Yazdır

Aydın'dan bankalara feragat etme uyarısı

Tarih: 02 Kasım 2016 - 07:34

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankaların feragat etme döneminde olması gerektiğini söyledi

Ziraat Bankası Genel Müdürü bankacılık sektörüne feragat etme döneminde olunduğu çağrısını yaparak kredi faizlerindeki indirimden sonra sıranın vade uzatımına geldiğinin sinyalini verdi
Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, şu anda içinde bulunulan dönemin bir kriz dönemi olmadığını ancak küresel düşük büyüme etkisiyle daralma yaşandığını vurgulayarak, sektöre 'zaman feragat etme zamanı' çağrısı yaptı. Bankaların düşük faiz ortamında daha iyi kârlar elde ettiğini ifade eden Aydın, "İstikrar olduğunda önümüzü görebildiğimiz için daha çok para kazanıyoruz. Ziraat Bankası da faizlerin aşağı yönlü olması için çalışıyor" dedi. Aydın, kredi faizlerindeki indirimden sonra şimdi sıranın vade uzatımına geldiğinin sinyalini verdi. Ülke, banka ve firma olmak üzere 3 bilançodan söz edildiğini söyleyen Aydın, "Biz 'yeri ve zamanı geldiğinde bankanın bilançosundan feragat edip ülkenin bilançosuna geçiş yapalım' diyoruz. Yeri geldiğinde 'bırak müşterinin bilançosu daha iyi olsun' diyoruz" dedi.

DALGAKIRAN VAZİFESİ

Aydın, önceki gün İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali'nin çok doğru tespitlerde bulunduğuna da dikkat çekerek, "Belli büyüklükteki kurumların dalgakıran görevi görmeleri gerek. Türkiye'nin makro ekonomik verileri olumlu ve dünyanın genel durumu belli. Salt bazı durumların sadece bizde varmış gibi yansıtılması, hem ülkemize hem de kurumlara haksızlık" diye konuştu. Aydın, güçlü sermaye ve verimlilik yapısı ile bankacılık sektörünün bu geçiş dönemini destekleyebilecek mali güce sahip olduğunun altını çizdi.

KREDİ GERİ ÇAĞIRMADIK

"Kredi geri çağırma" iddialarına da yanıt veren Hüseyin Aydın, "Hiçbir zaman krediyi geri çağırmadık. Firmaların reyting durumuna göre, elinde farklı imkânlar varsa, örneğin çeki tahsile veriyordu da bana çeki teminatta ver demiş olabiliriz. Bu risk yönetiminin doğal sonucudur. Ama hiç kimseyi yarı yolda bırakmadık. Sadece bankanın değil, ülkenin ve müşterinin bilançosuna da bakıyoruz" bilgisini aktardı. Aydın, 2017'de sektörde kredi büyümesinin yüzde 13-15 aralığında olacağını vurguladı. Aydın, 2017'nin 2016 yılına nispetle daha iyi olmasını beklediklerini söyledi.

KANAL VE ÇANAKKALE'DE LİDERLİK YAPMAK İSTERİZ

Kanal İstanbul ile Çanakkale Köprüsü'nün finansmanında bulunmaktan büyük mutluluk duyacaklarını belirten Aydın, şöyle konuştu: "Hatta liderlik yapmak da isteriz. Türk bankacılık sektörünün bunları finanse edecek gücünün de olduğunu biliyorum" dedi. Büyük proje kredilerinin ikinci elde de satılabileceğini vurgulayan Aydın, "Bunları ikinci el de satabiliriz. Deutsche Bank gelir, başkası gelir" dedi.

TÜRKİYE'NİN ADINI KAPATSALAR NOT ARTARDI

Aydın, "Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin adını kapatıp notu ona göre verseler çok farklı olurdu. Matematik hareketle yapılırsa başka bir not almamız lazım. En az Polonya kadar oluruz" dedi.

ZİMMETE 'UCUBE' BENZETMESİ

Bankalar Kanunu'nda yer alan zimmet maddesinin dünyanın hiçbir yerinde uygulanmadığını anlatan Aydın, "Kredi zimmeti diye adlandırılan Bankalar Yasası'ndaki maddenin krediyle olan bağlantısının kesilmesini istiyoruz. En üst düzeyde bu maddenin normalleştirileceğini bize söylediler. Hiçbir yerde olmayan, ama bizde olan o ucube maddeden de bir şekilde kurtulmuş olacağız" diye konuştu.

HER HAFTA 50 MİLYONLUK YAPILANDIRMA

BDDK'nın düzenlemelerinden sonra yeniden yapılandırma miktarının arttığını anlatan Aydın, şunları kaydetti: "Her hafta re'sen 12 milyonluk yapılandırma yaparken, şu anda bu 50 milyon liraya çıktı. Normale göre 4 kat artış görülüyor. Öteden beri yapılandırma yapıyoruz. Bireysel tarafta bugün itibarıyla 1.9 milyar TL'lik yapılandırma yaptık." Yapılandırılan kredilerin geri dönüş oranlarının yüzde 90'ları aştığını ifade eden Genel Müdür Aydın, Ziraat Bankası'nın konjonktürel nedenlerle sıkıntıya girmiş bütün firmalara pozitif ayrımcılık yaptığını söyledi.

TÜRK TELEKOM İÇİN SİNYAL VERDİ

Ziraat Bankası'nın Turkcell'de dolaylı ortak olduğunu hatırlatan Hüseyin Aydın, "Turkcell'de son genel kurul toplanamadı ve temettü duruyor. Temettü dağıtılamayınca, para var ama biz onu alamıyoruz. Mahkemeye gidildi. Bu ayın ikinci yarısında herkes ne olduğunu görecek" dedi. Türk Telekom hisselerinin geleceği ile ilgili soru üzerine de Aydın, "Talibi çıkar, belki başka bir şey olur. Ama bir ticari işlem olarak yarın alanlar ve satanlar itibarıyla veya işleticiler itibarıyla, bize gelirlerse biz o günkü koşullarda bakarız, uygun olursa çalışırız" dedi.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/aydindan-bankalara-feragat-etme-uyarisi/1132743