2015 yılının tamamında Almanya'ya iltica başvurusu yapanların sayısı 1717 olmuştu. Gazetenin verdiği sayılara göre, 2016'nın ilk altı ayında her ay ortalama 350 kişi iltica başvurusunda bulundu. Ekim ayına doğru bu sayı 485'e ulaştı. Reuters'ın bilgisine başvurduğu Almanya Federal Göçmen ve Mülteci Bürosu (BAMF) ise bu konuda açıklama yapmadı.
"Başvurularda artış sürecek"
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Hristiyan Demokratlar Birliği partisinin müttefiki Hristiyan Sosyal Birliği'nin meclisteki içişleri komitesinin sözcüsü Stephan Mayer ise konuyla ilgili açıklamasında iltica başvurularında artışın sürmesini beklediklerini söyledi.
Almanya Dışişleri yetkililerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a muhalefet edenlerin Almanya'ya iltica başvurusu yapabilecekleri yönündeki açıklamalarını da eleştiren Mayer, "Türkiye'deki muhalifleri iltica başvurusu yapmaya davet ederek Türkiye'nin sorunlarını çözemeyiz. Muhalefetin ortadan kaybolması tam da Erdoğan'ın istediği şey" diye konuştu.
2016: Almanya-Türkiye ilişkilerinin zor yılı
Ankara-Berlin ilişkileri 2016 yılında yaşanan bir dizi kriz nedeniyle gerildi. Berlin hükümeti, Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişimi sonrası toplu tasfiyeleri, gazetecilerin tutuklanıp basın yayın organlarının kapatılmasını eleştirirken, Türkiye de Almanya'yı PKK mensuplarına 'kucak açmak ve teröre çanak tutmakla' suçladı.Öncesinde de 'soykırım tasarısı' ve İncirlik ziyareti nedeniyle iki ülke arasında sert tartışmalar yaşandı. 2 Haziran'da Almanya parlamentosu 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan yasa tasarısını kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan buna "İlişkilerimiz ciddi boyutta etkilenecek" tepkisni gösterirken, Alman vekillerin İncirlik Üssü'ndeki Alman askerleri ziyaret etme talebi, Ankara tarafından reddedildi. Bunun üzerine Almanya, Ankara'ya "İncirlik'teki askerlerimizi çekeriz" uyarısında bulundu.