Milyonlarca kişiye kolaylık sağlayan vergi borçlarının yeniden yapılandırmasında başvuru süresi uzatılırken, Maliye rotayı yurt dışına çevirdi. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) kasım ayı başından itibaren varlık barışının tanıtımlarına başlıyor. Star’ın haberine göre özellikle gurbetçilerin yoğun olarak yaşadığı Almanya, Avusturya, Fransa, İsviçre, İtalya gibi ülkelerde Türk vatandaşlarının yurt dışında bulunan varlıklarının ülke ekonomisine kazandırılmasına yönelik toplantılar düzenlenecek. GİB’de oluşturulacak özel ekipler yoğun bir tanıtım faaliyetinde bulunacak. Mesailerinin önemli bir bölümünü borç yeniden yapılandırmasının Türkiye genelinde tanıtımı ve başvuruların hızlı bir şekilde alınmasına ayırdıklarına dikkat çeken Maliye Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, önümüzdeki aydan itibaren yurt dışında yoğun bir tanıtım faaliyetine başlanılacağına dikkat çekti. Maliye kaynakları geçmişteki varlık barışı uygulamalarından vergi alındığını ifade ederek “Herhangi bir şekilde 4. varlık barışı uygulaması kapsamında başvuru yapanlardan vergi alınmayacak. Bu nedenle yoğun bir başvuru almayı planlıyoruz. Onun için de yoğun bir tanıtım çalışması olacak” diye konuştu.
REKOR BAŞVURU BEKLENİYOR
Ekonomi yönetimi başvuruları yıl sonuna kadar devam edecek olan varlık barışı uygulamasından rekor miktarda başvuru bekliyor. Maliye Bakanlığı’na yakın kaynaklar, 100 milyar liralık beyanın üzerine çıkılabileceğini hesaplıyor. Türk vatandaşlarının yurt dışında 100 milyar doların üzerinde birikimi olduğu belirtiliyor. Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanuna göre, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 31 Aralık 2016’ya kadar Türkiye’ye getirenler, bu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecek.
FETÖ PARASINA ÖNLEM
Millete darbe girişiminde bulunan FETÖ’ye destek veren şirketler Varlık Barışı’nda kapsam dışı kalacak. Terör örgütü bağlantısı tespit edilen herhangi bir birikimin hem yurt içi hem de yurtdışından sisteme dahil edilmesi halinde soruşturma başlatılacak. Bir kişi hakkında getirdiği para nedeniyle doğrudan doğruya soruşturma açılamayacağına dikkat çeken Maliye kaynakları, “Ama terör örgütüyle ilişkisini ben bilirsem, onunla ilişkin bir bulgum olursa bu kanun o kişi hakkında soruşturma yapmamı engellemiyor” dedi.