Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Evrim Aras, şirketin yüzde 25'ine sahip Austrian Post'la yaşadıkları "opsiyon" tartışmasını yeni aşamaya taşıyacak bir teklif paketi açtı:
- Austrian Post’a yüzde 50 için önerdiği fiyatın yüzde 40 fazlasını verelim, elindeki yüzde 25 hisseyi bize iade etsin.
Austrian Post’un kendilerine yüzde 50 hisse için 300 milyon lira teklif ettiğini belirtti:
- Bu teklif, Aras Kargo’nun toplam değerini 605 milyon lira olarak görüyor. Austrian Post, 2013’te şirketimizin yüzde 25 hissesini alırken toplam değer 500 milyon liraydı. Yani, bu teklif, şirketimizin değerini çok aşağı çekiyor.
Avusturyalı ortağın Nisan 2016’da kendilerine yüzde 50 hisse için yaptığı teklifte şirketin toplam değerinin 1.2 milyar liraya denk geldiğini savundu:
- Austrian Post, bugün şirketimizin yüzde 75’ine sahip olmak için ilk sözleşmemizdeki “satın alma opsiyonu” maddesine dayanarak hareket ediyor, düşük teklif yapıyor. Austrian Post’un bu tavrı, Türkiye’nin içinden geçtiği dönemi kullanıp fırsatçılık yapmak anlamına geliyor.
Ardından 2013’e, ilk yüzde 25’lik hisse satışının olduğu döneme döndü:
- O günlerde şirketimizin global marka vizyonunu, buna dönük yatırım planlarını ortaya koyduk. Austrian Post’tan 150 milyon liralık yatırım sözü almıştık. Geçen 3 yılda bunun 50 milyon liralık bölümü yapıldı. Yani, hedeflediğimiz adımları atamadık.
Türkiye kargo sektörünün 5 milyar lira düzeyinde olduğunun altını çizdi:
- Yine de son 5 yılda her yıl yüzde 28 büyüdük. 2015’te 830 milyon lira ciro ürettik. Sektörün en hızlı büyüyen oyuncusu olduk.
Austrian Post’un kendilerine yaptığı son teklifi değerlendirip karşı teklif hazırladıklarını vurguladı:
- Sizin teklif ettiğiniz değerin yüzde 40 üzerinde bir fiyatla elinizdeki yüzde 25’lik hissemizi geri almaya hazırız. Eğer şirketimizin toplam değeri size göre gerçekten 605 milyon lira ise, teklifimizi kabul edersiniz.
Evrim Aras’ın Avusturyalı ortaklarına ilettiği teklif bana ulaşınca, geçen ağustos ayının ikinci yarısında Austrian Post CEO’su Georg Poelzl ile yaptığım sohbete baktım. Poelzl, şu noktanın altını çizmişti:
- Sözleşmeden kaynaklanan hakkımız var. Sözleşmeye dayanarak yüzde 50 hisse için Aras Ailesi’ne 100 milyon Euro ödemeye hazırız.
Aras Kargo için masaya oturduklarında hedeflerinin çoğunluk hisselerini almak olduğunu ortaya koyduklarını kaydetmişti:
- Sözleşmeye “opsiyon” maddesini özellikle koydurduk.
Sonra şu itirafta bulunmuştu:
- Geçen 3 yıldaki gelişmeler, Aras’ı önce çevre ve bölge ülkelerine, sonra da Avrupa’ya taşıma adımlarını atmamıza olanak vermedi. Aras’ı Türkiye dışına taşıma hedefimiz geçerli ama ilk plandaki hızla olmayacak.
Aras Kargo’da gelinen nokta, sözleşme maddelerinin “heyecanla” değil, “aklı selim”le hazırlanması gerektiğini gösteriyor...
Ortaklar arasındaki gerginliğin uzaması, şirketin, markanın yıpranmasına yol açıyor...
Türk iş dünyasında bu tür örnekler sıklıkla yaşanıyor...
Aras Kargo ortaklığı bitirmek istiyor