Oya Armutçu'nun Hürriyet'teki haberine göre Danıştay’ın 27 Nisan’da oy çokluğuyla aldığı kararda, düzenlemenin “haklı, kabul edilebilir bir nedene dayanmadığı” gerekçe gösterildi. Danıştay’ın esastan verdiği bu karar ışığında, Atatürk kabartmasının devlet madalya ve nişanlarında yer alması gerekiyor. Karar şöyle: “TC Devleti adına verilen Devlet Nişanlarında, Anayasa’nın sözüne ve ruhuna uygun olarak yer alan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, milli birlik ve beraberliğimizin simgesi olan Ulu Önder Atatürk’ün kabartmasının kaldırılması yönünde yapılan yönetmelik değişikliğinin, haklı makul, somut ve kabul edilebilir bir nedene dayandırılamadığı görülmektedir. Devlet nişanında yer alan Atatürk kabartmasının kaldırılması anlamını taşıyan düzenlemenin belirtilen Anayasal hükümler karşısında eksik düzenleme niteliğinde olması nedeniyle hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.”
BAŞBAKANLIK YENİ TASARIMI SAVUNDU
Danıştay kaynakları Hürriyet’e, Başbakanlık’ın temyiz hakkı olduğunu bildirdi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk 5 Kasım 2013’te yürürlüğe giren “Devlet Madalya ve Nişanları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te devlet nişanı,Cumhuriyet nişanı, liyakat nişanı kısımlarında ‘TC’ ve ‘Atatürk’ kabartması ibaresine yer vermeyen 1 ve 3. maddenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı. Davalı Başbakanlık, savunmasında, yeni tasarımlarda kullanılan Türk bayrağı ve Cumhurbaşkanlığı armasının milli, tarihi ve kültürel değerleri yansıttığını belirtmişti.
BAŞBAKANLIK İTİRAZ ETMESİN
Davacı Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk Hürriyet’e, “Yanlış yargıdan döndü. Başbakanlık bu karara itiraz etmesin” diyerek şu değerlendirmeyi yaptı: “Cumhurbaşkanlığımızca verilen devlet nişanlarında T.C.’nin kurucusu Atatürk’ün olması vefa gereğidir. Biz kurucumuzu nişandan çıkarırsak, kimseye izah edemeyiz. Umarım itiraz olmaz. Atatürk siluetleri madalya ve nişanlarda yine yer alır. Herkes bunu bir yanlıştan dönmenin yolu olarak görmeli.”