Yazdır

"Dinle Kazan" programı mahkemelik oldu!

Tarih: 28 Ekim 2016 - 13:42

TRT’de yayınlanan “Dinle Kazan” isimli programın formatının kendilerine ait olduğunu iddia eden bir şirket TRT ve programın yapımcısına dava açtı.

TRT’de Pazar akşamları yayınlanan “Dinle Kazan” isimli programla ilgili şok bir iddia ortaya atıldı. İleti Medya Reklam Halkla İlişkiler ve Organizasyon Şirketi program formatının kendilerine ait olduğunu iddia ederek suç duyurusunda bulundu.

hurriyet.com.tr'den Damla Güler'in haberine göre ;İstanbul Anadolu Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvuran şirket, dava konusu programın “Ne Dedim Ben” ismi ile kendileri tarafından hazırlandığını ve 2015’in Aralık ayında TRT’ye sunulduğunu belirtti. Şirket yetkilileri 26 Ocak 2016 günü “Televizyon Programı Özgün Format Mal Hak Devir Sözleşmesi” imzaladıklarını iddia etti. Bu sözleşme ile program formatına ilişkin tüm mali ve manevi hakların kendilerine devredildiğini savunan şirket yetkilileri, deneme çekimi ile birlikte başvur yaptıklarını ancak uzun bir süre TRT’den kendilerine dönüş yapılmadığını söyledi.

'DIŞ YAPIM FİRMASINA AİT'

Şirket yetkililerin, TRT'den ise kendilerine "2 formatın birbirinden tamamen farklı olduğu, başka bir dış yapım firmasına ait olduğu" cevabının verildiğini aktardı.

Programın yargılama süresince yayından kaldırılmasını talep eden şirket, mali haklara tecavüz söz konusu olduğundan belirlenecek olan maddi tazminatın programın yayınlandığı tarihten itibaren en yüksek faiz oranıyla kendilerine ödenmesini talep etti.

DIŞ YAPIM: HABERLER ASILSIZ, FORMAT BİZE AİT

DIŞ Yapım tarafından konu ile ilgili bir açıklama yapılarak, İleti Medya Reklam Halkla İlişkiler ve Organizasyon Şirketi’nin (Sosyal Medya fenomeni @puccaa ve Serhat Osman Karagöz) iddia ettiği gibi program formatının kendilerine ait olmadığı, program formatının DIŞ Yapım'a ait olduğu belirtildi. İşte DIŞ Yapım tarafından yapılan o açıklama:

"The Walt DİSNEY Company’e ait Lincoln Square Productions ortak yapımı “What Would You Do?” (SEN OLSAN NE YAPARDIN?) formatını Türkiye uyarlayıcısı DIŞ Yapım’ın yapımcılığını üstlendiği “Dinle Kazan” programının formatı 24 Ocak 2014’te noter tarafından onaylatılmış olup, TRT’ye yine 2014  yılının ocak ayında ilk sunumu yapıldı. Sen Olsan Ne Yapardın? Formatının hazırlanması yönünde kanal yöneticileri ile fikir birliği sağlanınca ilk adı “iyi ol dinle kazan” dosyamız yedeğe alındı.

Sen Olsan Ne Yapardın? İsimli programımızın yayından kaldırılma kararı üzerine, dosya güncellenerek Şubat 2016 tarihinde yeniden (İkinci defa) kanala sunuldu. Dinle Kazan, 2016 yılının Eylül ayında TRT1 ekranında yayın hayatına başladı.

İleti Medya Reklam Halkla İlişkiler ve Organizasyon Şirketi’nin (Sosyal Medya fenomeni @puccaa ve Serhat Osman Karagöz) iddia ettiği gibi program formatının kendilerine ait olduğunu açıklamaları tamamen asılsız ve gerçeği yansıtmaktan uzaktır. Şirket kanıt olarak 27 Ocak 2016 tarihinde noterden onaylattıkları ve 28 Ocak 2016 tarihinde TRT yönetimine sunduğu belgeyi göstermekle yetinmekte aynı zamanda şirket yetkilileri sosyal medyada ki popülaritelerini kullanarak “Dinle Kazan” programına yönelik bir karalama kampanyası yürütmektedir.  Oysa daha önce belirtildiği gibi formatımızın gerek noter onayı ve gerekse TRT ye ilk sunumu 2014 tarihinde yapılmıştır. Müfterilerin iddia ettikleri formatlarının noter belgesi tarihi ve TRT ile temasları da 2016‘dır."

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dinle-kazan-programi-mahkemelik-oldu/1131367