Odeabank'ın net karı, yılın 3. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 214 artarak 115,3 milyon TL'ye yükseldi 08 Kasım 2016 Salı, 17:26 Güncelleme: 08 Kasım 2016 Salı, 17:28
Banka açıklamasına göre, Lübnan merkezli Bank Audi'nin Türkiye'deki iştiraki Odeabank, döviz kurunda yaşanan dalgalanmalara ve küresel piyasalardaki belirsizliğin yarattığı ekonomik durgunluğa karşın 2016 yılının 3. çeyreğinde net karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 214 artırarak 115,3 milyon TL'ye yükseltti.
Aynı dönemde Odeabank'ın toplam kredileri 23,5 milyar TL'ye, mevduatları 25,5 milyar TL'ye, aktifleri ise 33,1 milyar TL'ye ulaştı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Odeabank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hüseyin Özkaya, yılın üçüncü çeyreğine ilişkin finansal sonuçların, bankanın performans göstergelerindeki hızlı ve karlı büyümeyi ortaya koyduğunu bildirdi.
Ekonomik belirsizliklere ve döviz kurlarındaki oynaklığa karşın karlı bir şekilde büyümeye, sektörün büyükler ligine girme hedefleri doğrultusunda ilerlemeye devam ettiklerini dile getiren Özkaya, şunları kaydetti:
"Oldukça zorlu bir yıl olan 2016'nın başından bu yana elde etmiş olduğumuz başarılı finansal sonuçlar bunun en önemli göstergesidir. Türk bankacılık sektörünün 3. çeyrek performansına baktığımızda, BDDK aylık verilerine göre, 2016 haziran sonunda yüzde 12,3 olan kredilerin yıllık büyüme hızı eylül sonunda yüzde 8,6 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde mevduatların büyüme hızı da yüzde 12,3'ten yüzde 5,6'ya geriledi.
Böylece mevduatın krediye dönüşüm oranı yüzde 119,7'den yüzde 120,1'e yükseldi. Bu dönemde takibe düşen alacakların toplam kredilere oranı yüzde 3,30'dan yüzde 3,32'ye hafif yükseldi. Sektörün karlılığının ise 3. çeyrekte daha iyi bir görünüme sahip olduğunu söyleyebiliriz. BDDK aylık verilerine göre, eylül itibarıyla bankacılık sektörünün net 9 aylık karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54,8 artışla 29 milyar TL olarak gerçekleşti.
"İstikrarlı görünümün sürmesi için dış finansman devam etmeli"
Özkaya, Türk bankacılık sektörünün görünümün istikrarlı olduğunu belirterek, dış finansmanın devamının hem bankacılık sektörü hem de ekonomi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. 2013 yılının ortasından beri Türkiye ekonomisinde ana sorunun yatırımcı algısının kalıcı olarak iyileşememesinden kaynaklandığını düşündüklerini ifade eden Özkaya, şu açıklamalarda bulundu:
"Küresel ekonomideki belirsizliğin azalması ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu yapısal reformların kararlılıkla devam ettirilmesi halinde, ülkemize yönelik sermaye akımlarının kalıcı olarak canlanacağını ve ekonomimizin sağlam temelleriyle uyumlu seviyelere gelebileceğini tahmin ediyoruz. Odeabank, Türkiye'nin hassas bir dönemden geçtiği temmuz ayında sermayesini 1 milyar TL artırarak büyüme yönündeki kararlılığını ve Türkiye ekonomisine olan inancını bir kez daha gösterdi. Ana hissedarımız Bank Audi'nin yanı sıra Uluslararası Finans Kurumu (IFC), IFC Finans Kurumları Büyüme Fonu (IFC FIG Fonu) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) da iştirak ettiği sermaye artırımı sürecimizi, ülkemizin karşı karşıya kaldığı darbe girişimine rağmen başarıyla tamamladık.
Bu sermaye artırımı ile Türkiye ekonomisinin gelişimine katkıda bulunacak altyapı yatırım ve projelerine kredi desteğimizi büyütüyoruz. Bu özsermaye yatırımı aynı zamanda Türkiye'deki istihdamın yüzde 70'ini oluşturan ancak kredilerin sadece yüzde 30'undan faydalanabilen KOBİ'lere daha fazla destek vermemizi sağlıyor. Odeabank olarak, ekonomimize daha fazla katkı sağlamak için öncelikli segment olarak belirlediğimiz KOBİ'lere, bankamızın 'Kişiye Özel Bankacılık' anlayışı doğrultusunda daha kapsamlı hizmet vererek KOBİ'lerin ana bankası konumuna gelmek istiyoruz. Bu alandaki kredilerde pazar payımızı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz."