Yazdır

Bankacılık sektörü 3. çeyrek tahminleri

Tarih: 12 Ekim 2016 - 10:15

Garanti Yatırım, 3. çeyrek bilançolarını açıklayacak olan bankacılık sektörünü değerlendirdi.

Bankalar 3Ç16 sonuçlarını 21 Ekim'de Akbank ile açıklamaya başlıyor. BDDK finansalları için son tarih ise 9 Kasım. Bankaların net karının, çeyreklik bazda %14 gerileme, yıllık bazda ise %83 artışla toplamda 4.4mlr TL olmasını bekliyoruz. Marjlarda güçlü artış, azalan swap giderleri ve etkin maliyet yönetimi 3Ç16'da öne çıkan noktalardır. Bir defaya özgü gelirler ve temettü gelirleri hariç tutulduğunda, araştırma kapsamımızdaki bankaların net karının çeyreksel bazda %10 artmasını bekliyoruz. Böylece 3Ç16'da özkaynak karlılığının %13.2 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. (2Ç16: %15.9, 3Ç15: %8.4)
Vakıfbank'ın çeyreksel bazda net karını artıran tek büyük banka olacağını tahmin ediyoruz. Vakıfbank'ın net karını destekleyen ana faktörler net faiz marjındaki olumlu seyir, ters swap gelirleri ve tahsilat performansındaki artış olacaktır. Araştırma kapsamımızdaki bankaların net faiz marjının 3Ç16'da çeyreksel bazda 37 baz puan artmasını bekliyoruz. Marjdaki iyileşmenin ardındaki temel nedenler
ise, kredi getirilerinde önemli bir değişme olmamasına rağmen mevduat maliyetlerindeki düşüş ve enflasyona endeksli tahvil gelirlerindeki artıştır.

3Ç16'da önce çıkan başlıklar

Kredi büyümesi %2.8 ile oldukça sınırlı gerçekleşti, bir önceki çeyrekte kredi büyümesi %3.7 olmuştu. Kredi büyümesindeki zayıflık daha çok tüketici kredileri kaynaklı oldu. 

Mevduat maliyetlerindeki düşüş nedeniyle, TL kredi mevduat makasında artış bekliyoruz. Enflasyona endeksli tahvil gelirlerindeki artışın, net faiz marjına çeyreksel bazda 15-20 baz puan olumlu katkı yapmasını bekliyoruz.

Swap hacimlerindeki gerileme ve maliyetlerdeki azalma nedeniyle, bankaların swap giderlerinde düşüş öngörüyoruz.

Payda etkisi nedeniyle (kredilerde sınırlı büyüme) takipteki kredi oranında 10 baz puanlık artış öngörüyoruz. Kredilerdeki büyümenin sınırlı kalması nedeniyle, genel karşılık giderlerinin düşük kalmasını ve brüt risk maliyetinin ise bir önceki çeyrek ile aynı seviyede gerçekleşmesini bekliyoruz. Takipteki kredi artışlarında öne çıkan bir segment bulunmamaktadır. Takipteki kredi artışlarının daha çok
tüketici ve KOBİ kaynaklı olduğunu düşünüyoruz.Faaliyet giderlerindeki artış, tahminlerin altında seyretmeye devam etmektedir.

Faaliyet giderlerinde olumlu performans devam ederken, düşük kredi büyümesi ve mevsimsellik nedeniyle 3Ç16'da ücret ve komisyon gelirleri zayıf kaldı.

Piyasa etkisi: 3Ç16'daki güçlü bilanço performansı nedeniyle, kar döneminde bankalarda olumlu hareket bekliyoruz.

Banka hisselerinin yüksek likiditesi nedeniyle, Türkiye kaynaklı satış dalgalarının fiyatlamaları en çok banka hisselerinde hissedilmektedir. Değerlemeler açısından, bankacılık sektörünün tarihi dip seviyeleri 5.5x-5.6x cari F/K çarpanı seviyeleri olup, şu anki değerlemelerin %5-8 aşağısındadır. Bu seviyeler, bankacılık endeksinde (XBANK) 121,000-125,000 bin seviyelerine denk gelmektedir.

2016 yılı için araştırma kapsamımızdaki bankaların net karının %29 artmasını bekliyoruz. Yılın ilk 9 ayındaki sonuçlarla kıyaslandığında, bankaların net karındaki artış potansiyeli yukarı yönlü riskler
içermektedir. Bankalar arasında, özkaynak karlılığı yüksek ve varlık kalitesi güçlü bankaları tercih ediyoruz.

Araştırma kapsamımız dahilinde tercih ettiğimiz bankalar, Akbank, İş Bankası ve Vakıfbank'tır."

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bankacilik-sektoru-3-ceyrek-tahminleri/1126281