KAYHAN ÖZTÜRK – FINANSGUNDEM.COM / ÖZEL
Bir yanda siyasetten ekonomiye krizlerle boğuşan bir Avrupa, bir yanda kıtayla kafa kafaya gelen Ankara. Karşılıklı demeç savaşı sürüyor. Birliğin kurumları Türkiye’yi üzecek sözler sarfedince, yanıt anında geliyor. Hem de bir değil, en az üç yönetim katından. Analist ve stratejistlerin yorumlarına göre kaderi 4 Aralık referandumuna bağlı olan Birliğin önemli üyelerinden İtalya’nın aklı da fikri de burada. Yatırım ibresi Türklerden yana. 130 yıldır güven çemberi içinde sürdürülen ticari ilişkiler, milyar dolarların telaffuz edildiği dev yatırımlara ulaşmış durumda. En önemlilerinden biri de otomotiv sanayinin ünlü ve öncü markası Fiat ile Koç ortaklığındaki TOFAŞ.
2016 yılının ilk 9 ayında üretimini geçen yıla göre yüzde 35 arttırarak 265 bin adetlik toplam üretimle Türk otomotiv sektöründe birinciliğe yükselen TOFAŞ, son zamanlarda Egea ile ortalığı sarsıyor. İç ve dış pazardaki hedefler büyüyor.
İtalyanlarla ortak girişim ruhunun ekonomiye kattığı gücü konuşmak için bir araya gelen ünlü yatırımcılar, işadamları, holdinglerin temsilcileri, İtalyan Ticaret Odası’nın 130. Yılında İstanbul’da büyükelçilik sarayında düzenlenen panelde buluştu. Türkiye’nin önemine, işbirliğinin devamına ve ticaretin karşılıklı artırılmasına vurgu yapılan panelin konukları arasında yer alan önemli isimlerden Tofaş’ın Mali Direktörü (CFO) Stefano Reganzani Finansgundem.com’a konuştu.
Hisseleri borsada işlem gören TOFAŞ’ın kasası Reganzani, son üç yılda yapılan yatırımın 1 milyar doları bulduğunu söyledi.
Türkiye’nin gündemi ÖTV artışının otomotive etkisine yönelik hiçbir panik belirtisi göstermeyen Reganzani, “Biz bu konuda cezalandırılmadığımızı düşünüyoruz. Bizim açımızdan bir şey değişmeyecek çok fazla, hatta avantajlı dahi olabiliriz” dedi. Gerekçesi ise şu sözlerle dilegetirdi: “Çünkü bizim baz fiyatlarımız genellikle 40 bin TL’nin altında. ÖTV artışı daha çok üst segment araçları etkiliyor...”
Hisse performansı için de “Bizim açımızdan sorun yok, tatmin edici” diyen Stefano Reganzani, aynı anda Fiat güvencesine de gönderme yaptı.
1.5 yıldır ülkemizde olan Stefano Reganzani, uluslararası tecrübesiyle baktığında nasıl bir Türkiye görüyor? Koç Holding hakkındaki düşüncesi ne? Taksiciler için konuşulan ÖTV indirimi TOFAŞ’ı nasıl etkiler, yorumu ne?
İşte Tofaş CFO’su Stefano Reganzani’nin Finansgundem.com’un sorularını verdiği yanıtlar.
DÜNYAYI DOLAŞMIŞ, 1.5 YILDIR TÜRKİYE’DE
-Kaç yıldır Türkiye’desiniz? Daha önce neredeydiniz?
Stefano Reganzani : Bir buçuk yıldır Türkiye’deyim. İtalya ve FİAT’ın diğer uluslararası operasyonlarında görev aldım. 2 yıl Hindistan’da, 1 yıl Çin’de, 1 yıl da Brezilya, Arjantin ve Sırbistan’da kaldım.
-Birçok ülkede çalışmışsınız, büyük bir uluslararası deneyimiz var. Türkiye’yi diğer ülkelerle kıyasladığınızda nasıl görüyorsunuz?
Stefano Reganzani : Fiat Chrysler için Türkiye stratejik olarak çok önemli bir ülke. Şüphesiz ki Fiat dünyadaki en iyi ortaklıklardan birisini Koç Grubu ile yapıyor. Bildiğiniz gibi Türkiye’deki operasyonlarımız 1968’e dayanıyor. Otomotiv sektöründe bu kadar uzun vadeli bir işbirliği görebilmek çok zor, neredeyse imkansız.
EGEA’YA MEKSİKA’DAN TALEP ÇOK
-2016 yılının ilk 9 ayındaki rakamlara baktığımızda, Tofaş’ın üretiminin yüzde 35 arttığı görülüyor. Üretim adedini artırdınız? Bu başarıyı neye bağlıyorsunuz?
