Bir evi beğenip kiraladığınızda, kira sözleşmesi imzalar ve gerekli şartları belirleriz. Bu sözleşmede hem ev sahibi hem de kiracı açısından belirleyici ayrıntılar bulunur.
Peki, ev sahibi değiştiğinde neler yaşanır? Kira sözleşmesi geçerliliğini korur mu?
Kira sözleşmeleri mevzuatına göre, kanunda belirtilen gerekçeler olmadan kira sözleşmesi feshedilemez.
Ev sahibi, kiraladığı yeri, kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu duyuyorsa, kiracı tahliye edilebiliyor.
Ayrıca kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.
Ev sahibi, kiraladığı yeri, kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanmak istiyorsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmelidir. Ardından ise ev sahibi, kira sözleşmesini 6 ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Eğer kiracı böyle bir ihtarname almazsa eski kira kontratı aynı şartlarda devam ediyor demektir. Yani eski kira kontratı süresi belirsiz kontrat haline gelmiştir.
Kiracı, kira dönemi içinde yeni ev sahibi ile yeni bir kira kontratı yapabileceği gibi, eski kira kontratının süresinin bitimini bekleyip yeni bir kontrat yaparak kiracılık hukukunu yeni ev sahibi ile devam ettirebilir.
Uzun dönemli kiralamalar…
Eğer kiracı evi kiralarken 3-5 yıllığına kiraladığını ilişkin tapuya şerh etmişse bu durum tapuda aleni olduğundan, yeni satın alan kişi tapudaki bu şerhi görecektir. Dolayısıyla kira kontratının bitimine kadar kiracının hakkı devam edecektir. (Startkey ABC)