Yazdır

İtalya - Türkiye ortak girişim ruhu

Tarih: 30 Kasım 2016 - 14:27

İki ülkenin ortak girişimcilik ruhu ekonomiye güç katıyor. Türkiye’de İtalyan Ticaret Odası’nın 130. yılı dolayısıyla düzenlenen panel Türk ve İtalyan yatırımcıları buluşturdu.

FINANSGUNDEM.COM

Türkiye ve İtalya arasında ticaret ve yatırımın referans geliştiricisi olan ‘Türkiye’de İtalyan Ticaret Odası’nın 130. yılı dolayısıyla İtalyan Büyükelçilik Sarayı’nda “İtalya&Türkiye Ortak Girişim Ruhu” ana temasıyla panel ve gala gecesi düzenlendi.  İtalya Büyükelçisi S.E. Luigi Mattiolo ‘nun ev sahipliğindeki etkinliklere Türkiye ve İtalya’dan önemli yatırımcıların yanı sıra çok sayıda iş insanı katıldı. İtalya ve Türkiye arasında yüz yılı aşkındır süregelen yatırım ve ticaretin nabzını tutan “Türkiye İtalyan Ticaret Odası” nın 130. yıl panelinde, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler, 2017’ye olumlu bakış, yeni yatırımlar ve KOBİ’lerin önemi ele alındı. Türkiye’nin 2017 yılı için İtalya’nın odak ülkesi olarak seçildiği de panelde duyuruldu.

Mehmet Şimşek: Türkiye ve İtalya’nın karşılıklı yatırımları devam edecek

Galaya katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bir konuşma yaparak, “Türkiye ve İtalya arasındaki ticari ilişkiler 130 yıldır bir güven çemberi çerçevesinde sürüyor.  Bundan sonra da her iki ülkenin karşılıklı yatırımları bu çerçevede devam edecektir” dedi.

“KOBİ’ler tüm ülke ekonomilerinin can damarı”

Stratejik sektörlerde Türkiye ve İtalya arasındaki işbirliğinin ağırlıklı olarak KOBİ’ler üzerinde olduğunun altını çizen İtalyan Ticaret Odası Başkanı Giuseppe Moggi,  “KOBİ’ler ekonominin can damarıdır ve bu tüm ülkeler için geçerlidir. İki ülke arasındaki 2015 yılı dış ticaret hacmi 17,5 milyar dolar (10,6 milyar dolar ithalat ve 6,9 milyar dolar ihracat ile)  olarak gerçekleşmiştir. Bu değerlerle İtalya Türkiye’nin 4. Türkiye de İtalya’nın 9. ticari ortağı konumundadır” diye konuştu.

“Potansiyeli tam kullanmalıyız”

İtalyan Ticaret Odası Executive Başkan Yardımcısı ve Bell Holding Yönetim Kurulu Başkanı Livio Manzini, konuşmasında, 2017’de Türkiye’nin İtalya için odak ülke seçilmesine değinerek şunları söyledi: “İki ülke arasındaki ticari ilişkiler her geçen gün olumlu yönde gelişmekte ve ticaret hacmi giderek artmaktadır.  Ülkemizde yaklaşık olarak 1300 İtalyan firma faaliyet göstermektedir. İtalya’nın 2002-2015 döneminde ülkemizdeki toplam yatırımlarının tutarı 2 milyar 880 milyon dolar olmuştur. 2015 yılında ise İtalya, Türkiye’ye 179 milyon dolar yatırım yapmıştır. Öte yandan, İtalyan firmaların bugüne kadar Türkiye’ye yaptığı yatırım stoğu 5 milyar doları aşmıştır. 2017 yılı için Türkiye’nin, İtalya’da odak ülkesi seçilmesi, çalışmaları daha da hızlandıracak ve ticaret hacmini arttıracaktır. Her iki ülkede de ticari alanda henüz kullanılmayan bir rezerv potansiyel mevcuttur. İtalya,  Avrupa ve Kuzey Afrika arasında yer alan 800 milyon potansiyel tüketiciye sahip bir pazara ulaşabilecek konumda ve bunun için de işbirliği yaptığı ülkelerden Türkiye çok önemli bir noktada bulunuyor.”  

