı, komisyonla paylaşacak.
İLK TOPLANTIDA NE OLMUŞTU?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu gelecek yıl geçerli olacak asgari ücret kapsamında ilk toplantısını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde ve Bakan Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında geçen salı günü yapmıştı.
Müezzinoğlu toplantıda, "Geçici mutluluklar kalıcı huzura dönüşmeyebilir." ifadesini kullanarak, taraflardan gerçekçi taleplerde bulunmalarını istemişti.
Türk-İş heyetine başkanlık eden Irgat "Yeni yılda net bin 600 lira talep ediyoruz." derken, TİSK heyetine başkanlık yapan Demir, geçen seneki yüksek artış nedeniyle yeni yılda zamma sıcak bakmadıklarını dile getirmişti.
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücreti, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda işçileri, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğundan Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan ilk toplantının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanan komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor.
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
MEVCUT ASGARİ ÜCRET BİN 300 TL
Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 647 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 300 lira 99 kuruş olarak uygulanıyor. Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 399 lira 95 kuruş şeklinde hesaplanıyor.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için bin 935 lira 23 kuruş düzeyinde. Bunun bin 647 lirasını brüt asgari ücret, 255 lira 29 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 32 lira 94 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.