Yazdır

Bankalara yapılandırma için fırsat mı

Tarih: 09 Aralık 2016 - 06:11

Milliyet yazarı Güngör Uras, Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı EKK kararları içinde yer alan BDDK ve banka kredileriyle ilgili değerlendirmede bulundu. İşte Uras'ın o yazısı

Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz haftaki EKK toplantısında ekonomiye ilişkin alınan tedbirleri açıkladı.

Hükümetin işletmelerin ekonomideki yavaşlamadan kaynaklanan sıkışıklığını gidermeye öncelik verildiği görülüyor. Açıklanan tedbirler arasında döviz politikalarıyla ilgili hiçbir tedbir olmaması sürpriz oldu.


- BDDK’nın bankaların kredilerde yeniden yapılandırmaya gitmelerinin yolunu açacak düzenlemeler yapması,

- BDDK’nın tüm kredilerde karşılık oranlarını azaltma vaadi her boyuttaki firma için önem taşıyor.

Reel sektör için önemli olan bir başka açıklama, bankaların açacakları toplam 250 milyar TL’ye Hazine kefaleti. Bu amaçla bütçe kaynağına dayalı olarak Kredi Garanti Fonu oluşturulması öngörülüyor. Ekonominin yavaşlaması, reel sektörde finans çarklarını yavaşlattı.

Çarklar dönmeli

Reel sektörümüz yeni yatırım ve üretimi artırmak için yeni kredi arayışında değil. Reel sektörün sorunu, fon girişlerindeki yavaşlamanın ortaya çıkardığı finansman açığının kapatılması.

Bütün bunlar basit anlatımla, kredilerde yeni yapılandırmayı, kısa dönemde döviz kurundaki artış ve de satışların, ödemelerin yavaşlaması sonucu ortaya çıkan sorunların çözümü için bankaların desteğini gerektiriyor.

Başbakan’ın açıklamalarında yer alan BDDK’ın yeniden yapılandırma çabalarını desteklemesine dönük uygulamaları ve de Hazine kefaletiyle reel sektöre tanınacak ek 250 milyar TL finansman desteği reel sektörün ayakta kalması bakımından önem taşıyor. Küçük ölçekli 15 bin KOBİ’ye, sorunlarını çözmek için 3 yıl vadeyle faizsiz 50 bin TL’lik kredi desteği Anadolu’daki küçük işyerlerine can suyu olacak. Başbakan’ın açıkladığı tedbirlerde istihdamı korumaya ve artırmaya dönük politikalar da önem taşıyor.

İşsizlik artmamalı

Katma değeri yüksek, orta ve yüksek teknolojiye dayalı istihdamda çalışanların ücretine yüzde 50 kamu desteği, asgari ücret ödemelerine kamu katkısı, 2017 yılının ilk 3 ayında sosyal güvenlik primlerine erteleme imkânı, istihdamda azalmayı önlemede etkili olacaktır.

2017 yılında 500 bin kişiye işbaşı eğitim imkânı sağlanması, Doğu Anadolu’da 100 bin kişiye toplum yararına çalışma imkânı verilmesi istihdam politikalarına olumlu katkısı olacak tedbirlerdir. Başbakan, kamu bankalarının, kamu fonlarını değerlendirirken yüzde 7.5 faiz ödeyeceği, bu ucuz kaynağa dayalı olarak ucuz kredi dağıtacağı konusunda açıklamaları önemlidir. Kamu bankalarının kamu fonları dışında, mevduata da düşük faiz verip vermeyeceklerini, bu şartlarda mevduat ve kredi faizlerinin nasıl oluşacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bankalara-yapilandirma-icin-firsat-mi/1145851