İsveç Kraliyet Bilim Akademisinin "Nobel Edebiyat Ödülü"ne layık gördüğü ancak kendisiyle iletişime geçemediğini açıkladığı 75 yaşındaki Amerikalı müzisyen Bob Dylan, sessizliğini günler sonra bozdu.
İngiliz gazetesi The Daily Telegraph'a mülakat veren Dylan, "Eğer gitme imkanım olursa ödül törenine katılabilirim." dedi.
Dylan'ın açıklaması, İsveç basınında "flaş" ibaresiyle duyuruldu. İsveç basınında, bu açıklamanın daha fazla kafa karışıklığına yol açabileceğine ilişkin yorumlara da yer verildi.
Sessizliği tepki çekmişti
Bob Dylan, 2016 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandığının açıklanmasının ardından günler geçmesine rağmen ne onu ödüle layık gören akademi ile iletişime geçmiş ne de törene katılıp katılmayacağına dair bir işaret vermişti.
İsveç Kraliyet Bilim Akademisi Daimi Sekreteri Sara Danius, iki hafta önce devlet radyosu SR'ye yaptığı açıklamada, Dylan ile iletişime geçme çabalarının sonuç vermediğini bildirmişti.
Danius, "Artık bir şey yapmıyoruz. En yakın ortaklarını aradım. Şimdilik bu kadarı yeter." ifadelerini kullanmıştı.
Bob Dylan, Danius'un açıklamasının ardından kendisine ait internet sitesine eklenen yeni kitabının tanıtım yazısında, "Nobel Edebiyat Ödülü kazananı" ifadesine yer vermişti. Bu durum, Dylan'ın ödülü kabul ettiği şeklinde yorumlanmıştı.
Dylan'ın, "Amerikan müziğinde yeni bir şiirsel anlatım oluşturduğu için" Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldüğü açıklanmıştı. Ödülü reddetmezse 8 milyon İsveç kronunun (yaklaşık 3 milyon lira) sahibi olacak Dylan'a, Alfred Nobel'in ölümünün 120. yılına rastlayan 10 Aralık'ta gerçekleştirilecek törende diploma ve altın madalya da verilmesi öngörülüyor.
KAĞIZMANLI OLDUĞUNU YAZMIŞTI
Bob Dylan, hayatını ve 40 yıllık kariyerini kaleme aldığı üç serilik kitabının ilk cildinde büyükannesinin Kırgız soyadını taşıdığını belirtmişti. Dylan kitabında büyükannesini anlatırken şu sözlere yer vermişti: "Büyükannemin yüzünde hep bir umutsuzluk vardı. Büyükannemin zor bir hayat serüveni var. Güney Rusya'da bir liman kenti olan Odessa'dan Amerika'ya gelmişler. Zaten oraya da bir başka Karadenizliman kenti olan Türkiye'den, Trabzon'dan göç etmişler. Büyükannemin ailesi aslen Ermenistan sınırındaki küçük bir kasaba olan Kağızmanlılar'dan (Kars). Soyadları 'Kırgız' mış. Büyükbabanın ailesi de aynı bölgeden geliyor. Deri ve kundura işiyle uğraşıyorlarmış. Büyükannemin ataları, İstanbul'dan bu yöreye gelmişler."
Nobel Edebiyat Ödülü'nde büyük sürpriz!
Kağızman'da Nobel ödülü sevinci
Nobel Edebiyat Ödülü sahibine kimse ulaşamıyor!