Yazdır

Altında 2016 rallisi devam eder mi?

Tarih: 13 Ekim 2016 - 15:11

2016'da yüzde 20 artıda olan altın yatırımcıları zor bir seçimle karşı karşıya bulunuyor

2016 yılına yaklaşık yüzde 20 değer kazanan altın, yatırımcıların Fed faiz artırımına giderek daha fazla ihtimal vermesiyle, yakın zamanda yüzde 5 gerileyerek Haziran 2013'ten bu yana görülen en kötü haftalık performansını gerçekleştirdi. Fed faiz artırımı beklentileri altının hızını keserken, ABD Doları'nı destekledi.

Şimdi ise bu yıl yüzde 20'nin üzerinde getiri elde eden altın yatırımcıları önemli bir seçim ile karşı karşıya: Satmalı mı yoksa beklemeli mi?

Goldman Sachs gibi analistler altın fiyatlarındaki geri çekilmeyi alım fırsatı olarak görüyor. Devam eden ekonomik belirsizlik, enflasyona ilişkin olumsuz işaretlerden Donald Trump'un başkanlık ihtimalini göz önünde bulunduran bazı yatırımcılar ise dip seviyesinden almaya hazır. Öte yandan diğer yatırımcılar daha tedbirli bir yaklaşık benimsiyor.

Altın gerçekten ABD'nin faiz politikasının gölgesinde yükselişini sürdürebilir mi? Değerli metalin 2016'daki seyrini takip ederken dikkat edilmesi gereken beş önemli konuyu Fed, exchange traded fonlar (ETF), Çin ve Hindistan, ABD seçimleri, ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışı (Brexit) oluşturuyor.

Fed

Altının 2016 yılındaki yükelişini destekleyen başlıca unsurlardan biri, Fed'in yılın başındaki sıkılaştırma temposunun gerçekleşmemiş olması oldu. Buna karşın altın piyasası, Fed'in Aralık ayında artırıma gidebileceği ve bu temponun ileride de devam edebileceği endişeleriyle tehlike çanlarını çalıyor. Bu durum altın ve diğer faiz ödemesi olmayan varlıklar için kötü haber anlamına geliyor.

Buna karşın birçok yatırımcı Fed'in gelecek yıl agresif bir şekilde faiz artırımına gidebileceğine inanmıyor. Fed'in faiz artıraramasına ilişkin dayanak noktaları ise Avrupa ve Çin'deki ekonomik görünümün parlak olmaması ve ABD'nin potansiyel yeni başkanı.

ETF'ler

BlackRock'a göre bu yıl altın destekli ETF'lere 27 milyar dolarlık sermaye girişi gerçekleşti. ETF'lere olan bu destek, altın fiyatlarına güçlü bir destek oluşturdu.

Geçtiğimiz hafta altında görülen satış dalgasıyla ilgili önemli bir nokta: satışlar ETF'lerden güçlü çıkış olmasından kaynaklanmadı; aksine, ETF'lerdeki altın miktarı geçtiğimiz hafta bir miktar artış kaydetti.

Goldman Sachs, konuyla ilgili “2016 boyunca fiziksel ETF ve altın talebi büyük bir ihtimalle aynı kalacaktır” diyor.

Çin ve Hindistan

Çin ve Hindistan dünyanın en büyük iki altın tüketicisi.

Bunun yanında Şanghay Altın Borsası ve Şanghay Vadeli İşlemler Borsası yoluyla küresel fiyatlar üzerinde etkili olan Çin, altın işlemlerinde giderek büyüyen bir güç. Ayrıca, Çin'in popülaritesi giderek artan dört kilit altın destekli ETF'si bulunuyor.

Yine de bu iki ülkeden kaynaklanan talep 2016'da zayıf oldu. Analistler, fiyatlarda görülen son düşüşün, Asya'daki alımlarda, özellikle düğün sezonunun yaklaştığı Hindistan'da etkili olup olmayacağını merak ediyor.

Numis Securities'e göre altın fiyatlarındaki son çekilmenin ardından altın, Çin ve Hindistan'daki alıcıların cazip bulacağı aralığa yaklaşmış durumda.

Çin'de giderek büyüyen emlak balonu ve yuanın zayıflığı, altın alımlarını destekleyebilir. Çinli yatırımcılar bu yıl emlak sektörüne yönelerek fiyatların yükselmesinde etkili oldu. Bunun sonucunda bazı şehirlerde yapılabilecek alımlara belirli kısıtlamalar getirildi. Konut piyasasındaki en ufak bir kırılma, yatırımcıların altına yönelmesine neden olabilir.

ABD seçimleri

Altın, ABD başkanlık yarışındaki ilk münazarada Demokrat Parti adayı Hillary Clinton'ın güçlü performansının ardından değer kaybetti.

Bu durum, altın piyasasının Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'un başkan olma ihtimalini yakından takip ettiğinin sinyalini vermiş oldu.

Brexit

Brexit korkuları altının yükselmesinde etkili olur mu? Değerli metal, Brexit referandumunun ardından Mart 2014'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye tırmanmasına karşın, kazançlarının tamamını geri verdi.

Geçtiğimiz haftaki satış dalgası, para politikasının Brexit korkularını gölgelediğini işaret ediyor. Sterlin'de Cuma günü görülen yüzde 6'lık düşüş, altında -en azından dolar bazında- sadece sınırlı bir yükselişi tetiklemişti.

FT

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/altinda-2016-rallisi-devam-eder-mi/1126786