Küresel çapta sabit getirili menkul kıymetlerde satış görülürken Avrupa devlet tahvillerinde de düşüş yaşanıyor.
Çin'de imalat verisindeki toparlanmanın küresel ekonomik görünüme ilişkin iyimserliği desteklemesiyle dünya çapında tahvil piyasalarında satış yaşanırken, Avrupa'da iki merkez bankasının parasal teşvikler sonrası dünyaya ilişkin açıklamalarıyla devlet tahvillerinde satışlar yoğunlaştı. İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) tahvil alımlarıyla ilgili mevcut takvimi sona ererken, bu haftaki toplantıda yeni bir ajanda açıklanabilir. DZ Bank AG'ye göre, Salı gününün resmi tatil olması sebebiyle Avrupa Merkez Bankası (AMB) kendi tahvil alımlarını azaltabilir.
İspanya devlet tahvilleri, Avrupa tahvillerindeki düşüşe öncülük ederken, 10 yıl vadeli tahvil getirileri 4 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. İngiltere 10 yıl vadeli devlet tahvilleriyse Haziran ayındaki Brexit oylamasından bu yana en yüksek seviyeye yaklaştı. Bloomberg Barclays Küresel Endeksi'ne göre, küresel tahviller Ekim ayında, Eylül 2014'ten bu yana en kötü ayını yaşıyor. Satışlarda merkez bankalarının para politikası teşviklerini kademeli olarak azaltmaya başlaması sürecine ilişkin endişeler etkili oluyor.
Frankfurt'ta DZ Bank faiz stratejisi ve devlet borçlanma araçları şefi Christoph Kutt, "AMB çok büyük ihtimalle varlık alımlarına ara verecek çünkü bazı merkez bankaları tatilde" dedi. Kutt'a göre, sabit getirili menkul kıymet piyasalarının baskı altında kalmasının bir nedeni de, piyasaların "merkez bankalarının para politikası teşviklerini artırmayacağının anlaşılması" oldu.
İspanya 10 yıl vadeli tahvillerinin getirisi 6 baz puan artarak Londra saatiyle 9:52'de yüzde 1.26'ya ulaştı. Tahvillerin getirisi gün içerisinde 30 Haziran'dan bu yana en yüksek seviye olan yüzde 1.28'e kadar yükseldi. Benzer vadeli Almanya bundlarının getirisi 3 baz puan artışla yüzde 0.19'a ulaştı. İngiltere tahvillerinin getirisi 2 baz puan yükselişle yüzde 1.27 oldu.