“Serbest ticareti arttırmak çok önemli”

Serbest ticaretin arttırılmasının çok önemli olduğuna da vurgu yapan Livio Manzini sözlerini, “Her iki ülkenin de potansiyeli çok yüksektir. Hali hazırda iyi durumda olan ticaret hacminin daha da yükselmesi için serbest ticareti arttırmak son derece önemlidir. Gümrük Birliği anlaşmasının halen kapsamadığı bazı sektörler mevcut. Daha serbest ticaret için atacağımız tüm adımlar, ticaret hacminin artırımına katkıda bulunacaktır” şeklinde tamamladı.



“İtalyan dostlarımızı yatırım yapmak üzere bekliyoruz”

İtalyan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı ve Kale Grup Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İtalya-Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin giderek arttığını söyledi ve “1996’da iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 5,5 milyar dolar iken bugün 20 milyar dolara ulaşmış durumda. Kale Grubu olarak biz de İtalya’da en son 2011 yılında fabrika yatırımı yaptık, ülkemizde de yeni yatırımlar yapmaya düzenli şekilde devam ediyoruz. Hem finans hem de sanayi sektöründe faaliyet gösteren çok değerli İtalyan firmaların Türkiye’ye olan ilgisi çok güzel. İtalya ve Türkiye arasındaki ticarette rekabet değil, birbirini tamamlayan bir yapı mevcut. İtalyan dostlarımızı Türkiye’de özellikle yenilenebilir enerji ve ileri teknoloji yatırımları yapmaya bekliyoruz” dedi.

“Türk fındığı olmazsa Nutella olmaz”

Panel konuşmacıları arasında yer alan, Ferrero Çikolataları Türkiye Genel Müdürü ve İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Azmi Gümüşlüoğlu ise Türk fındığının önemine değinerek,  “Sürülebilir çikolata kremasında en güçlü marka haline gelen Nutella’nın Türk fındıksız olması mümkün değil. Biz Ferrero olarak Türk fındığını Nutella ile 140 ülkeye taşıyoruz” diye konuştu

“Hizmet verdiğimiz KOBİ’ler Türkiye’deki girişimcilik ruhunun yüksekliğini gösteriyor”

Yapı Kredi Genel Müdür Vekili ve İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Niccolo Ubertalli,  “Türk bankaları çok sağlam bir yapıya sahip. Biz de Türkiye’de bu sağlam yapının içinde 700 bin KOBİ’ye hizmet veriyoruz ki bu rakam sonucunda ortaya çıkan hacim tüm çalışmalarımızın neredeyse yüzde 30’unu temsil ediyor. Bu veriler Türkiye’deki girişimcilik ruhunun ne kadar yüksek olduğunu göstermekte” dedi.

“AR-GE’nin yüzde 70’i Türkiye’de yapılıyor”

Tofaş Mali Direktörü (CFO) ve İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Stefano Reganzani panelde yaptığı konuşmada Türkiye’nin önemine değindi: “Türkiye bizim için çok önemli bir ortak olmuştur ve ekonomik açıdan çok iyi bir performans sağlamıştır. Ayrıca AR-GE’mizin yüzde 70’ni Türkiye’de gerçekleştiriyoruz, Bursa fabrikamızdaki 700 kişi sadece bu alanda çalışıyor.”

“Her geçen gün artan üye sayımızla iki ülke arasındaki ekonomiyi hacmen büyütüyoruz”

Üye sayılarını her geçen gün arttırarak İtalya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkileri geliştirmeye destek verdiklerini söyleyen Türkiye’de İtalyan Ticaret Odası Genel Sekreteri Fatih Ayçin, “Kapımız herkese açık. Oda olarak gerek İtalya’da gerekse Türkiye’de yatırım yapmak, yeni iş kurmak, temsilcilik almak gibi ticari faaliyette bulunmak isteyen tüm girişimciler bizden danışmanlık alabilir. Bugün 600’ü aşan üye sayımızla ve verdiğimiz hizmetlerle iki ülke arasındaki ticarete ciddi bir katkı sağladığımıza inanıyorum ki son 10 yılda iki ülke arasında gerçekleşen ticaretteki artış da bunun kanıtıdır. Yenilenebilir enerji ve makine sektörleri gibi henüz hak ettiği noktada olmayan bazı potansiyel sektörlerin de devreye girmesiyle ticaret hacmimiz daha da artabilir” diye konuştu.   

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/italya-turkiye-ortak-girisim-ruhu/1142626