Cumartesi günkü, 26-27 Kasım tarihli New York Times Gazetesi'nin ikinci sayfasının bütünü, dünyanın en büyük petrol zengini olan, global petrol kaynaklarının yüzde 17 kadarına sahip Venezuela’nın vatandaşlarının, açlıktan ülke dışında iş bulmak için aileleriyle beraber kaçak olarak komşu ülkelere girmeye çalıştıklarını anlatıyor.
The Economist dergisinin son sayfasındaki global ekonomik verilere göre de 2016 yılında Venezuela ekonomisi yüzde 13.5 daralmış olacak. Ülkenin tüketici enflasyonu ise yüzde 423 olarak kaydedilmiş. Ama IMF gerçek enflasyonun yüzde 1600 değerinin üstüne geldiğini yazıp duruyor. Ülkenin bütçe açığının ise 2016 yılında GSYİH oranı olarak yüzde 24.4 olduğu The Economist'te yazılı. Venezuela’nın petrolünü çıkartacak parası yok, Çin 60 milyar doların üstünde bir fonu Venezuelaya borç vermiş ama kesenin ağzını da kapatma kararı almış. Çin parasını geri alamıyor, Venezuela da artık finansman bulamıyor.
Son çare durumuna gelen ülkenin fakir kesimi ise komşu ülkelere kaçmaya çalışıyor. 2016 yılında resmi istatistiklere göre 150 bin kadar Venezuela vatandaşı ülkeyi terk ederek komşu ülkelere kaçmış.
Venezuela Merkez Üniversitesi'nden göç konularında uzman araştırmacı Profesör Tomas Paez ise son 18 ayda 200 bin Venezuelalının gıda ve ilaç alamadıkları ve para da kazanamadıkları için ülkeden ayrıldığını araştırmalarında açıklıyor.
Venezuelalıların çoğu Brezilya'ya geçmek istiyor. Caracas Üniversitesinde sosyoloji Profesörü olan Ivan de la Vega der ki, bu insanların ya yürüyerek, ya denizden sal veya küçük teknelerle gitmek dışında pek fazla alternatifleri de yok. Bu insanlar ülkenin en fakirleri ve de yakın komşu ülkelere, yasaklara rağmen gitmekten başka çareleri kalmamış durumda.
Brezilyaya göç etmelerinin nedeni orada iş bulmanın daha kolay olması diye düşünülüyor. Gazeteye açıklama yapan Reinier Salazar adlı göçmen 30 yaşında bir mühendis, ama şimdi ucuz bir lokantada ayda 400 dolar alarak, gıda ve yiyecek pişiriyor. Hayatı zorlaşmış!
Venezuela ile komşu olan, Brezilya’nın Roraima adlı bölümüne, 2015 yılından bu yana 30 bin Venezuelalı, kaçak olarak geçmiş.
Venezuela ile yakın komşu olan Aruba ve de Curaçao hudutlarını geçen yıldan bu yana Venezuelalılara kapatmış durumdalar. Hatta Aruba yakalanan 500 kadar kaçak Venezuela’lı göçmeni bir stadyumda esir olarak tutmakta imiş.