Yükseliş trendindeki dolar/TL'de bugün çok konuşulan zirve de test edildi. Kur, 3.10 seviyesinin aşarak tarihi zirveyi yeniledi.
Başkanlık sistemi ve olası referandum riskinin fiyatlamalara dün itibariyle girdiğini belirten analistler, kurda aşağı yönlü hareketlerin kalıcı olmaya görüşünde.
Güne 2.09'ün üzerinde başlayan dolar, yükselişini sürdürerek rekorunu 3,10'un üzerine taşıdı. Kur tarihi zirveyi 3,1032'ye taşıdı. Dolarda işlemler saat 10:12 itibariyle 3,1010 seviyelerinden geçiyor.
İç ve dış dinamiklerin etkisiyle zayıflayan TL'de kırılganlığın bir süre daha devam etmesi bekleniyor.
Bankacılar küresel güçlü dolar ve jeopolitik endişelerin baskı unsuru olmaya devam ettiğini dün tarihi zirvesini test eden kurda küresel piyasaların ve petrol fiyatlarının izlenmeye devam edileceğini söylediler.
Bankacılar kurun tarihi zirvesini test edip 3.10'lu seviyelere geldikten sonra bir miktar yönünü aşağı çevireceğini bekliyorlardı. Ancak başkanlık sistemi ve olası referandum riskinin fiyatlamalara dün itibariyle girmesiyle artık analistler aşağı yön için aynı düzeyde iyimser değil.
DNG Danışmanlık'tan Fatih Kerestici olası bir başkanlık sistemine geçişte referandum ihtimalinin belirmesinin piyasaları üzerinde ilave bir risk unsuru yarattığını belirterek, "Dolar/TL'de 3.10 seviyesi görüldü. Normal şartlarda bu seviyeden artık aşağı dönüşü bekliyor olmamız lazımdı" dedi ve ekledi:
"Ancak, referandum ihtimalinin gündeme oturması tüm beklenti setini değiştirdi. Sadece, önümüzdeki belirsizlikleri dikkate alıp, bunlara bir de referandum unsurunun eklenmesi nedeniyle bekle-gör stratejisi izlemenin daha dengeli bir piyasa duruşu anlamına geleceğini tahmin ediyoruz" dedi.
Satış baskısı diğer piyasalara da yansıyabilir
Ancak TL'deki seyrin kalıcı olması halinde analistler satış baskısının diğer piyasalara da yansıyabileceğini belirtiyorlar. Moody's not indirimi sonrasında çıkışların yaşanabileceği endişesi, jeopolitik endişeler, OHAL süresinin üç ay daha uzatılması kararı ve TCMB'nin kurdaki yükselişlere karşın faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ile petrol fiyatlarındaki yükseliş TL'nin değer kaybında ve gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasında ana belirleyiciler olmaya devam ediyor.