Stefano Reganzani : Bu sene sektörümüzün en büyük ihracatçısı olduk. Bu yıl 270 bin araç ihraç etmeyi planlıyoruz. Bunun 100 bini Egea’dan, geri kalanı diğer markalardan geliyor. 2015’te Egea’nın 15 bini yurt içine, 3 bin 500’ünü yurt dışına sattık, 2016’da ağırlıklı olarak ihracata döndük. Biliyorsunuz Egea’nın lansmanı geçen sene Kasım ayında yapılmıştı.
-Egea’ya Amerika kıtasından çok talep var mı?
Stefano Reganzani : ABD’den pek yok ancak Meksika’dan var, Dodge Neon olarak gidiyor oraya. ABD’den şimdilik yok ama ilerleyen zamanlarda sürece bakacağız. Olmaması için bir sebep yok. Çünkü Egea, büyük ve çok güzel bir proje.
-Avrupa’dan en büyük talep İtalya’dan mı?
Stefano Reganzani : İtalya’dan var, Almanya ve Fransa’dan var. ‘Tipo’ adı altında Avrupa’da her ülkede satıyoruz aslında.
3 YILDA 1 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPILDI
-Yeni yatırım planlarınız var mı?
Stefano Reganzani : 2014’ten şimdiye kadar geçen 3 yıl içerisinde yapılan yatırımın değeri 1 milyar dolar. Mevcut modelleri yenilemek adına da yeni yatırımlarımız tabi ki olacak.
-Kapasite artırımı gibi yatırımlar mı?
Stefano Reganzani : Kapasitemizi bu yıl için de 50 bin adet artırarak 400 binden 450 bine çıkarttık zaten. Yatırımlarımız devam ediyor ancak bunlar sadece mevcut araçların yenilenmesi ve yeni versiyonlara yönelik yatırımlar
-Kapasiteyi 50 bin artırarak 450 bine çıkartmanızın size maliyeti ne oldu?
Stefano Reganzani : Kapasite artırımı, geçtiğimiz 3 yıl içerisinde yapılan 1 milyar dolarlık yatırımın içerisindeydi.
KOÇ HOLDİNG ÇOK İYİ BİR PARTNER
-Siz uluslararası bir şirketsiniz, dünyanın birçok yerinde yatırımlarınız var. İtalya’dan bakıldığında patronlarınız Tofaş’ı nasıl görüyor? Tofaş nasıl bir partner?
Stefano Reganzani : Koç Holding çok iyi bir partner.
Türkiye’de şu sıralar ÖTV artışı gündemde. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? ÖTV artışı sizi nasıl etkiler?
Stefano Reganzani : Bizim açımızdan bakıldığında, biz bu konuda cezalandırılmadığımızı düşünüyoruz. Bizim açımızdan bir şey değişmeyecek çok fazla, hatta avantajlı dahi olabiliriz. Bizim gerçek anlamda cezalandırılmamız sadece ithalatla gelen araçlarda oluyor. Yoksa burada üretilen araçlarla ilgili ya da bizim konumuzla ilgili olarak biz ÖTV’den etkilenmedik. Etkilenmemiz de çok zor görünüyor. Çünkü bizim baz fiyatlarımız genellikle 40 bin TL’nin altında. ÖTV artışı daha çok üst segment araçları etkiliyor.
Taksiler için ÖTV indirimi konuşuluyor…
Stefano Reganzani : Sektör ve pazar için bir fırsat olacağını düşünüyorum. Egea açısından, taksiler bizim hedef grubumuz değil. O açıdan bizi etkileyecek bir durum olacağını sanmıyorum. Taksiciler için Egea’da bir indirim yapmayı düşünmüyoruz, normal fiyat üzerinden satın alabilirler.
BORSADAKİ KONUMUMUZ İYİ GÖRÜNÜYOR
Borsada hisse performansınız hakkında ne düşünüyorsunuz?
Stefano Reganzani : Bizim açımızdan sorun yok, tatmin edici çünkü sektördeki diğer oyunculara, mesela Doğuş’a bakarsanız, onlar sadece ithalata dayalı gittikleri için ciddi değer kaybettiler. Ama biz burada üretim yapıyoruz, burada varız. Dolayısıyla mevcut borsa koşullarında da konumumuz yeteri kadar iyi görünüyor. Merrill Lynch, Amerikalı bir değerlendirme şirketi, Fiat’ın uluslararası anlamda ‘al’ verdiği bir hisse senedidir. Fiat’ın hisse senedini çok değerli görüyor, şuandaki seviyesini yeterli görmüyor. Dünyada yüzde 24 hissesi halka açık olan bir yapımız var Fiat olarak. Dolayısıyla bunun da yüzde 86’sı yabancı yatırımcılarda. Türkiye’deki pazar burada çok değerli gözükmüyor ama dışarıdan bakıldığında burası potansiyeli yüksek olan bir yer olarak görünüyor.