Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), her yıl sermaye piyasalarına değer katan kuruluşları ödüllendirdiği töreninde bu yıl sektöre kazandırdığı çalışmalar dolayısıyla Kuveyt Türk’ü de ödüle değer gördü. Kuveyt Türk, 2016 yılı Şubat ayında 350 milyon dolarlık sermaye benzeri sukuk, Mayıs ayında 300 milyon lira yurt içi kira sertifikası ve Ekim ayında ise 500 milyon dolarlık uluslararası sukuk ihracı gerçekleştirerek, Türkiye’nin en büyük ihraçcısı unvanını elinden bırakmadı.
Özel sektörün gerçekleştirdiği en yüksek tutarlı ‘sukuk ihraçlarıyla’ Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaktan ve bu ödüle layık görülmekten memnuniyet duyduklarını belirten Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, sukuk ihraç talebinin seviyesinden ve bölgesel çeşitlilikten memnun olduklarını dile getirdi. Bu ihraçla birlikte uluslararası yatırımcıların Kuveyt Türk’e duydukları güveni gösterdiğine vurgu yapan Uyan, “Kuveyt Türk’ün ve Türkiye’nin orta-uzun vadeli riskini alma iştahlarını ortaya koymuşlardır. Bu açıdan ülkemize yeni kaynakları getirebilmenin mutluluğu içerisindeyiz. İhracımızın, Türkiye’den gerçekleşecek diğer yurt dışı ihraçlar için yeni bir gösterge olacağı görünmektedir. Zira 2016 yılında gerçekleştirilen diğer banka ihraçları ile kıyaslandığında, gerek talep yoğunluğu gerekse maliyet açısından en başarılı ihraç olma özelliğini taşımaktadır. Kuveyt Türk’ün güçlü sermaye yapısı ve kaliteli aktif yapısı kadar, katılım bankacılığı sektörünün süregelen gelişimi ve sukuk yatırımcılarının sektöre ve ülkemize olan inancı, bu ihracın başarılı bir şekilde gerçeklemesinde etkili olmuştur” dedi.
Kuveyt Türk 2015 yılında da yurtiçinde hem nitelikli yatırımcılara hem de halka arz şeklinde toplam yaklaşık 1 milyon 400 bin TL’lik 20 sukuk ihracı ve 179 gün vadeli, 200 milyon TL tutarındaki kira sertifikası ile Türkiye’de bu zamana kadar özel sektörün en yüksek tutarlı kira sertifikası ihracını gerçekleştirmişti. Kuveyt Türk bugüne dek ABD Doları, Malezya Ringiti ve Türk Lirası gibi farklı para cinslerinde yurt içi ve yurt dışında toplamda yaklaşık 9,8 milyar TL’lik kira sertifikası ihracı gerçekleştirmiş olup, bunların yaklaşık 5,6 milyar TL’si çeşitli piyasalarda hâlihazırda dolaşımda bulunmaktadır.