Yazdır

Kurdaki artışın gölgesinde kritik PPK toplantısı

Tarih: 21 Kasım 2016 - 04:47

Doların 3.40 liraya kadar çıkması gözleri Merkez Bankası’na çevirdi. Bu hafta perşembe Para Politikası Kurulu toplantısı var. Ancak öncesinde dolarda yeni rekorlar gelmesi de muhtemel

Dolarda yaşanan hareketlilik sonrasında bu hafta Merkez Bankası’nın ne yapacağı merakla beklenecek. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu sonrası yapılan açıklamada, “Merkez Bankası, fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda gereken tedbirleri alacaktır” denildi. Merkez Bankası eğer dövizle ilgili bir adım atacaksa bunun bugün başlayabileceği belirtiliyor. Eğer faizle ilgili bir adım atacaksa perşembe günü Murat Çetinkaya başkanlığında toplanacak Para Politikası Kurulu toplantısı izlenecek. Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) atacağı adım kadar Merkez Bankası’nın bu hafta atacağı adım da piyasalar kadar önemli bulunuyor. Tüm gözler bugünden itibaren Merkez Bankası’nda olacak. Merkez Bankası’nın neler yapabileceğine yönelik tahminler şöyle sıralanıyor:

DÖVİZ SATABİLİR: Merkez Bankası dövizle ilgili bir adım atacaksa döviz satışına başlayabilir. Döviz satışı duyurusu bir gün önceden yapılıyor. Piyasa uzmanları ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselişini sürdürmesi halinde döviz satışının bir işe yaramayabileceği tahmin ediyor. Hatta döviz kuru yükselirken bu adım atılırsa piyasalarda paniğin artabileceği de düşünülüyor.

FAİZ ARTIRABİLİR: 24 Kasım günü Para Politikası Kurulu (PPK) toplanacak. Bu toplantıda politika faizi olarak kabul edilen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 25 baz puan artırabilir. Şu anda bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7.5. Para Politikası Kurulu’nun 2014 yılında da olağanüstü toplantısında politika faiz oranı 5.5 puan artırılmıştı. Merkez Bankası bu adımla ‘hem faizi artırdım’ mesajı verebilir hem de sadeleştirme için adım attığını söyler. Ancak bu adımın da piyasalarda bir etki yapma ihtimali zayıf bulunuyor. Bu senaryo 24 kasım toplantısı için atılacak adımlarda en fazla ihtimal verilen senaryo olarak kabul ediliyor.

HİÇBİR ŞEY YAPMAZSA: Merkez Bankası’nın hiçbir şey yapmama ihtimali çok zayıf bulunuyor. Cuma günü Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında EKK toplandığı ve sonrasında yapılan açıklamada Merkez Bankası’nın gereken tedbirleri alacağı ifade edildiği için bir adım atacağına kesin gözüyle bakılıyor. Aksi takdirde “EKK toplandı hiç bir adım atılmadı” imajı oluşacak. Hiçbir şey yapmasa da ROM’da bir değişiklik yapabileceği konuşuluyor. Öte yandan kasım ayı piyasalar için zorlu bir ay oldu. Ancak aralık ayı daha zorlu geçecek. 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı dönemi içeren büyüme rakamları 12 Aralık’ta açıklanacak. Ardından 13-14 Aralık’ta FED toplanacak.

(Hürriyet / Neşe Karanfil)

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kurdaki-artisin-golgesinde-kritik-ppk-toplantisi/1139280