Yazdır

TL'de kaybın tek suçlusu dolar mı?

Tarih: 24 Kasım 2016 - 11:31

Yatırım Finansman Menkul Değerler Yatırım Danışmanlığı Müdürü Dr. Nuri Sevgen, dolardaki yükselişin Türk Lirası ve diğer para birimlerine etkilerini karşılaştırdı

Yatırım Finansman Menkul Değerler Yatırım Danışmanlığı Müdürü Dr. Nuri Sevgen Tarafından Hazırlanan Analiz:

"Tamam biz daha kırılgan olduk
Tamam TL daha çok satılıyor
Tamam TL'nin riskleri oldukça yüksek
Tamam ülke olarak başımıza gelmedik kalmadı...

Nasreddin Hoca'nın dediği gibi "İyi de hırsızın hiç mi suçu yok?"...

Aşağıda dolar endeksinin aylık datalardan oluşan 15 yıllık grafiği mevcut. Bu grafiğe baktığınızda Dolar endeksi (DXY) 2003 nisan ayından beri yani 13 yıldan fazla bir zaman önce şu an gördüğümüz seviyelere ulaştı. Yani ABD'nin Irak'a girdiği zaman görülen seviyelere yakın yerde Dolar endeksi
Bu endeksin içerisinde ABD dolarının Euro'ya (%57,6), Japon Yeni'ne (%13,6), İngiliz Strelini'ne (%11,9), Kanada doları'na (%9,1), İsveç Kronu'na (%4,2) ve İsviçre Frangine (%3,6) karşı değeri ölçülüyor.

Daha da ilginci Dolar endeksi, kasım ayındaki en düşük seviyesi olan 95,885 seviyesinden şu anki 102 seviyesine yakın seviyeye kadar %6,3 yükseliş yapmış.

Yukarıda dolar endeksindeki etki oranlarını yazdığımı fark etmişsinizdir. Bu etkinin en büyüğü %57,6 ile Euro. Yani bu durum Avrupa parasına da değer kaybettirmiş durumda. Bu nedenledir ki Euro/Dolar paritesi bu ay içinde 1,13'ten 1,05 seviyelerine geriledi. Yani yaklaşık %7 oranında Euro Dolara karşı değer kaybetti.

Gelelim TL'deki duruma. Dolar/TL kasım ayında en düşük görülen seviye olan 3,09'dan 3,42 seviyesine yakın yere yükseldi. Yükseliş oranı %10,6 Bu durumun %6-7'lik kısmı dolar endeksi ve euro/dolar paritesi ile açıklanabilir. Kalan %3-4 civarındaki kısım ise kasım ayındaki risklerimizin fiyatlaması.

Aynı dönemde Trump'ın Meksika sınırına duvar öreceği ve ilişkileri en aza indireceği beklentisi ile Meksika Pezosu'nda %21'e yakın değer kaybı olurken bize yakın olarak fiyatlanan Macar Forinti'nde değer kaybı %9, Güney Afrika Randı'nda değer kaybı %11 civarında civarında. İşe tüm gelimekte olan ülke paraları açısından bakarsak MSCI gelişmekte olan ülke paraları endeksi kasım ayı boyunca %4 kaybetmiş.

Ancak bu endekste tüm gelişmekte olan ülke paraları var ki bazı ülkeler bu dalgada faiz artırarak ya da başka önlemlerle paralarının değer kaybını terse çevirmeyi başardılar.

Yani demem o ki Doların uluslararası piyasada doluyor olması TL'deki değer kaybında %60-70 civarında sorumlu. Geri kalan kısım ise gelişmekte olan ülke paralarındaki genel ek değer kaybı ve ülkemizin
kendine göre riskleri

Şimdi bu riskleri fiyatlayan piyasalara TCMB mesajını bekliyoruz.

Tüm gözler 14:00'te açıklanacak Para Politikası Kurulu toplantısının sonucunda...

Son Not: "Yazdın yazdın da Dolar/TL ne olacak yazmadın" diyenler. Ben aslında ne olacağını kabaca yazdım. Dolar endeksi yükseldikçe biz de bu durumdan etkileniyoruz. Dolar endeksindeki yükseliş TL'deki değer kaybındaki asıl büyük etken..."

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/tlde-kaybin-tek-suclusu-dolar-mi/1140641